UKK eli meiltä usein kysytyt kysymykset

K: Tarvitseeko maalin päälle laittaa vielä vahaa tai lakkaa?

V: Ei tarvitse. Frenchic Paint sarjan maaleissa on suojaominaisuudet maalissa jo valmiina - Kuinka kätevää! Vain Original Artisan sarjan maalipinta kannattaa vahata tai viimeistellä liuotinaineettomalla Finishing Coat'lla. Jos kuitenkin hiot maalipintaa auki ja teet erilaisia kulutustekniikoita, niin silloin pinta kannattaa vahata. Lue lisää Blogi-sivuiltamme.

K: Kuinka kauan maalin täytyy kuivua ennen vahaamista tai viimeistelyä?

V: Anna maalin kuivua vähintään 30 min - 2 tuntia. Kuivumisaika riippuu paljon lämpötilasta,ilmankosteudesta sekä maalisarjasta mitä käytät. Anna mielummin maalin kuivua täydellisesti maalauskertojen välillä, kuin että maalaisit kerrokset liian nopeasti. Al Fresco-sarjan maalien kerrosten välillä kuivumisaika on kaksi tuntia. Maalaa aina ohuita kerroksia, ne kuivuvat valmistajan tarkoittamassa ajassa ja ohuiden kerrosten ansiosta lopputulos on kaunis ja tasainen.

K: Kuinka kauan vahan ja viimeistelypinnoitteen (Finishing coat) kuivuminen kestää?

V: Viimeistelypinnoite, Finishing Coat, kuivuu nopeasti,  15-30 minuutissa. Parhaan tuloksen saamiseksi tarvitaan 2-3 ohutta kerrosta. Kuivuttuaan pinta on kosteuden kestävä ja kirkas. Voit levittää Finishing Coatin kätevimmin esimerkiksi tavallisella keittiösienellä, näin pinta tulee kauniksi eikä siihen jää yhtään siveltimen jälkiä.Unohda vaikeasti levitettävät ja pitkään kuivuvat lakat ja kokeile Finishing Coat'a - se kuivuu kirkkaaksi ja kiiltäväksi kuin lakka, mutta on helpompi levittää ja kuivuu nopeasti roiskeveden kestäväksi pinnaksi. Finishing Coat on liuotinaineeton ja vesiohenteinen, turvallinen sertifioitu Frenchic tuote.

Frenchic vahat ovat luonnon vahoja, pehmeitä levittää. Vahan kuivuminen kestää yleensä 30-45 min jolloin voit levittää uuden vahakerroksen. Joissakin huonekaluissa perusteellinen kuivuminen voi kestää pari päivää. Uudelleenvahaus kannattaa suorittaa tarvittaessa 12 kuukauden välein, varsinkin pinnoille jotka ovat kovassa kulutuksessa (esim.tuolin istuin) Vahaa laitetaan ohut kerros. Toistetaan tarvittaessa. Vaha levitetään nopeasti ja vaivattomasti vahasiveltimellä ja ylimääräinen vaha poistetaan heti levittämisen jälkeen nukkaamattomalla kankaalla. Vahat kovettuvat vielä lopulliseen kovuuteensa parin viikon ajan. Vaha on viimeinen pinta. Vahat ovat vain sisäkäyttöön. Lue lisää Frenchic sarjan luonnonvahoista ja niiden monipuolisesta käytöstä.

K: Maali näyttää kuivuvan nopeasti, voinko ottaa kalusteen heti käyttöön? 

Maalin kuivuminen ja vahan kovettuminen maalissa ovat eri asioita. Anna maalipintojen kuivua rauhassa 48h normaalissa lämpötilassa ennen käyttööntottoa. Vahallinen maali (Lazy Range ) saavuttavat lopullisen kovuutensa muutamassa viikossa. Varo maalipintaa siihen saakka hieman normaalia enemmän, siihen asti maali on vielä tuoretta. Varovaista käyttöä maalattu kaluste kestää jo 48 h jälkeen maalauksesta. Lue maalausohjeet maalipurkin kyljestä ennen maalausprojektin aloittamista ja liity kotimaiseen FB-ryhmään Frenchic Paint Finland - ryhmästä löydät hyviä maalausvinkkejä.


K: Pitääkö tehdä pohjatöitä?

V: Kalkkimaalien kanssa ei tarvitse tehdä monimutkaisia ja aikaa vieviä pohjatöitä tai pohjamaalauksia. Maalattava kaluste tai alue pitää kuitenkin valmistella.  Ethän maalaa likaista pintaa. Huolelliset valmistelut ovat kuitenkin aina avain maalipinnan kestävyyteen. Tee maalattavalle pinnalle tai kalusteelle vähintäänkin puhdistus, samalla voit tarkastella kalusteen pintaa ja päättää haluatko kitata naarmut ja kolot umpeen vai haluatko, että ne näkyvät ja antavat kalusteelle kulunutta ilmettä? Poista vetimet ja nupit - kittaa kolot umpeen, jos aijot vaihtaa vetimet toisenlaisiin. Maalattavan pinnan tulee olla puhdas, kuiva ja rasvaton. Kevyt hionta tai pinnan karhennus hiontasienellä ennen maalausta on suositeltavaa, varsinkin jos maalattava pinta on sileä, kiiltävä ja liukas. 

Ethän usko puheita, ettei mitään valmisteluja tarvitse tehdä! Maali voi pysyä likaisessa ja liukkaassa pinnassa jonkin aikaa, mutta se kuivuu kuoreksi, eikä tartu alustaansa.

Kokeile Frenchic Paintin omaa Sugar Soap- liuosta, ja pese sillä pöly, rasva ja lika pois. Pese pinta ennen hiontaa, ettet hio epäpuhtauksia puun sisään. Mainio tuote myös hiontapölyn poistamiseen. Tartuntaa voi lisätä ja parantaa laittamalla pintaan kerros Finishing Coatia ennen maalausta. Vaikka maali tarttuisi pintaan ilman mitään valmisteluja, lopputulos on parempi ja kestävämpi, kun valmistelut on tehty huolellisesti. Käytetty pesuaine on tärkeää huuhdella pinnalta pois puhtaalla vedellä ennen maalausta. Frenchic-sarjan oma Sugar Soap on riittoisa tiiviste, valmistettu nimenomaan kalusteiden puhdistukseen ennen maalausta.  Lue myös hyödylliset Maalausohjeet.

K: Mikä voi mennä pieleen?

V: Eniten epäonnistuneeseen maalaustyöhön vaikuttavat epärealistiset ennakko-odotukset sekä ohjeiden omavalintainen toteutus. Myös heikkolaatuiset ja likaiset maalausvälineet sekä paksut maalikerrokset yhdistetynä ylityöstettyyn tuoreeseen maalipintaan aiheuttavat epätoivotun lopputuloksen. Suosittelemme kokeilemaan sävyjä ja välineiden käyttöä ennen ensimmäistä isompaa projektia. Ohjeet maalipurkin kyljestä on aina hyvä lukea ennen projektin aloitusta.


K: Maali on aika paksua - voinko ohentaa sitä?

V: Suosittelemme käyttämään Frenchic Paint -sarjan maaleja sellaisenaan, koska niissä on hyviä suojaominaisuuksia. Jos kuitenkin haluat ohentaa maalia niin tee se aina erilliseen astiaan. Frenchic sarjan maalit sopivat ruiskumaalaukseen ja voit ohentaa niitä esim: 5%.

Vinkki! Kokeile myös kätevää suikupullo-tekniikkaa: suihkauta  pintaan kevyesti vettä samalla kun maalaat - toiset kastavat sivellintä vesiastiaan ennen maaliin dippaamista - molemmat tekniikat antavat tasaisen maalausjäljen. 

K: Miten käytän Frensheen-metallikorostusväriä?

V: Frensheen-pigmenttijauheista voit tehdä itse upean metallimaalin ja voit levittää sitä siveltimellä normaalin maalin tavoin. Metallijauhe sekoitetaan Finishing Coat'n kanssa.

Annostele ensin neste, Finishing Coat, astiaan ja sekoita siihen Frensheen-jauhe - vähän kerrallaan! Huomaat, kuinka riittoisaa jauhe on ja voit itse säädellä maalin värikylläisyyttä.

Vinkki: Kokeile Frensheen-jauhetta ja vahaa yhdessä, saat upean hohtavan vahan. Pienemmissä projekteissa aloita mittaamalla molempia ainesosia ruokalusikallinen.

K: Mitä VOC-yhdisteet ovat, ja miten Frenchic Paint eroaa muista tuotteista niiden suhteen?

V: VOC:t ovat haitallisia orgaanisia haihtuvia yhdisteitä, joita löytyy useista maaleista. Nämä terveydelle sekä luonnolle vaaralliset yhdisteet haihtuvat huoneilmaan aiheuttaen allergisia tai yliherkkyysreaktioita.

Pitkäaikainen altistuminen haitallisille orgaanisille yhdisteille voi johtaa mm. sisäelinten tai keskushermoston vaurioihin. Lyhytaikainen altistuminen taas aiheuttaa esimerkiksi silmien kirvelyä, päänsärkyä, hengenahdistusta, väsymystä, iho-oireilua, näköhäiriöitä ja voimattomuutta.

Frenchic Furniture Paint ei sisällä lisättyjä VOC-yhdisteitä lainkaan. Lue lisätietoja blogi-kirjoituksesta, Ohjeita herkemmille maalareille.


K: Onko Frenchic  Paint turvallinen lastenhuoneessa käytettäväksi?

V: Todellakin. Frenchic Paint -sarjan kaikki maalit, vahat ja vimeistelypinnoitteet ovat EN71:3-sertifioitu (Toy Safe) ja niitä on turvallista käyttää lasten kalusteissa, leluissa,  lastenhuoneen seinissä ja makuuhuoneissa.

K: Voinko maalata näillä maaleilla keraamisia kaakeleita?

V: Kyllä! Al Fresco sarjan maalit ovat testattu keraamisten laattojen maalauksessa. Tee pohjatöinä huolellinen pintojen valmistelu; puhdistus ja pintojen karhennus ja maalaa ohuita kerroksia. Noudata kuivumisaikoja ja käy lukemassa lisää ohjeita vaikkapa FB-ryhmästä. Maalimme ei sovellu alueille, jossa vesi seisoo, kuten suihkulattiat tai vastaavat. Al Fresco maalia ei voida käyttää rakenteiden vesieristeenä. Upeita Frenchic-projekteja näet lisää Frenchic'n omassa FB ryhmässä. Liity mukaan ja kutsu ryhmään remontoivat ja rakentavat - sisustamista ja värejä rakastavat ystäväsi! Keraamisten laattojen maalauksesta voit lukea lisää Blogi-kirjoituksista.

K: Voinko maalata näillä maaleilla keittiön kaapit?

V: Kyllä! Ennen projektia tee perusteellinen pesu ja puhdistus keittiörasvasta, se on tärkeää, samoin pintojen karhennus, jos kaapien pinta on liukasta ja kiiltävää materiaalia. Suosittelemme pesuun sarjan Sugar Soap'a, joka on tarkoitettu irrottamaan rasvaa ja likaa maalattavasta pinnasta. Maalaa ohuita kerroksia ja noudata kuivumisaikoja. Ajoita maalaustyö siten, että maalilla on aikaa kuivua rauhassa vähintään 48h ennen varoivaista käyttönottoa. Al Fresco, Lazy Range ja Trim Paint sävyt sopivat hyvin keittiökaapien maalaukseen, eivätkä ne tarvitse muuta suojausta. Seuraathan meitä jo Instagramissa? Keittiönkaappien maalauksesta kannattaa katsoa hyödyllinen video, se löytyy Blogi-kirjoituksista.

K: Mistä saan lisää tietoa Frenchic Paint-sarjasta? 

V: Liity mukaan kotimaiseen FB-ryhmään Frenchic Paint Finland tai ota yhteyttä lähimpään Frenchic-jälleenmyyjääsi. Lue myös BLOGI sivumme. Maalausohjeita myös Pappilan Sunday Shop -sivuilta. Kansainvälinen, englanninkielinen Frenchic FB ryhmä: The Frenchic Fan Forum.

Löydät kaikki maalien ainesosat maalipurkkien kyljestä,
emme lisää tuotteisiimme mitään salaisia ainesosia.
.
"We’re not afraid to tell you what’s in our paint, in fact,
we proudly display our ingredients on each and every tin!"