Puutarhan Huvimaja vaihtoi väriä valkoisesta vihreäksi

  • 3 min lukuaika

Puutarhan Huvimaja vaihtoi väriä valkoisesta vihreäksi

Olen Kirsi, intohimoinen tuunaajaa ja vintage-fiilistelijä. Palkkatyöni on sisustus- ja huonekalualalla, ja vapaa-aika sujuu aika lailla samoissa merkeissä. Yksi Insta-ystäväni tituleeraakin minua ”projekti-kuningattareksi”.​

En osaisi elää ilman näitä DIY-juttujani, ne ovat minulle myös terapiaa, jolloin rentoudun ja irtaudun kaikesta muusta ympärilläni olevasta. Kun on aina ”sata rautaa tulessa” ja pari uutta projektia mielessä, ei aika tosiaan koskaan käy tylsäksi.

Olen luvannut esitellä teille muutamia valmiita projekteja, jotka olen toteuttanut Frenchic Paint –tuotteilla. Toivottavasti nämä inspiroivat myös sinua tarttumaan maalipensseliin ja rohkeasti kokeilemaan jotain ihan uutta!​...

Puutarhani perälle valmistui pieni huvimaja seitsemän vuotta sitten.
Rakennusvaiheessa sisätilat maalattiin valkoisiksi ajan trendin ja omien toiveitteni mukaan.

No trendit vaihtuvat, ja omakin mieli ja maku ovat muuttuneet viimeisten vuosien aikana paljon värikkäämpään suuntaan.

Olen aina ihaillut ruotsalaisia maalaiskoteja, taitoa sisustaa murretuilla väreillä lämpimästi ja kotoisasti.

Kotini onkin saanut aikamoisen väripesun viimeisen neljän vuoden aikana, ja nyt tuli vihdoin ja viimein huvimajan vuoro.

Haussa pastellista vihreää

Suurin pelkoni projektissa taisi olla, että huvimajan sisustuksesta tulee liian synkkä ja tumma, eikä suinkaan kesäinen ja raikas. Mietin sopivaa väriä pitkään ja väriksi valikoitui lopulta vihreä.

Tämän jälkeen pohdin tovin vielä oikeaa vihreän sävyä; se ei saisi olla tunkkainen eikä liian tumma, ei myöskään liian vaalea, koska silloin muutos ei olisi riittävän iso.

Vertailin vihreän eri sävyjä Frenchic Paintin verkkokaupassa ja
lopulta päädyin seinämaaliin ja sävyyn ”Apple Barn”. Yritin etsiä verkosta ja Instasta kuvia tällä värillä maalatuista seinistä, mutta huonolla menestyksellä. Valmis lopputulos tulisi olemaan siis täydellinen yllätys.

Ihanan helppoa

Huvimajan seinät ovat karkeaa raakalautaa, joiden päälle on aikoinaan vedetty valkoinen öljymaali. Kalkkimaalihan tarttuu melkein mihin vaan, joten pintakäsittelyksi riitti pesu Frenchicin Sugar soapilla ja karkealla juuriharjalla. Huuteluun käytin myös harjaa, sillä sienet ja siivousliinat jäivät ilkeästi kiinni laudan karheaan pintaan.

Koska Frenchicin kalkkimaaleissa on mukana jo pohjamaali, säästyy itse tekemisessä aikaa ja vaivaa, ja lompakkokin kiittää. Ja kun maali lisäksi kuivuu vielä muutamassa tunnissa, ehtii yhden päivän aikana helposti maalata kaksi kerrosta valmista pintaa.

Ensimmäisen maalikerroksen jälkeen pinta oli aika laikukas, mutta heti toisen sutimisen jälkeen alkoi sävyn oikea vivahde näkyä ja mitä enemmän maalasin, sitä varmemmin tiesin valinneeni juuri sen oikean, keväisen vihreän!

Koska maalasin myös huvimajan sisäkaton samalla värillä, kului maalia kaiken kaikkiaan puolitoista purkkia. Sileä seinäpinta olisi vienyt varmasti paljon vähemmän maalia, mutta karheassa lautaseinässä on sopivasti rustiikki tunnelma.

Omenanvihreä seinämaali Apple Barn, Frenchic sarjasta.

Parasta jälkeä syntyi Frenchicin ovaaleilla siveltimillä koko M ja S. Kokeilin myös XL koon sivellintä, mutta se tuntui hieman raskaalta ylöspäin kattoa maalatessa.

Valkoisten kattopalkkien vahakäsittely

Huvimajassa on myös kaksi valkoiseksi maalattua kattoparrua ja näihin päätin jo projektin alussa tehdä rustiikkisen käsittelyn Frenchicin ruskealla kalustevahalla.

Sugar soap -pesun jälkeen hieroin vahaa pyöreällä vahasiveltimellä parruihin matkien puun luonnollisia kuvioita ja vahan kuivuttua harjasin pinnan pehmeällä juuriharjalla.

Jo yhdellä käsittelyllä parruihin tuli kaunis, antiikkinen patina, joka sointuu kauniisti vihreän katon ja seinien kanssa.

Ikkunanpuitteet jätin valkoisiksi, ja ne raikastavat nyt kivasti hämyistä kokonaisuutta. Vihreän sävy vaihtelee hauskasti valon mukaan; välillä se on oikein kirkas ja keltaiseen vivahtava, välillä taas hyvinkin pehmeä ja pastellinen.

Väri tekee tunnelman

Nyt huvimajassani on ihana, englantilaisen puutarhavajan tunnelma. Vaaleat puukalusteet ja ruskea savipullokokoelmani sopivat täydellisesti vihreän seinän kanssa.

Ja voisiko tämän vihreän värin nimi olla parempi, kuin ”Apple Barn”, sillä puutarhani neljä omenapuuta kasvavat aivan huvimajan vieressä. Huvimaja onkin nyt minun kesäni ”Happy place”.  

Toivottavasti nämä vinkit inspiroivat myös sinua tarttumaan maalipensseliin ja rohkeasti kokeilemaan jotain ihan uutta!

Seuraa Kirsiä Instagramissa: @pieni_paivansade

 

Hae tuotteita, blogikirjoituksia ym.