TUTUSTU VIHREÄÄN VÄRIIN

  • 4 min lukuaika

Haluatko tustustua väreihin? 

VÄRITERAPIAA SISÄTILOISSA - ajatuksia värien valintaan

Halusimme kirjoittaa pienen sarjan muutamista väreistä sinulle, huviksi ja hyödyksi.  
Tätä pitkää tekstiä ei ole tarkoitus lukea objektiivisena faktana, vaan näyttää esimerkkiä siitä miten monimuotoisesti värejä voidaan käyttää ja miten eri tavoin väreistä voidaan ajatella. Tässä kirjoituksessa aiheena on ikisuosittu sisustusväri, vihreä.

Vuosisatojen ajan värejä on käytetty vaatteissa,  maalauksissa, lipuissa, meikeissä, symboleissa ja koristeissa manipuloimaan muiden tietoista ajattelua.

Väri on suurin tekijä, joka vaikuttaa siihen, miltä haluat muiden tai itsesi tuntevan - hyödynnä tietoa, kun haluat vaihtaa tunnelmaa.

Värit ovat tärkeä tekijä jokapäiväsessä ympäristössämme; taiteessa, designissa, mainonnassa, juhlissa, pukeutumisessa, kotiemme sisustuksessa.  
Vain värillä teet tunnelman!  

Tiesitkö tämän vihreästä väristä? 

Rauhoittava, maadoittava ja tuore ja terveellinen 

Vihreä väri sisustuksessa jatkaa suosiotaan 

Vihreää voidaan kuvailla usein luontoon liittyvillä sanoilla, kuten metsänvihreä, sammaleenvihreä, merenvihreä, turkoosin vihreä, vedenvihreä, oliivinvihreä, nurmenvihreä, keväänvihreä, limenvihreä, omenanvihreä, salvianvihreä... 

Wikipedia osaa kertoa esimerkiksi, että heraldiikassa yleistä vihreää väriä kutsutaan ranskan kielessä sanalla vert. Adjektiivilla vihreä kuvataan ekologisuutta. Vihreä voi tarkoittaa myös kokemattomuutta, mikä voi liittyä raakojen marjojen ja hedelmien väriin.

Luonnollinen ja raikas

Vihreä yhdistetään usein luontoon, kasvuun ja tuoreuteen. Se voi tuoda ulkoilman tunteen sisätiloihin.  

Monipuolinen vihreä

Vihreää on saatavana eri sävyissä, pehmeistä ja viileistä pastellisävyistä, kuten vedenvihreä, minttu ja harmaanvihreä salvia, syvempiin sävyihin, kuten metsänvihreä ja upea smaragdin vihreä. Sen monipuolisuuden ansiosta vihreä voi toimia hyvin useiden suunnittelutyylien kanssa, modernin tai perinteisen.

Vihreä voi toimia tasapainottavana värinä sisustuksessa, täydentäen muita sävyjä ja lisäämällä harmoniaa tilaan.  

Rentouttava vihreä

Monet vihreän sävyt tunnetaan rauhoittavista ominaisuuksistaan, mikä tekee niistä ihanteellisia makuuhuoneisiin, olohuoneisiin ja alueisiin, joissa halutaan rentoutua ja laskea vähän arjen kierroksia.  

Vihreä nähdään tasapainoisena ja harmonisena värinä, joka auttaa luomaan tasapainon tunteen sisätiloissa. Vihreä on suosittu sävy lastenhuoneissa, makuuhuoneissa ja kylpytiloissa.

Mielikuvat ja Biofiilinen sisustus

Värien mielikuvat ja kielikuvat - vertaukset - tulevat usein luonnosta: nurmi, metsä, sammal.

Biofiilinen sisustus on nyt sisustajien suosimaa tyyliä, joka keskittyy luontoon ja luonnolisuuteen.Vihreä väri on keskeinen osa biofiilistä suunnittelua, jolla pyritään yhdistämään sisätilat luontoon. Sitä käytetään usein sisäkasvien, viherseinien tai luonnon inspiroiman sisustuksen muodossa.

Luonnonmukainen sisustus edistää hyvinvointia ja samalla tuot luonnollista harmoniaa kotiisi valitsemalla luonnonläheisiä sävyjä, yhdistelemällä sävyjä luonnonmukaisten, lämpimien pintojen kanssa, kuten tiilen, puhtaiden puupintojen ja vaikkapa korkin.  

Biofiilinen suunnittelu luo rauhallisia tiloja, joissa mieli lepää - kuten luonnossakin. Koska meillä on synnynnäinen kaipuu luontoon, rakennetussa ympäristössä ratkaisu on tuoda luontoa enemmän sisätiloihin ja sisustukseen väreillä ja aidoilla pintamateriaalivalinnoilla.  

Vihreä sisustusväri löytyy Frenchic sarjasta.

Vihreän psykologiset näkökohdat 

Kuvittele jokin rauhallinen paikka – suurin osa ajattelee paikkaa luonnosta. Vihreällä tiedetään olevan rauhoittava ja rentouttava vaikutus, joten se sopii tiloihin, joissa halutaan rauhaa. 

Vihreä liittyy usein kasvuun, uudistumiseen ja nuorentumiseen. Se voi herättää toivon ja elinvoiman tunteita. Ajattele kevään ensimmäisiä koivunlehtiä hiirenkorvalla - miten kirkkaan vihreitä ne ovatkaan aluksi!

Positiiviset assosiaatiot vihreästä

Monilla ihmisillä on positiivisia assosiaatioita vihreään, koska se on yhteydessä luontoon ja ulkoiluun. Luonnolla tiedetään olevan parantava vaikutus mieleen - terveyshyötyjä voidaan luetella helposti useita: verenpaine ja syke laskee, unen laatu paranee ja ahdistuneisuus voi laantua merkittävästi.  Tummanvihreät tilat ja huoneet luovat turvallista tunnelmaa jossa saat unelmille tilaa!

Vihreä on monipuolinen ja emotionaalisesti resonoiva väri sisustuksessa. Se tekee vihreästä suositun valinnan virkistävien ja kutsuvien tilojen luomiseen. Riippumatta siitä, käytetäänkö sitä hallitsevana värinä vai korostuksena, vihreä voi parantaa sisätilojen yleistä ilmapiiriä edistämällä tasapainon tunnetta ja yhteyttä luontoon. 

Vihreä väri kodin remontissa

Seinävärit:

Vihreät seinävärit voivat luoda tyyneyden tunteen ja yhteyden luontoon. Vaaleammat vihreät voivat avata tilaa, kun taas tummemmat vihreät voivat lisätä syvyyttä ja viihtyisyyttä. Tunnelmaa, pesämäisyttä ja hotellityyppistä glamoúria lisäät käyttämällä todella tummia sävyjä.

Huonekalut ja sisustus

Vihreä verhoilu, huonekalut ja sisustusesineet voivat lisätä sisustukseen väriä ja persoonallisuutta. Vihreä toimii hyvin myös luonnonmateriaalien, kuten puun ja rottingin kanssa. Maalaa puolipaneeli ajattomalla jugendvihreällä, kuten Wise Old Sage vanhassa talossa ja käytä iloista omenan vihreää rintamamiestalon puutarhakalusteissa.

Retro, perinteinen ja samalla moderni

Maanläheiset ja vaimennetut vihreät sävyt, kuten oliivi tai sammal, ovat saaneet suosiota kyvystään luoda maadoitettua ja orgaanista estetiikkaa. Savuinen, sammutettu vihreä tai vedenvihreä ovat nyt huippusuosittuja esteettisessä sisustuksessa!  

Yhdistä vihreän kanssa 

Kaikki murretut, maanläheiset sävyt ovat varmoja valintoja vihreän pariksi. Yhdistä rohkeasti myös vastavärinä punaista ja punaisen eri sävyjä kuten pinkkiä ja mauvea - tai entäpä keltainen?

Kokeile saven harmaata, terrakotan oranssia, tiiilen sävyjä. Kalkikiven vaaleaa beigeä, kaakaonruskeaa tai jopa puuterista pinkkiä.

Pehmeä luonnonvalkoinen ja kerman sävyt sopivat hyvin vihreiden pariksi – samoin murretut siniset – ajattele esimerkkejä luonnosta. Frenchic-sävyjen mattapintaiset sävyt ovat helppoja ja varmoja yhdistelmiä keskenään.  


Yhdistä vihreän kanssa muita luonnonmukaisia ja aitoja pintoja sisustuksessa, kuten terrakottaruukkuja, tiilipintaa, aitoja ja rouheita puupintoja, korkkia.

Pellava, villa ja muut tekstuuriset pinnat sopivat hyvin vihreän pariksi – samoin metalli, kivi- ja lasipinnat.

Ihmissilmä rakastaa katsoa kontrasteja, jotka tekevät tilasta aina vähän mielenkiintoisemman

Värien lisäksi tilan tunnelmaan vaikuttavat valaistus ja valojen käyttö. Valitse tilaan, jossa on vain vähän luonnonvaloa, lämpimiä sävyjä.

Vihreä on usein lämpimän ja viileän sävyn välimaastossa - riippuen sävystä.

Tästä syystä se onkin monipuolisesti yhdistettävissä ja soveltuu useimpiin kohteisiin luontevasti.

Muista, että kaikkia näitä ‘sääntöjä’ voit kuitenkin rikkoa ja että värit ovat aina henkilökohtainen kokemus.

Käytä rohkeasti värejä joista itse pidät, niin saat niiden mielihyvähyödyt parhaiten jokapäiväiseen arkeesi!   

Löydä Frenchic vihreät

Pastellinen ja viileä - kuin ranskanpastilli, Eye Candy

Iloinen ja sopivasti retro, omenanvihreä Apple of My Eye

Sammaleenvihreä Constance Moss

Syvä, upea smagardinvihreä Victory Lane

Tummin vihreistämme, Black Forest

Savuinen, trendikäs Steaming Green

Camo ja vähän army-tyyppinen Olivia

Vaalea vedenvihreä Breezing

Vaalea harmaan ja vihreän liitto Maveric

Harmahtava salvianvihreä Wise Old Sage

Limen vihreä Apple Barn

Perinnesävyn tyylinen Bradstock

Keväänvihreä Green With Envy

 

Lue myös edelliset väriblogit:

Siniset värit, Violetti

Hae tuotteita, blogikirjoituksia ym.