Vahat ovat tärkeä osa uniikin taidekalusteen maalausta
Ja voit käyttää vahoja kaikkien Frenchic sarjan maalien kanssa.
Vahoja käytetään luomaan patinaa ja korostamaan puupinnan kauniita koristeleikkauksia.
Voit myös käsitellä vahalla puhdasta puupintaa ja antiikkikalusteita.
Lue tästä oppaasta parhaat vinkit Frenchic-vahojen monipuoliseen käyttöön.
Paljastamme sinulle myös yhden ammattilaisvinkin, salaisuuden, miten onnistut aina vahojen käytössä, opit 'Kahden vahan tekniikan' ja opit suositun Frenchic vaha-hackin käytön miten vaalennetaan tummat hirsipalkit ja paljon muuta hyödyllistä!
Vahojen avulla viimeistelet ja suojaat kaunista maalipintaa, mutta myös teet upeita efektejä
Kalkkimaalauksen idea ja ihanuus onkin tehdä erilaisia kerroksia ja käyttää erilaisia tekniikoita - vahojen käyttöön on helppo ihastua! Vahoilla korostat uurteita, naarmuja, halkeilevaa maalia. Luot kauniita valokohtia ja toisaalle syvyyttä.
Voit käyttää Frenchic-sarjan luonnonvahoja myös uudelle puhtaalle puupinnalle sekä puisten ja antiikkikalusteiden pintojen hoitamiseen.
Tässä kuvassa on käytetty kahta erilaista Frenchic vahaa: ruskeaa ja kirkasta. Maalisävyt: Apple of My Eye, Al Fresco ja Wedding Cake, Lazy Range.
Pinnan suojaus vahalla
Vahalla suojaat perinteisen chalk paint pinnan, jotta se kestäisi kulutusta paremmin. Perinteinen, tavanomainen chalk paint-maali on hyvin huokoinen, se imee herkästi itseensä tahrat ja sen pinnasta irtoaa väri kostealla pyyhkimällä, jollei pintaa suojata jotenkin. Kirkkaalla vahalla säilytät värin sävyn ennallaan ja lopputulos on kaunis mattapinta.
Käytä vahaukseen vahasivellintä
Vaha hierotaan kalkkimaalin pintaan pyörivällä liikkeellä siihen tarkoitetulla vahasiveltimellä. Pyörivä liike antaa pintaan kauniin luonnolllisen jäljen.
Laakeissa, suurissa pinnoissa valittu levitystapa korostuu. Jos haet mahdollisimman tasaista vahapintaa ja lopputulosta, lisää vaha puunsyiden mukaisesti.
Voit ottaa vahaa runsaasti siveltimeen, mutta ylimääräinen vaha, joka ei ole imeytynyt kalkkimaaliin, pyyhitään aina liinalla pois. Tavoitteena on ohuet, kauniit kerrokset. Vaha antaa kauniin himmeän pinnan maalattuun pintaan. Voit halutessasi kiillottaa vahan liinalla n. 24h kuivumisen jälkeen.
Jos valitset Frenchic sarjan vahallisen maalin, Lazy Range sarjasta, et tarvitse vahaa maalipinnan suojaamiseen, mutta voit silti käyttää vahoja antamaan patinaa ja suojaamaan kulutettuja kohtia.
Voit lisätä vahan maalipinnan päälle vain sen ainutlaatuisen, himmeän kiillon vuoksi.
Lisää itse patinaa ja kulutusta
Chalk Paint / kalkkimaalauksen perusteet ovat kerroksissa ja eri tekniikoiden yhdistämisessä. Kerroksellisuus tekee työstä kiinnostavan ja persoonallisen - moniulotteisemman, kuin vain yhdellä sävyllä ylimaalatut kalusteet, kuten perinteinen kalustemaalaus.
Kun etsit inspiraatiota verkosta, näet varmasti paljon kauniita, maalattuja kalusteita, joissa on upeat häivytetyt sävyt ja syvyttä kalusteen ovissa, laatikoissa ja sivupaneeleissa - tämänkaltainen lopputulos tehdään useista kerroksista maalia ja erilaisia vahoja käyttäen.
Värilliset vahat ovat helppo tapa lisätä kolmiulotteisuutta, korostaa reunoja ja kulmia sekä lisätä uudempaankin kalusteeseen ikää, patinaa ja ilmeikkyyttä. Vahoilla korostat pintojen tekstuuria.
Kun teet kulunutta pintaa ja hiot auki maalipintaa sieltä täältä kalusteestasi, vahaa lopuksi kaluste kauttaaltaan. Näin suojaat auki kulutetut kohdat.
Ruskeilla vahoilla lisätään yleensä tummaa patinaa ja syvyyden tuntua kalkkimaalin päälle: käytä laatikoiden ja ovien reunoilla korostamassa alueen kolmiulotteisuutta. Ruskea vaha tummentaa ja muuttaa hieman värin sävyä. Lopputuloksena rustiikkinen ja patinoitunut pinta. Kokeile sekoittaa vahaan kultaista tai vihreää Frensheen metallipigmenttijauhetta - lopputuloksena upea hohtava vaha.
Kirkas vaha on kaiken perusta. Käytä kahden vahan tekniikassa sekä uusien vahasävyjen luomisessa. Lisää tilkka maalia kirkkaaseen vahaan ja sinulla on loputtomasti vahasävyjä käytössäsi.
Harmaat vahat toimivat upeasti valkoisten ja vaaleiden kalkkimaalien päälle. Vahoilla on helppo korostaa kalusteen koristeleikkauksia, koloja ja uurteita. Harmaakin vaha muuttaa väriä hieman, mutta vähemmän kuin ruskea. Lopputulos on tyylikäs ja kevyesti patinoitunut.
Valkoinen vaha taittaa kalkkimaalin sävyn värin 'kärjen' ja luo pintaan harsomaisen, utuisen vaaleuden - joskus pinnasta tulee vähän kangasmainen tekstuuri. Valkoisella vahalla lisäät kauniita 'valokohtia' kalusteeseen. Kokeile valkoista Frenchic-vahaa Boho-tyylissä valkaisemaan kellastuneita rottinkikalusteita tai koripintoja.
Tahmea pinta?
Frenchic -vahat eivät jää tahmeaksi pinnaksi - sarjan vahat on helppo levittää ohuelti, koska niiden koostumus on pehmää ja helposti työstettävää. Tahmea pinta on liian paksu vahakerros.
Värillisen vahan käytön salaisuus
Värillisillä vahoilla ei ole tarkoitus 'maalata' peittävästi tai paksusti, vaan kevyillä kerroksilla tehdään ohut sävy korostamaan reunoja ja uurteita. Paras tulos tulee usealla ohuella kerroksella - anna pintojen rakentua maltilla ja tarkastele pintaa projektin kuluessa erikulmista ja hieman kauempaa.
Ohuiden kerrosten salaisuus on lisätä vahaa ensin reilusti ja sitten ylimääräinen pyyhitään pois. Kokeile, niin huomaat tämän tekniikan edut.
Jos teet kalkkimaalipintaan kulutusta hiomalla kalkkimaalipintaa rikki, vahaa pinta hionnan jälkeen uudelleen, joko vain kulutetuista kohdista tai koko maalattu pinta. Värillisetkin vahat lisätään vahasiveltimellä ja ylimäräinen vaha pyyhitään aina pois.
Jos vahaat huokoista pintaa; puuta tai perinteistä chalk paint'ä - tasaisen lopputuloksen salaisuus kun käytät värillistä vahaa on kahden vahan tekniikassa.
Kahden vahan tekniikka
Esimerkki: Laatikon etulevyn vahaus, kun halutaan syvyyttä ja kolmiulotteisuutta
Pinta on maalattu perinteisellä chalk paint'llä, luonnonvalkoisella Sugar Puff sävyllä ja tarkoitus on tehdä vanhan, kuluneen ja patinoituneen näköinen laatikon etulevy, johon tulee syvyysvaikutelmaa ruskealla vahalla.
- Kuivuneen kalkkimaalipinnan päälle laitetaan ohut kerros kirkasta vahaa - pyyhitään ylimääräinen pois
- Lisätään ruskeaa vahaa koko laatikon alueelle reilusti vahalisiveltimellä
- Pyyhitään ja häivytetään ylimääräinen ruskea vaha pois - aloita pyyhkiminen keskeltä käyttämällä liinaa, johon on lisätty kirkasta vahaa. Jätä ruskeaa väriä enemmän ulkoreunoille ja poista ruskeaa vahaa pyörivällä liikkeellä eniten keskeltä laatikkoa käyttäen vahaliinaa -keskiosasta tulee siis vaaleampi kuin reunoista.
- Pyyhi ylimääräinen vaha pois kevyesti laatikon pinnasta. Koska kirkas vaha on pohjalla, pystyt työstämään ruskeaa vahaa niin kauan kuin haluat, eikä ruskea vaha imeydy pintaan epätasaisesti. Lisää siveltimellä ja poista vahaliinalla - toista kunnes olet tyytyväinen.
Kirkas vaha liinassa toimii kuin pyyhekumi - kun haluat poistaa tai häivyttää värillistä vahaa. Tämä tekniikka toimii vain, jos olet laittanut pohjalle kerroksen kirkasta vahaa. - Kokeile ja ihastut vahoihin ja niiden monipuolisuuteen!
Vinkki! Tee itse punainen tai musta vaha sekoittamalla kirkkaaseen vahaan tilkka maalia. Tai tee upeat hohtovahat sekoittamalla vahoihin Frensheen metallipigmenttijauhetta - kultajauhe ja ruskea vaha ovat upea pari!
Käytät perinteistä kalkkimaalia, mutta et käytä kirkasta vahaa värillisen vahan alla?
Silloin vaha imeytyy huokoiseen maali- tai puupintaan luultavasti aika epätasaisesti, eikä sitä pysty enää korjaamaan. Lopputulos saattaa näyttää läikikkäältä, viiruiselta tai muuten epätasaiselta, riippuen siitä millä tekniikalla vaha on levitetty. Kirkas vaha on kaiken pohja perinteisten kalkkimaalien vahauksessa.
Kirkasta vahaa kannattaakin aina olla purkillinen maalivarastossa ahkeralla kalkkimaalarilla. Kokeile - huomaat todellakin eron vahan työstämisen helppoudessa. Frenchic-sarjan vahat ovat notkeita ja myrkyttömiä luonnonvahoja ja niitä on miellyttävä työstää. Vasta kokeilemalla huomaat, miten Frenchic vahat eroavat muista vahoista!
Vahasivellin vai liina? Molemmat
Vahasivellin on aivan ylivoimainen työkalu vahaukseen - verrattuna kömpelöön ja hitaaseen työskentelyyn liinalla.
Harkitse satsaamista vahasiveltimiin, jokaiselle vahasävylle on hyvä olla oma sivellin, etteivät sävyt sekoitu keskenään likaisista siveltimistä. Koko kalusteen vahausta ei voi tehdä pehmeällä maalisiveltimellä - vaan vahaukseen tarvitaan jäykät harjakset, joiden ansiosta vaha voidaan hieroa pintaan, koristeisiin ja uurteisiin helposti ja kevyesti.
Pienten yksityiskohtien ja uurteiden tarkaan vahaukseen voit käyttää kapeaa ja pehmeämpää sivellintä. Vahaaminen on nopeaa ja mukava työvaihe viimeistelyssä, varsinkin kun työvälineesi ovat oikeanlaiset ja valisemasi kalustevaha pehmeää työstää. Kokeile erilaisia välineitä, niin löydät itsellesi sen parhaan tavan työskennellä ja huomaat välineiden eron.
Pelkällä liinalla vahaaminen on todella työlästä ja hidasta. Tarvitset nukkaamatonta liinaa vain ylimääräisen vahan poistossa.
Ohuet kerrokset - 'wax on - wax off'
Vahaa lisätään pintaan reilusti, se hierotaan kalkkimaali- tai puupintaan ja ylimääräinen pyyhitään pois - aina. Näin vahapinnasta tulee tasainen ja kaunis pinta, joka myös kuivuu tasaisesti. Tarvitset nukkaamatonta liinaa vain ylimääräisen vahan poistossa.
Pyörivä liike vahaa lisättäessä auttaa luonnollisen lopputuloksen saamisessa ja vaha pääsee kaikkiin koloihin ja uurteisiin helpommin. Vaakavedot vahaa lisättäessä voivat jättää 'raidallisen' lopputuloksen, varsinkin jos käytät tummaa vahaa ilman, että lisäsit pohjalle kirkasta vahakerrosta - kahden vahan tekniikka.
Ohuita kerroksia voit lisätä muutamia, mutta anna edellisen kerroksen aina kuivua 30 min - 1h ennen seuraavaa kerrosta. Lisäkerrokset varsinkin värillisillä vahoilla korostavat vahan omaa sävyä.
Liian paksu yksi kerros jää helposti tahmeaksi eikä tunnu kuivuvan koskaan - paksut vahakerrokset ovat ikäviä käyttöhuonekalujen pinnoissa.
Vahan voi poistaa alkoholilla, esim sprillä ja mekaanisesti kaapimalla. Jos et ole vahannut aikaisemmin, tee pieni testi ensin.
Vahoista löytyy tekniikkavideoita ja lisää hyödyllisiä projektikuvia Frenchic sarjan omasta FB ryhmästä.
Antiikki tai paljas puupinta
Paljasta puupintaa vahatessa puupinta 'kyllästetään' vahalla, kerroksia lisätään niin monta kunnes puu ei enää ime vahaa. Vahausta toistetaan ajan kuluessa säännöllisesti, tarvittaessa ja kulutuksen mukaan - vanhemmiten vahauksen tarve vähenee ajan ja vuosien myötä.
Eri puulajit imevät vahaa eritavoin. Luonnonvahat, kuten Frenchic vahat, hoitavat puupintaa ja tuovat kauniisti puunsyyt esille. Antiikkikalusteita voi myös hoitaa vahaamalla, jos niitä on vahattu aikaisemminkin.
Kalustemaalarit ja muut käsityöläiset rakastavat vahan kaunista, silkinhohtoista pintaa maalin tai puupinnan päällä.
Uudenkin puupinnan saa näyttämään vanhalta vahojen avulla
Kokeile miten uusi puupinta näyttää aivan vanhalta kelopuulta, kun sen vahaa harmaalla vahalla. Tavallinen raakalauta muuttuu helposti harmaalla vahalla 'vanhaksi ladonseinä laudaksi'. Ruskea vaha taas tuo lankkumaista ilmettä.
Kellastunut koivu- tai mäntypinta, kaluste tai paneeliseinät, katot tai ovet raikastuvat helposti valkoisella vahalla, jättäen kauniisti puunsyyt näkyviin. Voit vahata myös hirsipintaa, erilaisia paneeleja, ovia, listoja,uusia tai vanhoja kalusteita.
Kuva: kellastuneen paneelin vahaus valkoisella Frenchic-vahalla.
Huippusuosittu Frenchic hack - vaalenna pinta ilman hiontaa!
Kuva: tumman palkin vaalennus: 'Creme de la Creme' ja ruskea Frenchic vaha.
Mihin vaha sopii ja mihin ei?
Vaha ei sovi ulos, eikä se kestä jatkuvaa pyyhkimistä pesuaineilla. Vahaa ei siksi suositella keittiön tasoihin, (keittiönpöytään) tai kosteisiin tiloihin, kuten saunaan.
Kun vaha lisätään mekaanisesti pintaan, se on yksi kerros maalikerrosten lisäksi. Vaha on aina viimeinen pinta. Ota huomioon, että itselisätty vahakerros kuluu käytössä, kun valitset kalkkimaalia ja maalaustekniikkaa. Mieti myös millaisessa kulutuksessa pinta tai kaluste tulee sinulla olemaan ja oletko valmis sitä huoltamaan säännöllisesti.
Esimerkiksi keittiönpöydän kansi; jos vahaat perinteisellä chalk paint'llä maalatun keittiöpöydän kannen, niin kirkas vaha kuluu huomaamatta kohdista, joissa on suuri käyttörasitus: esimerkiksi lasten paikan kohdalta - tätä kohtaa pöydässä pyyhitään usein. Nojaako joku kyynärpäillä pöytään omalla paikallaan? Siitä kohtaa vaha kuluu pois huomaamatta ja kun jotain rasvaa/nestettä pääsee pöydän pinnalla kuluneisiin kohtiin, lika imeytyy kalkkimaaliin, eikä lähde enää pois.
Keittiönpöytä onkin yksi kalusteista, joka on kovalla käyttörasituksella ja jokaisessa perheessä eri tavalla. Sitä myös pyyhitään usein ja vaha liukenee pesuaineisiin sekä alkoholiin. Keittiönpöydän kalkkimaalipintaan tai baaritasoihin lisättävä vaha ei ole paras vaihtoehto, jos et ole valmis lisäämään vahaa säännöllisesti pintaan ja puhdistamaan pintoja vain miedoilla puhdistusaineilla.
Puhdas puupinta, joka on kyllästetty vahalla on vaihtoehto keittiönpöytälevyyn, koska vaha imeytyy tällöin puun sisään ja suojaa pintaa syvältä. Puhdista pintaa vain miedoilla pesuaineilla ja vahaa pinta uudelleen tarvittaessa. Suojaa vahapintaa aina kuumilta astioilta tableteilla ja kahvikupin alusilla.
Vahan sijaan, voit käsitellä tasot ja pöytälevyt mattapintaisella 'Tuff Top Coat'lla, joka kestää hyvin kulutusta ja pyyhkimistä, eikä kulu käytössä kuten vaha.
Pintakäsittele kulutuksen mukaan
Kovassa kulutuksessa oleviin kalusteisiin ja pinnoille kannattaa valita laadukas kalkkimaali, jossa vaha on maalissa jo valmiina. Vahallinen kalkkimaali, Lazy Range, ei kuivuttuaan päästä likaa läpi ja sen pintaa voi pyyhkiä nihkeällä liinalla tai miedoilla pesuaineilla. Vaha maalissa kovettuu hyvin kulutusta kestäväksi pinnaksi.
Vahan poisto
Vahakerroksen poiston voi tehdä sprillä (alkoholipitoinen puhdistusaine) tai lämmittämällä ja mekaanisesti kaapimalla pinnan puhtaaksi. Vahapinnan päälle ei suositella maalattavan, koska vesiohenteiset maalit hylkivät rasvaista pintaa - uusi maalipinta saattaa halkeilla tai krakeloitua.
Toisaalta vahan päälle maalaus on yksi maalaustekniikka, jolla saadaan vanhan näköistä pintaa.
Vahan jo valmiiksi sisältävä maali on eri asia kuin erillinen vahakerros. Vahallisen kalkkimaalin, Lazy Range sävyjen päälle voi hyvin maalata.
Valitse luonnonvaha
Vahoista on hyvä tietää muutama perusasia, ennen kuin valitsee omaan projektiin sopivan. Vahoja on markkinoilla useita erilaisia, toiset sisältävät liuotinaineita ja muita synteettisiä tai myrkyllisiä ainesosia, toiset vahat tuoksuvat voimakkaasti. Toiset vahat ovat paksuja ja jäykkiä - niitä on vaikea työstää ja levittää ohuesti, jolloin lopputuloksesta ei välttämättä tule mieleinen.
Vahapurkin kyljestä selviää nopeasti onko kyseessä turvallinen tuote, purkin kyljestä löytyy varoitusmerkit jos tuote on myrkyllinen.
Jos et ole aikaisemmin käyttänyt vahoja, valitse projektiisi pehmeästi levittyvä luonnonvaha. Esimerkiksi Frenchic sarjan vahat ovat luonnonvahoja; ne sisältävät mehiläisvahaa sekä caurnaba vahaa (brasilialainen palmupuu). Laadukkaiden vahojen käyttöön on helppo ihastua ja kokeiltuasi ymmärrät hyvin kerroksellisuuden merkityksen chalk paint-tyylisessä kalustemaalauksessa.
Mehiläisvahapohjaiset Frenchic vahat ja sarjan laadukkaat vahasiveltimet sopivat myös entisöintiprojekteihin ja ammattilaiskäyttöön.
Vahallinen kalkkimaali ja vaha
Kyllä, myös vahallisen kalkkimaalin kanssa voi ja kannattaa käyttää kalustevahoja.
Niillä saat aikaan kiinnostavaa kerroksellisuutta, kolmiulotteisuutta ja saman patinan ja puukoristeiden korostuksen kuin perinteiseenkin chalk paint'n kanssa -värilliset vahat viimeistelevät kalusteesi - suojaominaisuudet ovat kestävässä vahallisessa kalkkimaalissa jo valmiina!
Frenchic sarjan vahallisiin maaleihin, Lazy Range sarjaan pääset tutustumaan tästä ja Frenchic sarjan vahoihin tästä.
Hoida laadukasta vahasivellintäsi hyvin - vahasivellin pestään lämpimällä vedellä ja miedolla pesuaineella. Laadukkaat Frenchic-siveltimet kestävät kovassakin ammattikäytössä oikein hoidettuna vuosia.
Frenchic vahat eivät ole itsestään syttyviä ja ne ovat liuotinaineettomia
Frenchic sarjan vahoille on myönnetty eurooppalainen 'Toy Safe' sertifikaatti, joten voit huoletta käyttää niitä myös lastenkalusteissa.
Osallistu paikkakuntasi Frenchic jälleenmyyjän Frenchic-kursseille tai poikkea lähimmässä myymälässä kysymässä lisää ohjeita omaan projektiisi.
Mukavaa maalauspäivää!