TUTUSTU SINISEEN VÄRIIN

  • 4 min lukuaika

Haluatko tustustua väreihin?

VÄRITERAPIAA SISÄTILOISSA - ajatuksia värien valintaan

Halusimme kirjoittaa pienen sarjan muutamista väreistä sinulle, huviksi ja hyödyksi.

Tätä pitkää tekstiä ei ole tarkoitus lukea objektiivisena faktana, vaan näyttää esimerkkiä siitä miten monimuotoisesti värejä voidaan käyttää ja miten eri tavoin väreistä voidaan ajatella. Ensimmäisessä kirjoituksessa aiheena on suomalaisille rakas väri; sininen.

Vuosisatojen ajan värejä on käytetty vaatteissa,
maalauksissa, lipuissa, meikeissä, symboleissa ja koristeissa manipuloimaan muiden tietoista ajattelua.

Väri on suurin tekijä, joka vaikuttaa siihen, miltä haluat muiden tai itsesi tuntevan - hyödynnä tietoa, kun haluat vaihtaa tunnelmaa.

Värit ovat tärkeä tekijä jokapäiväsessä ympäristössämme; taiteessa, designissa, mainonnassa, juhlissa, pukeutumisessa, kotiemme sisustuksessa.

Vain värillä teet tunnelman!

Tiesitkö tämän sinisestä väristä?

Wikipedia osaa esimerkiksi kertoa, että värejä tehtiin keskiajalla maasta, hiilestä ja eläinrasvasta. Esimerkiksi Afganistanista louhittu, harvinainen Ultramariinin sininen oli kallis ja haluttu väri, jota joutui joskus odottamaan vuosia. Sitä tarvittiin mm Neitsyt Marian maalauksissa. Ultramarin on siis nimitys yhdelle siniselle sävylle, mutta se tarkoittaa myös 'merten takaa' - kuvaavasti maapigmentin ja muiden tuontitavaroiden merimatkaa kaupunkeihin.

Rauhallinen ja seesteinen: Sininen yhdistetään usein rauhallisuuden ja tyyneyden tunteeseen. Se on suosittu valinta rentouttavien ja kodikkaiden sisätilojen luomiseen. Sininen mielleään usein viileäksi väriksi. Kuulakkuus, levollisuus, rauhallisuus.

Monipuolisuus: Sinistä on saatavana laajassa valikoimassa pehmeistä ja vaimeista pastellisävyistä eloisiin ja syvän laivastonsinisiin. Tämän monipuolisuuden ansiosta se sopii hyvin erilaisiin suunnittelutyyleihin ja teemoihin. 

Ajaton vetovoima: Sinistä pidetään ajattomana ja kestävänä värinä sisustuksessa. Sitä voidaan käyttää hallitsevana päävärinä tai korostuksena, joten se sopii moniin sovelluksiin ja tyyleihin. 

Viilentävä vaikutus: Vaaleammat sinisen sävyt voivat luoda huoneisiin viilentävän vaikutuksen.

Mielikuvat: Värien mielikuvat ja kielikuvat - vertaukset - tulevat usein luonnosta: vesi, taivas, meri tai kasveista kuten lemmikinkukka. Kuninkaallinen sininen - arvokas ja elegantti.

Tasapaino: Sininen voi toimia tasapainottavana elementtinä sisustuksessa, täydentäen lämpimämpiä värejä ja lisäämällä vakauden tunnetta. 

Sininen kodin remontissa

Seinävärit: Sininen on suosittu valinta makuuhuoneiden ja kylpyhuoneiden seinäväreihin, joissa sen rauhoittavat ominaisuudet edistävät rentoutumisen tunnetta. 

Huonekalut ja sisustus: Siniset huonekalut ja sisustusesineet, kuten sohvat, tuolit, matot ja verhot lisäävät väriä asuintiloihin ja luovat kodikkaan ja kutsuvan ilmapiirin. 

Keittiön ja kylpyhuoneen pinnat: Sinisiä laattoja, erityisesti veden- tai turkoosin sävyissä, käytetään yleisesti keittiöissä ja kylpyhuoneissa herättämään meren tai veden läheisyyden inspiroimaa, ylellistä ja raikasta kylpylätunnelmaa. Voit lisätä sinistä muuten vaaleaan kylpyhuoneeseen maalaamalla siniseksi oven tai tilan katon.

Siniset sisustuksessa

Meriteemat: Beach-meri -ja laivateemat sisältävät usein sinisen sävyjä, kuten laivastonsininen, taivaansininen ja kirkas keskisininen. Turkoosia voit käyttää taas rantamaisen, rennon tunnelman luomiseksi - sisällä tai ulkona puutarhassa tai terassilla.

Kreikka ja Italia keittiössä:Kirkkaalla sinisellä ja turkooseilla tuot helposti Välimerellistä tunnelmaa keittöön tai puutarhaan.

Sinivalkoinen värikombo on ajaton klassikkovalinta tekstiileihin, astiastoihin ja muuhun sisustukseen suomalaisissa kodeissa, kesämökeillä, järvenrannoilla ja saaristoissa.

Rohkeat aksentit: Nykyaikaisessa suunnittelussa rohkeita ja eloisia sinisiä käytetään korostusväreinä luomaan silmiinpistävä kontrasti neutraalien taustojen tai vastavärien kanssa. 

Tänä vuonna trendikästä sekä vaatetuksessa, että sisustamisessa on sähäkkä sähkönsininen ja erilaiset petroolin sävyt. Veden sinivihreät ja savuisat siniset sävyt ovat nyt huippusuosittuja seinämaalisävyissä.

Miten olisirohkean värinen värialue seinällä - Colour Block!? Lisää väriä maalaamalla upea raita, piparkakkureuna, kaari, ympyrä tai neliö suoraan seinään! Voit toteuttaa sellaisen helposti vaikkapa eteiseen tai lastenhuoneeseen.

Yhdistä sinisen kanssa

Tumman ja tyylikkään farkunsinisen kanssa sopii kulta ja tehosteena oranssi ja terrakotan sävyt. Myös beige ja valkoinen ovat varmoja valintoja yhdessä sinisen kanssa.

Murrettu taivaansininen on täydellinen, kotoisa keittiösävy ja suosikki kesämökeillä ja rantasaunoilla - siihen yhdistyy kauniisti luonnonvalkoiset ja kerman sävyt, salvian vihreä sekä puuterinen pinkki.

Meriteemaiseen sisustukseen sopii klassikkoyhdistelmä: punainen- valkoinen - sininen - vai onko se sininen-punainen-valkoinen? Kirkas keltainen sopii hyvin navy-teemaan aksenttiväriksi.

Koska sininen on yksi hallitsevista luonnon väreistä, voit yhdistää sen kanssa melkein mitä tahansa - ota luonnosta mallia!

Sinisen psykologiset näkökohdat

Rauhallisuus ja rentoutuminen: Sinisen tiedetään edistävän rauhallisuuden, rentoutumisen ja rauhallisuuden tunteita. Se voi auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta. 

Luottamus ja vakaus: Sininen yhdistetään usein luotettavuuteen ja vakauteen. Tämä tekee siitä suositun valinnan yritysympäristöihin ja ammatillisiin tiloihin. 

Viileys: Tummemmat sinisen sävyt voivat välittää viileyden ja hienostuneisuuden, tyylikkään tunteen, mikä tekee niistä sopivia muodollisiin tiloihin. 

Sininen on monipuolinen ja kestävä värivalinta, jolla voit luoda rauhoittavan ja rauhallisen ilmapiirin sisätiloihin.

Sinisten laaja sävyvalikoima ja mukautuvuus erilaisiin suunnittelutyyleihin tekevät siitä suositun valinnan sekä perinteisissä että nykyaikaisissa ympäristöissä.

Riippumatta siitä, käytetäänkö sinistä hallitsevana värinä vai korostuksena, sinisellä herätät rauhallisuuden tunteen ja ajattoman eleganssin moderniin kotiin ja kesähuvilalle. Etsitpä sitten klassista heraldista sinistä tai murrettua taivaansinistä, löydät ne kaikki värivalikoimastamme.

Jos haluat nähdä mitä muut ovat maalanneet sinisillä sävyillä, käy kurkistamassa Facebook-ryhmäämme: 'Frenchic Paint Finland'

Löydä Frenchic siniset:

Taivaansininen:Ol' Blue Eyes, Al Fresco sarjasta

Farkunsininen:Hornblower, Lazy Range sarjasta

Petrooli:Steel Teal, Al Fresco sarjasta

MusteensininenAfter Midnight, Al Fresco sarjasta

Lemmikinsininen:Forget Me Never, Al Fresco sarjasta

Pastelinsininen: Crystal Blue, Lazy Range sarjasta

Ankanmunansininen: Duckling, Al Fresco sarjasta

Turkoosi: Beach Hut, Trim Paint sarjasta ja seinämaalisarjasta

Mustikansininen: Smooth Operator, Trim Paint sarjasta ja seinämaalisarjasta

Kirkas keskisininen: Nutcracker, Trim Paint sarjasta

Sähkönsininen: Kiss Me Sloely, Al Fresco sarjasta

Scotlannin sumu: Scotch Mist , Lazy Range sarjasta

Baby Blue: Yes Please! Al Fresco sarjasta

Turkoosi: Santorini, Trim Paint sarjasta ja seinämaalisarjasta

Savunsininen: Jitterbug, Trim Paint ja seinämaalisarjasta

 
Sininen kalustemaali Frenchic Paint.

 

Hae tuotteita, blogikirjoituksia ym.