TUTUSTU VIOLETTIIN VÄRIIN

  • 4 min lukuaika

Haluatko tustustua väreihin? 

VÄRITERAPIAA SISÄTILOISSA - ajatuksia värien valintaan 

Halusimme kirjoittaa pienen sarjan muutamista väreistä sinulle, huviksi ja hyödyksi.  

Tätä pitkää tekstiä ei ole tarkoitus lukea objektiivisena faktana, vaan näyttää esimerkkiä siitä miten monimuotoisesti värejä voidaan käyttää ja miten eri tavoin väreistä voidaan ajatella. 

Tässä kirjoituksessa aiheena on kuninkaalinen, boheemi ja pyhä violetti. Väri, jota joko inhoat tai rakastat! 

Vuosisatojen ajan värejä on käytetty vaatteissa, maalauksissa, lipuissa, meikeissä, symboleissa ja koristeissa manipuloimaan muiden tietoista ajattelua.

Väri on suurin tekijä, joka vaikuttaa siihen, miltä haluat muiden tai itsesi tuntevan - hyödynnä tietoa, kun haluat vaihtaa tunnelmaa. 

Värit ovat tärkeä tekijä jokapäiväsessä ympäristössämme; taiteessa, designissa, mainonnassa, juhlissa, pukeutumisessa, kotiemme sisustuksessa.  

Vain värillä teet tunnelman!  

 

Tiesitkö tämän violetista väristä? 

Mystinen, maaginen ja viisas violetti

Violetti on historiallisesti yhdistetty kuninkaallisuuteen, ylellisyyteen ja runsauteen. Se voi lisätä sisätiloihin rikkauden ja erityisen loiston tunnetta.

Heraldiikassa violetti väri kuvastaa taas kohtuullisuutta. Purppuralla on rikas ja kiehtova historia, joka ulottuu kulttuurien, aikakausien ja yhteiskuntaluokkien yli.  

Violetti väri käsittää laajan valikoiman sävyjä, syvistä ja kuninkaallisista violeteista, kuten luumusta ja munakoisosta, vaaleampiin ja leikkisämpiin violetteihin, kuten laventeliin ja syreeniin. 

Wikipedia osaa kertoa esimerkiksi, että Sana violetti johtuu ranskan kielen orvokkia merkitsevästä sanasta violette, sillä useimpien orvokkilajien kukat ovat violetin värisiä.  Violetin vanhempi suomenkielinen nimitys on sinipunainen. Varsinkin vaaleasta violetista käytetään myös nimitystä liila. Punertavanviolettia kutsutaan purppuraksi ja harmahtavansävyistä violettia usein malvaksi tai mauveksi

Violetti maailmalla 

Korkea-arvoisimmat buddhalaiset munkit käyttävät violetteja kaapuja, ja juutalaisilla se on ollut kuninkaiden ja ylipappien väri.

Meksikossa pyhimykset puetaan pyhän viikon aikana violetteihin vaatteisiin. Japanissa violetti on kuninkaallinen vallan ja varakkuuden väri.

Kiinassa ja Turkissa violetti liitetään suruun.

Muinaisessa Roomassa purppuranpunainen tooga oli varattu senaattoreille ja keisareille. Violetista tuli statuksen ja ylellisyyden symboli kaikkialla Välimeren alueella, myös antiikin kreikkalaisten ja roomalaisten keskuudessa. 

Muinaisina aikoina purppura oli harvinainen ja erittäin arvostettu väri, koska purppuravärien valmistaminen oli vaikeaa ja kallista. Se yhdistettiin usein kuninkaallisuuteen, valtaan ja ylellisyyteen.

Varhaisin tunnettu purppuravärin lähde oli peräisin tietyn etanalajin, Murex-etanan, rauhaslimasta. Väriaineen valmistusprosessi oli työläs ja kallis, mikä osaltaan lisäsi sen harvinaisuutta ja saatavuushaasteita.  

Rauhallinen ja seesteinen  violetti

Violetti yhdistetään usein rauhallisuuden ja tyyneyden tunteeseen. Se on suosittu valinta rentouttavien ja kodikkaiden sisätilojen luomiseen. Violetti mielletään usein viileäksi väriksi. Tummat purppurat taas voidaan kokea lämpiminä sävyinä.  

Tasapainoinen ja luova

Violetti on tasapainottava väri, jossa yhdistyvät sinisen vakaus ja punaisen energia. Violetti voi edistää luovuutta, leikkisyyttä ja mielikuvitusta sisustuksessa.  

Hienostuneisuus

Sävystä ja käyttötavasta riippuen violetti voi välittää sisustuksessa hienostuneisuutta, vaurautta ja eleganssia - violetti on ollut suosittu sävy hoveissa kautta aikojen – tai leikkisää ja runsasta boheemia tyyliä.  

Viilentävä vaikutus 

Vaaleammat violetit ja pastelliset laventelin sävyt voivat luoda huoneisiin viilentävän, avaran ja raikkaan vaikutuksen. Viileät sävyt sopivat hyvin paljon luonnonvaloa sisältäviin tiloihin.  

Mielikuvat violetista

Värien mielikuvat ja kielikuvat - vertaukset - tulevat usein luonnosta: orvokki, laventeli, myrskytaivas, marjat ja viini. Violetti voidaan kokea myös itämaisena, salaperäisenä ja mystisenä värinä tai boheemina new age - värinä.  

Violetti kodin kunnostuksessa 

Purppuranpunainen on yksi upeimmista värivaihtoehdoista, joita voit käyttää seinissä: Purppuraa voidaan käyttää seinävärinä, mikä luo viihtyisän ja kutsuvan tunnelman makuuhuoneisiin tai olohuoneisiin.

Vaaleammat violetit värit voivat saada tilat tuntumaan ilmavilta ja raikkailta, kun taas syvemmät purppuran värit voivat lisätä dramaattisuutta ja ylellistä ‘hotelli-tunnelmaa’.  

Huonekalut ja sisustus 

Rokokoon ajalla suosittiin vaaleita pastellisävyjä, kuten laventelin sinistä. Violetit verhoilut, huonekalut ja sisustusesineet voivat tuoda sisätiloihin väripilkkuja ja persoonallisuutta, etenkin kun ne yhdistetään täydentäviin väreihin, kuten valkoiseen tai kultaan.

Violetti voidaan tuoda sisustukseen myös hienovaraisesti, kuten tyynyjen, taideteosten ja tekstiilien avulla harmonisen ja tasapainoisen väripaletin luomiseksi.

Vintagekalusteista tutut syvän viinipunaiset samettisohvakalustot  ja purppurannpunaiset itämaiset matot ovat vieläkin haluttuja tämän päivän sisustuksissa.

Kuvittele vaikkapa syvän purppuransävyiset samettiverhot makuuhuoneessa tai suuret kultatupsuiset samettityynyt sohvalla.   

Yhdistä violetin kanssa 

Violetti yhdistyy kauniisti luonnollisten, vaaleiden puupintojen, rottingin ja viherkasvien kanssa.  

Yhdistä violetin kanssa luonnonvalkoista, vaaleaa harmaata, vihreää tai vastavärejä oranssia, keltaista yhdessä metallin sävyjen kanssa, kuten hopeaa ja kultaa.  

Luovuus ja mielikuvitus 

Violetti yhdistetään luovuuteen, mielikuvitukseen ja taiteelliseen ilmaisuun. Se voi herättää innovatiivisuuden ja omaperäisyyden tunteen. Violetti on suosittu sävy kaikenlaisissa käsitöissä.  

Henkisyys ja rauhallisuus 

Jotkin violetin sävyt, erityisesti tummemmat, liittyvät henkisyyteen ja rauhallisuuteen, minkä vuoksi ne sopivat meditaatio- tai rentoutumistiloihin – yoga tiloihin, kauneushoitoloihin ym.  

Ylellisyys ja kunnianhimo 

Purppuran värin yhteys kuninkaallisuuteen ja ylellisyyteen voi herättää kunnianhimon, menestyksen ja pyrkimyksen tunteen. 

Salaperäisyys ja juonittelu 

Purppuran tummemmat sävyt voivat luoda tunteen mysteereistä, salaperäisyyden ja juonittelun tunnetta, mikä lisää sisätilojen syvyyttä ja monimutkaisuutta.  

Violetti on monipuolinen ja tunteisiin latautunut väri sisustuksessa, joko rakastat tai vihaat sitä! Sävyjen runsaan valikoiman ansiosta se sopii erilaisiin suunnittelutyyleihin ja estetiikkaan, kuninkaallisesta ja ylellisestä boheemiin ja leikkisään.

Käytettiinpä violettia sitten hallitsevana värinä tai aksenttina, se voi parantaa sisätilojen yleistä ilmapiiriä ja edistää luovuutta, ylellisyyttä ja hienostuneisuutta.  

Ihmissilmä rakastaa katsoa kontrasteja, jotka tekevät tilasta aina vähän mielenkiintoisemman. Värien lisäksi tilan tunnelmaan vaikuttavat valaistus ja valojen käyttö. Valitse tilaan, jossa on vain vähän luonnonvaloa, lämpimiä sävyjä.

Muista, että kaikkia näitä ‘sääntöjä’ voit kuitenkin rikkoa ja että värit ovat aina henkilökohtainen kokemus. Käytä rohkeasti värejä joista itse pidät, niin saat niiden mielihyvähyödyt parhaiten jokapäiväiseen arkeesi.  

 

Löydä Frenchic violetit

Pastellinen, viileä laventeli, Parma Violet.

Munakoison sävyinen tumma violetti, kuten Boujee.

Karhunmarjan sävyinen tummapurppura Boho Berry.

Kanervan sävyinen, lempeä Velvet Crush.  

Tumma laventelin sininen Moody Blue.  

Sähäkkä, aavistuksen purppurainen Kiss Me Sloely

Syvä luumunpunainen Plum Pudding.

Myrskytaivaan violettinen harmaa, Stormy.

Hienostunut vanha kulta, Golden Oldie

Hopea, Teddy Mercury.

Hae tuotteita, blogikirjoituksia ym.