8 kätevää vinkkiä maalaamiseen ulkona

  • 4 min read

8 kätevää vinkkiä maalaamiseen ulkona

Olipa kyse sitten puutarhan sisustamisesta tai ovien ja ikkunoiden uudelleen maalauksesta, ulkotilaprojektit ovat kaikkein palkitsevimpia toteuttaa. Siitä huolimatta on otettava huomioon muutama ylimääräinen asia -

Seuraavassa käymme läpi kahdeksan kätevää vinkkiä, jotka on hyvä pitää mielessä ulkona maalaamisessa ja ulkokalusteiden maalauksessa, jotta maalaaminen sujuu stressittömästi ja lopputulos on paras mahdollinen.

 

1. Tarkista sääennuste

Millainen sää on tänään ja huomenna? Tämä saattaa tuntua itsestään selvältä, mutta on todella tärkeää katsoa ulos ja tarkistaa sääennuste! Olet luultavasti kuullut tämän vinkin ennenkin, mutta selitämme teknisen osuuden, jotta se olisi kristallinkirkas:

Jotta maali toimisi täydellisesti,kuivuminen ja kovettuminen on tapahduttava oikeassa läpötilassa, jotta maalikalvon kovettuminen ei häiriinny. Vesiohenteisesta maalista vesi haihtuu kolmenviikon sisällä, joten kaiken kaikkiaan kovettumisprosessi kestää yleensä jopa 3 viikkoa.

Ensimmäiset 48 tuntia ovat kuitenkin todella tärkeitä. Tänä aikana sääolosuhteet voivat vaikuttaa voimakkaasti kovettumisprosessiin, ja kosteus ja lämpötila ovat suurimmat tekijät. Maalikalvo ei kuivu oikein liian kylmässä eikä liian kuumassa.

Sade ja kylmä sää

Tarkista siis ettei ennusteta sadetta ja ettei lämpötila laske alle 10 °C:n maalauksen aikana eikä 48 tuntiin sen jälkeen. Älä unohda, että tämä koskee myös yölämpötiloja.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Ulkonamaalaus kannattaa tehdä kesäkuukausina Suomessa ja loppukesän - alkusyksyn yökosteuksien kanssa kannattaa olla tarkkana.
Lämpö ja kosteus, sade ja kylmyys eivät ole ainoat tarkkailtavat asiat. Erittäin korkeat lämpötilat voivat aiheuttaa sen, että maalin päällimmäinen kerros kovettuu liian nopeasti, jolloin alla oleva maali ei pääse kuivumaan oikein. Toisaalta taas hyvin kosteat olosuhteet hidastavat kuivumista liikaa, kuten yökosteus, joka vielä kerää kastetta pintojen päälle yötunteina.

Ihannetapauksessa kannattaa pyrkiä alle +32 °C:n lämpötilaan ja alle 80 prosentin ilmankosteuteen.

2. Ja anna maalipinnan kuivua rauhassa

Mukava aurinkoinen jakso - hurraa? Olet tarkistanut lähipäivien sään ja olet valmis ryntäämään ulos pensselisi kanssa ensimmäisenä kuivana ja aurinkoisena päivänä aikoihin... Kärsivällisyyttä, Picasso!

Valitettavasti edellinen sateinen jakso tarkoitti, että kaikki ulkona oleva huokoinen on imenyt itseensä kosteutta. Siihen kuuluvat esimerkiksi puu, kivi ja terrakotta. Sinun on annettava niille aikaa kuivua, ennen kuin edes harkitset maalaamista. Äläkä unohda, että osa esivalmisteluista on puhdistamista, joten sekin lisää kosteutta! Muista jättää pinnan kuivumiselle runsaasti aikaa - tämä voi kestää 24 tuntia tai jopa kauemmin viileämmällä tai pilvisellä säällä. Muistisääntönä voisi pitää: pesu ja maalaus eri päivinä.

3. Vältä suoraa auringonvaloa

Toinen asia, joka kannattaa pitää mielessä: kun on kaunis aurinkoinen päivä, on se, että maalaaminen suorassa auringonvalossa voi tehdä asioista hankalia. Jos pinta on lämmennyt, se aiheuttaa yleensä sen, että maali alkaa kuivua, kun sivelet sitä. Tämä vaikeuttaa maalin tasaista levittämistä.

Liian kuumassa ja suorassa auringossa maalaaminen ei oikeastaan onnistu, vaan maali kuivuu melkeinpä suoraan silveltimeen, eikä siten pääse tasoittumaan kauniisti pinnalla.

Maalipurkkia kannattaa myös pitää varjossa. Katso lisätietoja maalin säilytystä koskevista usein kysytyistä kysymyksistä.

4. Arvioi maalattavan pinnan kunto

Se säästä. Seuraavaksi tärkein tekijä ulkohankkeissa on pinnan kunto. Ok - se liittyy jossain määrin säähän, sillä huonokuntoinen, uurteinen ja hapertunut pinta imee kosteutta sateella. Nopea maalaus ei sitä korjaa!

Jos kosteus pääsee tunkeutumaan maalatun pinnan alle ja imeytymään pintaan, se johtaa maalin irtoamiseen ja hilseilyyn ajan myötä. Joskus on vain hyväksyttävä, että jokin asia on liian huonossa kunnossa eikä enää sovellu maalattavaksi.

Arvioi maalattava kohde:

Tarkista, ettei pinnalla ole ruostetta, hometta, levää tai sammalta.

Poista ja tee tarvittavat korjaavat käsittelyt.

Tarkista, onko pinnassa halkeamia tai muita vaurioita, joiden vuoksi kosteus pääsee tunkeutumaan puun tai betonin sisälle.

Korjaa löysät liitokset ja vaihda rikkinäiset osat toimiviin.

Poista mahdolliset irtoavat tai hilseilevät maalit ja lakat.
Täytä alueet sopivalla ulkokäyttöön tarkoitetulla täyteaineella ja hio tasoitekohdat takaisin sileäksi pinnaksi.

Varmista, että kohde on puhdas. Maalaa siis vain puhdasta ja kuivaa pintaa. Emme halua, että maalattavan pinnan ja maalin väliin jää mitään ylimääräistä tai irtonaista. (suosittelemme  pesuun tehokasta Sugar Soap'a).

Hio pinta kevyesti, jotta saat aikaan parhaan mahdollisen tartunnan maalin tarttumisen maksimoimiseksi.


5. Älä koskaan maalaa ovien ja ikkunoiden tiivisteitä tai silikonisaumoja

Kuluneiden ikkunoiden ja ovien päivittäminen on yksi suosituimmista ulkomaalausprojekteista. Se on niin tyydyttävää ja piristää julkisivun vetovoimaa hetkessä. Katso lisäohjeita ovien ja portaiden maalaamisesta.

Useimmat ovi- ja ikkunatyypit soveltuvat maalattaviksi, kunhan ne ovat hyvässä kunnossa. Paras vinkkimme on varmistaa, ettet maalaa silikoni- tai kumitiivisteitä. Maalin levittäminen tiivisteisiin voi aluksi näyttää hyvältä, mutta ajan mittaan niiden joustava luonne aiheuttaa halkeilua ja hilseilyä. Se pilaa ikkunoiden tai ovien ulkonäön - ja saattaa vaikuttaa myös niiden toimintaan.

6. Valitse oikea maali

Kun maalaat ulkopintoja, älä suostu käyttämään tavallista sisustusmaalia. Sateet ja UV-altistus pilaavat sen ajan mittaan, jolloin se haalistuu, kuoriutuu, halkeilee ja kuplii.

Varmistaaksesi pitkäikäisyyden valitse säänkestävä, UV-säteilyä kestävä maali, kuten Frenchic Al Fresco -sarja.

7. Varmista, että ostat tarpeeksi maalia

Kuten aiemmin mainittiin, monet ulkopinnat ovat huokoisia ja uurteisia. Sen lisäksi, että ne imevät itseensä kosteutta säästä, ne voivat imeä itseensä maalia paljonkin maalatessa, kuten vaikkapa uudet puupinnat ja raakalauta.

Lyhyesti sanottuna saatat tarvita enemmän maalia kuin luuletkaan - tämä ei tosin yleensä koske aiemmin maalattuja pintoja.

Tarkista aina maalipurkin ohjeista, kuinka paljon maalia tulee käyttää.

Jos purkissa lukee kaksi kerrosta, levitä kaksi kerrosta!

Jos peittävyysohjeissa sanotaan, että purkissa on maalia kuuden neliömetrin alalle, ja tämän kokoisen alueen maalaamisen jälkeen maalia on jäljellä paljon, maalikerrokset ovat liian ohuita.

Kestävän lopputuloksen saavuttamiseksi sinun on levitettävä enemmän maalia.

Frenchic maaleja ei tarvitse ohentaa ja itsetasoittuva ominaisuus maalissa hyötyy runsaasta maalauskädestä.

8. Etsitkö inspiraatiota maalaamiseen ulkona?

Jos olet valmis aloittamaan ulkomaalauksen, Frenchic on kanssasi koko ajan. Al Fresco -valikoimamme ulkoilmaystävällisten maalien lisäksi olemme koonneet oppaita monista suosituimmista ulkotilojen maalaustöistä ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin:

Maalataan ulkona - niksit ja vinkit

Huvimajan maalaus ja hirsipalkkien vahakäsittely

Ulko-oven maalaus ohjeet

Kirsin projekti: Ulko-ovi ja puutarhalaatat

Valitse oikea maali oikeaan kohteeseen

Inspiroidu ja katso mitä muut ovat maalanneet

Frenchic somessa

Search for products, blog posts, etc.