PUUTARHAKALUSTEIDEN JA ULKONAMAALAUKSEN VINKIT JA NIKSIT !

 • 7 min lukuaika

Tässä muutama yleinen Frenchic-maalausvinkki puutarhakalusteiden ulkonamaalaukseen

Puiset kalusteet ovat lähes ikuisia, jos niitä on säilytetty oikein. Maalaamalla saat uuden ilmeen nopeasti ja edullisesti.

Kokosimme Sinulle tähän kattavat ja hyödylliset vinkit tee-se-itse-projekteihin.

Puinen kaluste reagoi sään vaihteluihin ja puupintaan kuuluu halkeamat ja pienet kauneusvirheet.

Hoida maalattua kalustettasi hyvin ja säilytä niitä ohjeidemme mukaan säältä suojassa talven ajan. Kiristele kalusteiden ruuveja tarvittaessa ja paikkamaalaa tarpeen vaatiessa. Vältä suoraa maakosketusta puukalusteiden asettelussa.

Hoitamalla kalusteitasi, ne ovat lähes "ikuiset".

Ulkona maalaus on mukavaa kesäpuuhaa - paras maalaussää onkin lämmin ja  pilvipoutainen päivä - sopivasti tuulta ja tyyntä.

Tästä oppaasta saat hyödyllisiä vinkkejä miten ulkona maalaus onnistuu parhaiten ja mitä kannattaa ottaa huomioon kun maalaat Al Fresco -sarjalla puutarhakalusteitasi!


Listasimme tähän Sinulle muutamia syitä miksi Al Fresco -maali on paras maali puutarhakalusteillesi

maalaa ulkona Frenchic maaleilla.


Sano hyvästit useille tuotteille:

 • Al Fresco on 'Self-Sealing', 'Self-Priming' ja 'Self-Levelling',  joten paksuja, pitkään kuivuvia ja myrkyllisiä primereita, pohjamaaleja tai lakkoja ei tarvita.

  Al Fresco on vesiohenteinen ja vähä VOC-sisältöinen. Mietotuoksuinen ja tuoksu on lyhytkestoinen.

  Al Fresco on EN 71-3 -sertifioitu: 'Toy Safe', mikä tarkoittaa, että tämä maali on turvallinen valinta myös lasten puutarhakalusteisiin tai leikkimökkiin

  Al Fresco on kosteuden- ja kulutuksenkestävä

  Al Fresco maaleissa on homeenestoainetta sekä UV-suoja.

  Al Fresco -maali voi pidentää merkittävästi puutarhakalusteidesi käyttöikää


Puutarhakalusteiden maalaaminen on nopea ja helppo tapa päivittää ulkotila; terassi, parveke, piha tai puutarha. Oikea väri voi muuttaa täysin tilan tunnelman (ja puutarhan).

Frenchic-sarjan kauniita sävyjä et löydä paikallisesta rautakaupastasi!

Aloita värin valinta kätevästi täältä.


Suunnittele maalausprojektisi hyvän sään ajalle

Hakeudu hellepäivänä siis varjoon ja vältä maalaamista suorassa auringonpaisteessa - liian nopeasti kuivunut maali saattaa halkeilla ja siveltimen jäljet näkyvät selvinä uurteina pinnassa, kun maali kuivuu aivan liian nopeasti.

Maalaatko ulko-oven? Samat neuvot pätevät ulko-oven maalaukseen.

+10 astetta ensimmäiset 48h

Liian kylmässäkään ei ole hyvä maalata, maali ei kuivu eikä tartu kylmässä alustaansa.

Sateita ja liian kosteaa kannattaa myös vältellä; yökosteus ja kesäsade pilaavat juuri maalatun kalusteen kuivumisprosessin ja vahingoittavat vastamaalattua maalipintaa.

Säätiedotusta siis kannattaa tutkia ennakkoon.

Maalauslämpötilan pitää olla vähintään +10 astetta ensimmäiset 48h, jotta maali alkaa kuivua oikein ja pinnasta tulee kestävä.

 
Säilytä maalattuja kalusteita säältä suojassa talven ajan

Al Fresco-sarjassa on paljon upeita mattasävyjä, jotka sopivat kauniisti ulkokalusteisiin puutarhassa, terassille ja parvekkeellesi!


Puuteriset Frenchic sävyt sopivat sekä vanhaan miljööseen, että moderniin, rakennettuun pihapiiriin yhdessä kivi- ja puupintojen kanssa.

Maalaa vain sellaisia ulkokalusteita, joita voit säilyttää talven ajan säältä suojassa. Lue lisää kaikista Frenchic-sarjoista täältä.

 
Ajatteletko, että pihakalusteesi ovat liian vanhat maalattavaksi?

Saatat yllättyä miten kauniita niistä tuleekaan!

Al Fresco-maaleissa on uudenlaiset ominaisuudet, joita et muista maalisarjoista löydä: kestävällä ja UV-suojatulla Al Fresco-sävyillä saat tasaisen ja sileän, ihanan mattapinnan ilman pohjamaaleja tai pinnoitteita.

Al Fresco on EN71:3-sertifioitu, kuten kaikki muutkin Frenchic-maalisarjat, siksi sillä on turvallista maalata myös lasten kalusteita tai leikkimökkiä.

 Maalaa puutarhakalusteet Frenchic maalilla.

Maalaa ulkona hyvän sään aikana

Tarkista siis ensin onko liian kylmää tai kuumaa maalata ulkona - kuivuakseenkin ulkona Al Fresco-maali vaatii vähintään +10 astetta ensimmäiset 48h (päivällä ja yöllä).

Tai maalaa ulkona ja kanna ulkokalusteet varovasti sisälle tai katokseen yöksi, muutaman tunnin kuivumisen jälkeen.

Huolellisuus ja kärsivällisyys palkitaan kestävänä maalipintana!

Maalaa kuivaa ja puhdasta pintaa vähintään kaksi kerrosta

Kun käytät Al Fresco-sarjan maaleja, maalaa aina vähintään kaksi kerrosta.

Kaksi peittävää ja ehjää maalikerrosta tekevät sen kosteudenkestävän pinnan. Al Fresco sarja sopii sekä sisäkalusteille että ulkokalusteille.

Voit halutessasi lisätä kuivaan maalipintaan (24h) muutamia kerroksia Finishing Coat'a, se lisää kiiltoa ja antaa lisää kulutuspintaa kovalla kulutuksella oleviin kohteisiin.

Se on siis makuasia, ei välttämätöntä. Al Fresco-sävyt kuivuvat  mattapintaisiksi.

 

Kokeile ensin

Jollet ole aivan varma Al Fresco'n sopivuudesta projektiisi, kokeile sitä ensin pienelle alueelle - testaamiseen löytyy kätevä pieni purkki koko, 250ml.

Samalla pääset jyvälle maalin riitoisuudesta ja miten peittävä valitsemasi sävy on ja huomaat kuinka todella riittoisia Al Fresco-maalit ovatkaan!

Ei kuitenkaan öljytylle pinnalle

Frenchic-sarjan kaikki maalit ovat 100% vesiohenteisia ja ne hylkivät likaa, rasvaa ja öljyä.

Jos puinen ulkokaluste on aiemmin öljytty, maalin pysyvyyttä ei voi taata - joskus öljy tihkuu puusta pintaan jopa vuosien ajan.

Puulaadullakin voi olla merkitystä maalin pysyvyyteen ja maalin menekkiin: toiset puulaadut ovat luonnostaan hyvin huokoisia tai öljyisiä, kuten tiikki tai muut 'kovapuu'-laadut.

Puutarhakalusteiden maalaus Frenchic maaleilla.

Joissakin puutarhakalusteiden tehdaskäsittelyssä on voitu käyttää öljypohjaista pinnoitetta tai puun säilöntäainetta, jonka tarkoitus on estää muiden aineiden tarttumista pintaan.

Voi olla, että tälläisten suojakäsittelyjen päällä ei maali pysy. Varsinkin, jos olet hankkinut kalusteesi käytettyinä, täyttä varmuutta ei aina ole edellisvuosien käsittelyaineista.

Tee siis testimaalaus ennen suurempaa maalausurakkaa.

Esikäsittely ja valmistelut

Kaikkien maalattavien pintojen tulee olla puhtaita ja kuivia.

Frenchic-sarjan maaleissa on erinomainen tartunta, joten kannattaa pitää huoli siitä, että mitään ylimääräistä ei jää maalin ja pinnan väliin estämään maalin tarttumista.

Irtoava tai hilseilevä vanha maali tai irtoileva lakka tulee poistaa ennen maalausta.

Metallikalusteen maalaus

Al Fresco soveltuu metallin maalaukseen.

Jos maalaat metallia, huomioi, että Al Fresco-maaleissa ei ole ruosteenestoaineita. Suosittelemme pohjalle Finishing Coat-pinnoitetta 

Myös home ja ruoste pitää poistaa, koska maalin alle jäänyt home ja ruoste pääsee uudenkin maalipinnan läpi aikanaan.

Voit hidastaa ruosteen syntymistä käyttämällä pohjalle Finishing Coat-pinnoitetta; 2-4 kerrosta, jos et halua käyttää myrkyllisiä ruosteenestoaineita.

Rottinkikalusteen maalaus

Jos rottinkikalustettasi ei ole hoidettu öljyllä lähiaikoina, maalaus onnistuu, kun noudatat samoja ohjeita kuin muutenkin maalatessa. Punospintoja maalatessa maalin menekki on usein suurempi kuin tasaista pintaa maalatessa. Frenchic sarjan ovaali sivellin on kätevä punospintoja maalatessa.

Polyrottinkikalusteen maalaus

Muovipintaisen polyrottinkikalusteen maalaus onnistuu, kun noudatat samoja ohjeita kuin muutenkin maalatessa. Huolellinen pesu ja puhdistus on tärkeää, samoin pinnan karhennus.

Punospintoja maalatessa maalin menekki on usein hieman suurempi kuin tasaista pintaa maalatessa.

Frenchic sarjan ovaali sivellin on kätevä punospintoja maalatessa.

Lue tästä lisää muovipintojen maalauksesta.

Muovisten pihakalusteiden maalaus

Muovipintaisen pihakalusteen maalaus onnistuu, kun noudatat samoja ohjeita kuin muutenkin maalatessa. Huolellinen pesu ja puhdistus on tärkeää, samoin pinnan karhennus. Muista varata kalusteelle ohjeen mukainen kuivumisaika ennen käyttöönottoa. 

Jos maalipinta naarmuuntuu esimerkiksi kalusteita pinottaessa, paikkamaalaus on normaali huoltotoimenpide.

Pöytätasoja maalatessa suosittelemme aina maalipinnan suojaksi säänkestävää Tuff Top Coat-viimeistelypinnoitetta.

Lue tästä lisää muovipintojen maalauksesta.

Metallikalusteen maalaus

Metallin maalaus onnistuu Frenchic sarjan maaleilla. Muista kuitenkin, että Frenchic maalit eivät sisällä ruosteenestoaineita.

Ensin pesu sitten maalaus

Kaluste kannattaa pestä ennen maalausta (älä käytä painepesuria, joka vie veden syvälle puisen kalusteen sisään). Pesun voi tehdä Sugar Soap -kalustepesuaineella ja pesuharjalla.

Pesty puukaluste / punospintainen kaluste pitää kuivattaa huolellisesti.

Nyrkkisääntönä kannattaa pitää: pesu ja maalaus eri päivinä.

Talven ajan ulkona olleet tai koko sateisen kesän ulkona olleet puiset kalusteet voivat olla liian märkiä maalattavaksi alkukeväästä / syksyllä, vie kalusteet kuivumaan säältä suojaan ennen maalausta.

Jätä maalaus suosiolla seuraavaan kauteen, jos et saa kalusteita kuivaksi - tai kuivata ja maalaa sisätiloissa.

Vinkki!

Nosta maalattava kaluste vähän korkeammalle - vanhalle pöydälle esimerkiksi, niin näet paremmin kulmiin ja koloihin. Huolehdi kuitenkin, että korokkeesi tai tasosi on tukeva ja kestää kalusteen painon.

Aloita maalaus pohjasta - käännä siis tuoli tai pöytä ylösalaisin ja maalaa ensin pohja  ja jalat pariin kertaan. Suosittelemme kalusteiden ympärimaalausta kaikilta pinnoilta.

Jos kalusteessa on paljon pieniä välejä, niin käytä lisäkorokkeita nostamaan välit ylös, jolloin ne ovat helpommin maalattavissa kahteen kertaan.

Jos vielä voit sijoittaa maalaustason niin, että pääset kiertämään sitä helposti ympäri, maalaus sujuu nopeasti ja pääset tarkastelemaan maalausjälkeä helposti eripuolilta.
 
Suojaa kalusteen alusta vanhalla liinalla tai lakanalla ja käytä itsekin suojavarusteita maalatessa: muista ainakin hanskat, suojalasit, pitkähihainen paita ja housut. Voit lukea lisää suojavarusteista tästä linkistä.

Muista ottaa ennen ja jälkeen kuvat!

Suojaa myös maalipurkki

Vinkki: pidä maalipurkissa kantta tai liinaa päällä ulkona maalatessa ettei maalipurkkiin pääse epäpuhtauksia ilmasta tai siveltimestä: pöly, lika, siitepöly, neulaset, ym. Likainen maali ei säily.

Älä ohenna maalia järvi- tai sadevedellä.

Älä jätä maalipurkkia tai siveltimiä kuumaan aurinkoon.

Pese uudet siveltimet aina ennen projektin alkua sekä maalaustyön lopuksi.

Puhtaalla ja hieman kostealla siveltimellä maalausjälki on kaunista. Siveltimien valinnasta ja hoidosta voit lukea lisää täältä.

Al Fresco on kalustemaali ulkokalusteillesi,

mutta asiakkaamme maalaavat sillä paljon muitakin materiaaleja ja kohteita, omalla vastuullaan toki.

Löydät kaikenlaisia ideoita, kokemuksia ja vinkkejä FB-ryhmästämme.

Maalaisinko räsymaton portaille?

Esimerkiksi sabloona- ja kuviomaalaus betonilaatoille tai asfalttipinnoille ulos poluille ja portaisiin on ollut Briteissä kesän maalaushitti - aivan kuten meillä räsymattomaalaukset - mukava kesän maalausprojekti, joka pitää maalata uudelleen seuraavana kesänä.

Hiekka, sade, jää ja lumi syövät maalipinnan maasta ja huokoisesta pinnasta, mutta mukavinta onkin uuden maalausprojektin suunnittelu ja toteutus.

Käy katsomassa 'Frenchic Paint Finland' -Fb-ryhmästä mitä muut ovat maalanneet ulos ja puutarhaansa!

Maalataan ulkona laatat Frenchic maaleilla.

 

Kuivumisaika ja maalin kovettuminen

Maalin kuivuminen ja maalin kovettuminen ovat eri asioita.

Al Fresco on vesiohenteinen maali ja se on kosketuskuiva nopeasti.

Kuitenkin on tärkeää noudattaa kuivumisaikoja myös maalauskerrosten välissä. Vaikka maalipinta kuivuu nopeasti kosketuskuivaksi, Al Fresco maalauskerrosten väli on aina minimissään 2h.

Kuivumisprosessi alkaa kun maali on sivelty kalusteeseen - veden haihtuminen kokonaan maalista kestää noin 20-30 päivää ja samalla muut maalin suoja-aineet kovettuvat.

Huomaat huikean eron maalipinnan kestävyydessä, kun annat pinnan rauhassa saavuttaa lopullisen kovuutensa.

Voit ottaa kalusteen varovaiseen käyttöön 48h kuivumisen jälkeen, mutta muista, että maali on vielä tuoretta kolmisen viikkoa.

Ethän laita pehmusteita, liinoja, astioita tai painavia ruukkuja tms. juuri maalatun pinnan päälle.

Al Fresco on kosketuskuiva 1 tunnissa ja päällemaalaus voidaan tehdä väh. 2 tunnin jälkeen sään ollessa hyvä.

Noudata aina kuivumisaikoja ja lue ohjeet maalipurkin kyljestä aina ennen maalausta.

Vähintään kaksi maalauskerrosta - Kalusteen puumateriaalin sävy, ikä ja kunto vaikuttavat maalin menekkiin ja lopputulokseen

Riippuen maalattavasta pinnasta, sen materiaalista ja  väristä, maalausvälineistä, maalaustekniikasta sekä valitsemastasi uudesta sävystä, voit joutua maalaamaan muutaman kerroksen normaalia enemmän, varsinkin jos sävyero on suuri vanhan pinnan ja uuden maalin välillä.

Voit lukea tästä UKK kysymykset ja vastaukset.

Tee maalaustyö vain puhtailla ja ehjillä välineillä

Normaalisti maalikerroksia tarvitaan vähintään kaksi.
Esimerkiksi huokoinen tai vanha, uurteinen puupinta ja höyläämätön raakapuupinta voivat imeä yllättävän paljon maalia.

Huomaa, että vanha ja uurteinen puupinta voi pidättää vettä syvissä uurteissa. Jos vesi pääsee maalikalvon alle, se nostaa maalin irti helposti.

Paikka- ja huoltomaalaus on normaali toimenpide maalatuissa kalusteissa.

Kalusteen puumateriaalin sävy, ikä ja kunto vaikuttavat maalin menekkiin ja lopputulokseen.

Maalaamalla ei saa huonokuntoisesta puupinnasta uuden veroista.

Tee koemaalaus ensin, niin huomaat maalin menekin ja peittävyyden paremmin juuri sinun projektissasi.

Al Frescon kosteudenkestävyys syntyy vähintään kahdesta peittävästä kerroksesta.

Maalattujen ulkokalusteiden säilytys säältä suojassa talven ajan

Maalaa vain sellaisia ulkokalusteita, joita voit säilyttää talven ajan säältä suojassa.

Säilytä maalatut puutarhakalusteesi talven ajan asianmukaisessa, kuivassa varastossa  ja varaudu normaaliin paikkamaalaukseen keväisin, jos kalusteet ovat kolhiintuneeet ahtaan varastoinnin tai pinoamisen yhteydessä.

Hyvä säilytystila onkin kuiva, viileä ja tilava.

Pressuttaminen ulkona voi hautoa kosteutta paljonkin - kosteus turvottaa puukalustetta ja se ei ole hyväksi maalipinnalle.

Piha- ja puutarhakalusteet ovat kovalla rasituksella ulkona.

Kalusteiden siirtely, pinoaminen, lämpötilojen vaihtelut, auringon paahde, sateet ja kosteus rasittavat pintoja.

Aurinkorasvat, hiekka, grillirasva, neulaset, lehdet ja lintujen jätökset ja muu irtolika kannattaa puhdistaa maalatuilta pinnoilta heti, käyttäen vettä tai mietoa puhdistusainetta.

Haluisitko maalata ulko-oven?

Lue oven maalauksesta lisää tästä.

Al Fresco maali sopii ulkokalusteille.

Hoida ja huolla maalattuja kalusteitasi, niin ne pysyvät pitkään kauniina!
 
❤️ Mukavia maalaushetkiä!

Hae tuotteita, blogikirjoituksia ym.