FAQ - Vanliga frågor och svar

  • 12 Min. lästid

Vi i det franska laget värdesätter manuella färdigheter och vi tycker att hemlagad alltid är bäst!

Vi får många frågor från våra kunder och här är några av dem med de vanligaste svaren:

Små brister gör slutresultatet perfekt, personligt och unikt, och en handmålad yta behöver inte likna en fabriksmålad.

Vi vill erbjuda våra kunder många råd, tricks och tips om hur man gör, eftersom varje målningsarbete och varje målares 'hantverk' alltid är unikt.

Produkterna och tillbehören i Frenchic-serien är prisbelönta, högkvalitativa, hållbara och testade

De har klarat tester för säkerhet, icke-toxicitet och hållbarhet och vunnit flera utmärkelser och tester, så du kan vara säker på fransk kvalitet när du använder våra produkter enligt anvisningarna.

Om du har målat mycket kommer du säkert att bli förvånad över kvaliteten på färgerna i Frenchic-serien. Du hittar inte dessa nyanser i din lokala järnaffär!

Färgerna i Frenchic-serien har helt nya funktioner som gör målningen snabbare, mer prisvärd och slutresultatet vackert.

Varje projekt är dock unikt, arbetsförhållanden och verktyg varierar och alla ansvarar för att följa instruktionerna.

Vi rekommenderar alltid att du försöker först

Prova och testa måla, prova nyanser och olika franska serier.

Prova verktyg, penslar, roller och tejp innan ett större målningsjobb. På så sätt får du vara du med färgens flöde, täckning och torktider.

När du testar kommer du att märka vilken typ av resultat verktygen du har valt ger och vilken typ av resultat du är nöjd med.

Innan du målar kan du kontrollera instruktionerna och torktiderna på sidan av franska färgburkar hemma.

Låt dig inspireras av våra kunders bilder och filmer i Facebookgruppen - Gå med i undret!

F: Varför skulle jag välja fransk färg?

S: Frenchic-serien, gjord med ett nytt recept, är föregångaren på färgmarknaden. Franska färger har många helt nya funktioner, som serien också har belönats för. Till exempel är färger från Al Fresco-serien lämpliga för att måla inomhus- och utomhusmöbler. För trä, metall, mdf, plast och olika skivytor. Färgen har redan en primer och andra skyddsmedel, så lack eller vax behövs inte för efterbehandling. Torktiderna är betydligt kortare än vanligt: ​​torktiden för ett lager i Al Fresco-serien är 2 timmar. Färgerna har också en ny typ av självutjämnande funktion, tack vare vilken färgytan blir vackert slät. Färgernas sammansättning är något tjockare än vanligt och dränerande, målningen är enkel och färgen glider på utan ansträngning. Färgerna är 100 % vattenbaserade, säkra att använda och nästan helt luktfria, certifierade. Slutresultatet är en vacker och hållbar matt yta. Nyanserna i Frenchic-serien är vackra interiörnyanser som passar för en lång rad inredningsstilar. Pudrande matta nyanser är också lämpliga för traditionella byggnader och kombineras vackert med papperstapeter. Färger utvecklas också och nya typer av produkter är ännu säkrare och giftfria. Varför inte välja den bästa!

F: Kan jag börja måla så fort jag öppnar färgburken?

S: Du börjar inte måla med oblandad färg. Franska färger har ett tungt mineralpigment som snabbt sjunker till botten av burken, och oblandad färg kan orsaka oönskade tonala variationer.

Oblandad färg påverkar också opaciteten, om färgen inte blandas tillräckligt eller alls. Du kommer att märka det som en vikt i botten av burken. Vi rekommenderar att blanda färgen noggrant, länge och noggrant både före målning och under målningsprojektet. För manuell blandning, välj en bred spatel eller en bred mixerstav av trä.

Målningsprocessen börjar alltid med rengöring av ytan. Efter rengöring slipas ytan. Målning sker på en torr och ren yta.

F: Vad betyder "pärlafärg"?

S: Nyanserna Plum Pudding, Victor y Lane och Constance Moss , After Midnight och Steel Teal är gjorda med en skir bas för att ge dig en underbar djup juvelton, så de kräver ett extra lager eller två. Ett tips med dessa nyanser, speciellt om du ska måla en vit bas - är att måla en mörk bas först, så ett lager Loof / Smudge och sedan ca 3 lager färg. Så får du lätt en underbar juvelton.

F: Kan den gamla färgen användas?

S: Om färgens sammansättning känns, ser ut och luktar normalt när den blandas, gör en provmålning och om allt är normalt kan du använda färgen. Å andra sidan, om färgen luktar illa och inte blandas jämnt rekommenderar vi inte att använda färgen. Det rekommenderas inte att använda frusen eller frostad färg.

Färgen förstörs lätt av smutsigt vatten, pollen eller annat skräp vid målning utomhus, eller renoveringsdamm. Färgförstöring orsakas av bakterier, som även kan komma in i färgen genom smutsiga penslar. Om den förvaras på rätt sätt håller ren färg i minst ett par år.

F: Räcker ett lager färg?

Ett nej. Franska färger kan alla målas minst två gånger. Även om det första lagret är täckande, jämnar det andra lagret ut ytans ton vackert, täcker små skavanker och har en positiv effekt på ytans hållbarhet. I det här fallet upprepas också tonen som tillverkaren avsett.

Ibland kan man behöva flera lager om färgskillnaden mellan ytan som ska målas och den valda nyansen är stor. Före ett större jobb, prova din valda nyans på en oansenlig plats.

F: När kan jag applicera det andra färgskiktet?

S: Måla det andra lagret först när basen har torkat. Torktiden för lagret hittar du på sidan av färgburken och på produktinformationssidan.

  • Lazy Range: torktiden för lagret är 1 timme.

  • Al Fresco: torktiden för skiktet är 2 timmar.

  • Trim Paint: torktiden för lagret är 4 timmar.

  • Väggfärg: torktiden för lagret är 2 timmar.

F: Jag kan inte tvätta möblerna, kan jag börja måla direkt?

S: Du målar inte en smutsig yta.

Frenchic färger är vattenbaserade och stöter bort smuts och fett. Även möbler och ytor som ser rena ut kan bli smutsiga vid tvätt.

I värsta fall går ditt noggranna målararbete till spillo om du målar en smutsig yta: Färgen kan inte fastna i botten eftersom smuts och fett ligger emellan, varför färgen kan börja flisa.


F: Jag brydde mig inte om att slipa, gör det någon skillnad?

S: Uppruggning av ytorna hjälper färgen att fästa på ytan bättre och det har stor inverkan på hållbarheten.

Tänk i förväg på vad du målar - om möblerna eller ytan är hårt sliten är noggrann uppruggning på sin plats. Speciellt om du målar en hal, blank och slät yta, rugga alltid upp ytan innan du målar.

En tumregel kan vara: ju hårdare ytan utsätts för slitage, desto bättre bör slipning och andra förberedelser göras. Lätt uppruggning för hand, t.ex. med slipsvamp, är ett snabbt och enkelt arbetsmoment som alltid är värt det.

Franska färger har utmärkt vidhäftning, men alla färger tjänar på att slipa eller åtminstone rugga upp ytorna.

F: Jag slipade först och tvättade sedan, var det fel?

S: På ett sätt, för genom att slipa en smutsig yta kan du slipa all smuts djupt in i träets ådring. Och samtidigt blir ditt slippapper eller slipsvamp igensatt av smuts och blir snabbt oanvändbart. Slipa alltid endast en ren yta.

F: Hur mycket färg behöver jag?

S: Kostnaden beror på många faktorer.

Generellt kan man säga att man med en liten 250ml burk färg kan måla till exempel två sängbord eller två eller tre stolar.

En burk på 750 ml räcker för att till exempel en stor tredörrars garderob ska målas två gånger.

Färgåtgången för att måla vanliga köksskåp är ofta 2x750ml.

Färgåtgången ökar från vanligt om ytan som ska målas är porös, ojämn eller färgskillnaden på underlaget är stor jämfört med den valda nyansen.

Du kommer att behöva mer färg än normalt om du bestämmer dig för att måla bakgrunden och interiören på möblerna eller skåpen.

Färgflödet påverkas också av valt målningsmedium, teknik och varje målares egen målarstil.

Behovet av skikt är normalt två, men det kan också variera om färgen slarvas ihop, skiktens torktid inte respekteras eller om färgskillnaden på underlaget är stor jämfört med den valda nyansen.

Besök närmaste butiksställe så får du råd på vägen. Gå och se i FB-gruppen vad andra säger om framstegen i projekt liknande det du har planerat.

På sidan av varje fransk färgburk står den mängd som anges av tillverkaren och du hittar den i produktinformationen, i denna webbutik, bredvid varje nyans.

Lämplighet för franska färger på en slät och färgabsorberande yta:

  • Lazy Range: 750ml: 12,5m2 och 250ml: 3,5m2

  • Al Fresco: 750 ml: 12,5 m2 och 250 ml: 3,5 m2

  • Trimfärg: 500ml: 7m2

  • Väggfärg: 2,5L: 35m2

F: Var kan jag få en liten mängd färg för testet?

S: De 250 ml små burkarna är testburkar i Frenchic-serien.

F: Vi har fest nästa helg, hinner jag måla hela köket i veckan? Jag har inte provat dina färger förut.

S: Vi rekommenderar att du provar färger och verktyg först innan ett större projekt.

På så sätt får du vara du med färgens flöde, täckning och torktider.

Du kommer att märka vilken typ av resultat verktygen du väljer ger och vilken typ av resultat du är nöjd med – och du kommer att märka hur snabbt/långsamt ditt projekt är.

Ta även hänsyn till färgens torktider. Du kan ta det nymålade köket i varsamt bruk 48 timmar efter målning. Var försiktig med målade ytor i ytterligare några veckor tills färgen har nått sin slutliga hårdhet.

F: Kan jag måla barnstolen?

S: Franska färger har tilldelats den europeiska certifieringen "Toy Safe", så det är säkert att måla barnmöbler med våra färger.

Man bör dock vara realistisk kring målningsbeslutet: barnstolen utsätts för mycket hårt slitage och rengörs ofta med både rengöringsmedel och rengöringsmedel, när torkad gröt, mat och dryck skrapas från stolens leder.

Alla färgytor lider av starka rengöringsmedel, speciellt desinfektionsmedel och användning av slipande rengöringsverktyg. Var beredd på normal punktmålning.

F: Jag vill måla mina trädgårdsmöbler i trä så fort snön smälter och jag får möblerna rena från snö och is. Vilken färg rekommenderar ni?

S: Färgerna i Al Fresco-serien är avsedda för utemöbler.

Trämöbler ska vara torra, även insidan av träet – och rena innan målning. Vinterfukt kan stanna länge inne i trämöbler, så möbler som fanns på gården kan inte målas direkt efter att snön har stängt sig.

Ställ möblerna i solen och skydda dem från regn för att torka innan rengöring och målning. Läs anvisningarna för utvändig målning innan du börjar .

Förvara endast målade möbler på ett skyddat ställe under vintern.

F: När kan jag måla efter det regnar?

S: Efter regn eller tvätt av möblerna måste du vänta tills möblerna är helt torra. Trämöbler även inne i träet. Som en tumregel kan man tänka sig: tvätta och måla möblerna olika dagar.

F: Nej - min burk har en buckla! Varför skickade du mig en bucklig burk? Kan jag använda färg?

S: Det tunna metallskalet på färgburkar bucklas ganska lätt.

Under transporten kan metallfärgen eller vaxburken inuti fraktförpackningen ha stött, även om kartongförpackningen inte visar några tecken på skada på ytan - kartong är ett flexibelt material, till skillnad från tunn metall.

Eftersom syftet är att göra transporten av paket effektiv och på kundens begäran också så snabb som möjligt, måste paketen vara riktigt hårda under transportprocessen.

Som tur är påverkar inte bucklor eller fördjupningar på sidan av burken färgens kvalitet på något sätt. Så du kan använda färgen utan oro.

Vi skickar inte skadade produkter eller buckliga burkar till våra kunder.

F: Kan jag måla i ett kallt garage på vintern?

S: Målning bör göras under rätt förhållanden. +10 grader är minimum för både målningsarbetet och torkprocessen - dygnet runt.

Om du målar för varmt eller i direkt solljus torkar färgen för snabbt, och du hinner inte släta till – resultatet blir definitivt vackra penselmärken.

Om du målar för kallt kommer färgen inte att torka inom den tid som anges av tillverkaren, och du kommer inte att kunna arbeta med nästa lager eller steg.

Läs anvisningarna för utvändig målning innan du börjar . Förvara endast målade möbler på ett skyddat ställe under vintern.

F: Jag skulle vilja måla barnens loftsäng. Vilken färg rekommenderar ni?

S: Du kan välja en nyans för trämöbler från Trim Paint, Lazy Range och Al Fresco-serien .

Alla färger i Frenchic-serien är säkra och testade för att måla barnmöbler och även leksaker. Tänk på färgens torktider i ditt målningsprojekt.

F: Jag skulle vilja måla en ugn eller en öppen spis med färger i fransk serie - är det möjligt?

S: På egen risk.

Frenchic-seriens färger har inte testats officiellt för värmebeständighet. Många av våra kunder har målat ugnar med god framgång.

I allmänhet tål vattenbaserad färg, som franska färger, värme på 70-80 grader. Du kan enkelt mäta ditt föremål med en termometer innan du målar.

Planera dock målningen utanför eldningssäsongen, en varm eller varm yta får inte målas. Kolla in våra kunders bilder och upplevelser av målning av radiatorer och ugnar i vår FB-grupp.

Metall kan målas, liksom ytor som värms upp måttligt, till exempel vattencirkulerande radiatorer och ytor som inte värms upp över 80 grader.

Du kan enkelt kontrollera yttemperaturen på din brödrost med en termometer. Både radiatorer och ugnar ska vara kalla vid målning och måttlig uppvärmning kan påbörjas först två dagar efter att målningsarbetet är klart.

Fet sot måste noggrant rengöras från ytan som ska målas innan målning. Frenchic-seriens färger innehåller inga rostskyddsmedel.

F: Jag skulle vilja måla de gamla köksskåpsluckorna - vilken serie passar för det?

S: Du kan välja en färg för att måla köksskåpen från Trim Paint, Lazy Range och Al Fresco-serien.

Ta hänsyn till färgens torktider i ditt målningsprojekt och läs tips om att måla köksmöbler innan du börjar på franska bloggar.

F: Vilken färgserie kräver inte beläggning, vax eller lack?

S: Väggfärg Chalk Wall Paint , Trim Paint , Lazy Range och Al Fresco är färgserier som redan har skyddsmedel redo. Vid målning med den helt doftfria Original Artisan -serien bör ytan skyddas med vax eller Finishing coating.

F: När ska du använda Finishing Stacks?

S: Om du vill ha extra skydd är ytorna särskilt hårt belastade eller så vill du ha en blank yta.

Vi rekommenderar alltid den matta Tuff Top Coat-beläggningen för bords- och bänkmålare.

Du kan också använda den matta Tuff Top Coat för att skydda färgytan på köksskåp.

Vill du ha en blank yta, lägg ett par lager Finishing Coat ovanpå den torra färgytan.

Frenchic-seriens beläggningar är lätta att applicera och torkar snabbt. Läs arbetsinstruktionerna i produktinformationen.

F: Kan jag måla över franska färger normalt med en annan färg? Eller med ett annat franskt seriemål?

S: Ja och ja - om du inte har använt självapplicerat möbelvax. Gör samma förberedelser som annars: rengör ytan och rugga upp den före målning. Om du har vaxat ytan, se instruktionerna här.

F: Jag planerar tonvärlden i ett nytt hem. Var kan jag se franska nyanser live?

S: Vi rekommenderar att du beställer ett färghjul för planeringshjälp och besöker närmaste franska återförsäljare. Se kontaktinformation på kartan. Du kan också beställa små burkar för att prova nyanserna från webbutiken.

F: Kan dina färger användas för konst och målning?

A: Självklart! Och många använder det - den matta finishen ser bra ut i konstprojekt. Målare har också upptäckt våra giftfria metallpigmentnyanser, Frensheen-serien .

F: Jag restaurerar antika möbler och bygger ibland mina egna möbler. Är franska vaxer lämpliga för antika möbler eller för efterbehandling av träytor?


A: Verkligen! Mjuka franska vaxer är naturliga vaxer och innehåller bivax.

Med franska vaxer får du vackra, tunna lager utan ansträngning. Du kan välja förtonat vax eller klart vax för att vackert fördjupa möbelns ton.

Frenshimmers metalliska nyanser är också lämpliga för att restaurera gamla möbler, dekorationsmålning och målning av helo.

F: Var kan jag läsa fler frågor och svar?

A: Härifrån.

F: Var kan jag hitta bra målningsinstruktioner?

S: Målningsinstruktioner finns här och fler instruktioner finns på Frenchic Blogs .

Läs även målningsanvisningarna på sidan av burken innan du börjar.

Arbetsinstruktioner för varje produkt finns för varje produkt, öppna bara en ny flik.

F: Hur kan jag vara säker på nyansen - jag litar inte på bilderna i webbutiken.

S: Du kan bara vara helt säker genom att testa färgen på den plats den var avsedd för. Små 250 ml burkar är avsedda för att testa nyanser.

Vi gör allt vi kan för att se till att nyanserna i nätbutiken så nära som möjligt överensstämmer med de korrekta nyanserna, men nyanserna kan variera på olika enheter (din telefon, surfplatta, skrivbord) beroende på flera faktorer, såsom din enhets skärminställningar .

Det betyder att vi inte kan garantera att färgens nyans matchar exakt det du ser på din skärm.

Av den anledningen är det värt att kolla in våra kunders bilder i till exempel Facebookgruppen , så får du se flera bilder av samma nyans. Här kan du se alla våra sociala mediekanaler.

I gruppen kan du smidigt söka efter till exempel namnet på nyansen.

F: Varför ser färgen jag väljer helt annorlunda ut i mitt hem än min väns?

S: Du har olika ljus och skuggor i ditt eget hem.

Ljusa rum återger toner annorlunda än skuggiga. Utrymmen som vetter mot norr har andra nyanser än de som vetter mot söder.

Tiden på dygnet och olika årstider påverkar upprepningen av färger. Titta på färgen i olika ljussättningar, precis i det utrymme där du hade tänkt på nyansen.

Titta på färgens nyans först när den är torr, efter två lager.

När du testar nyanser kommer du också att märka att färgen upprepas annorlunda på vertikala ytor än på horisontella ytor.

Det där perfekta vita eller beige kan vara en helt annan nyans i vardagsrummet än i sovrummet – eftersom ljuset kommer från ett annat håll.

Du har säkert flera andra stora färgade ytor i ditt hem som kan återspegla en dämpad ton: tak, golv, matta, överkast, gardiner...

Du kan vara 100% säker på färgen genom att prova den på ytan där färgen var avsedd. Utvärdera bara nyansen när den är torr, efter två lager.

Valet av nyans bör alltid göras i det utrymme och på den yta som den är avsedd för. Observera att kvällssolen och dagsvärmen påverkar färgerna på olika sätt. På vintern har ljuset en annan färg än på sommaren. Lamporna du använder i utrymmet påverkar också färgåtergivningen.

Vi rekommenderar därför att du beställer en liten 250ml burk färg och provar färgen på till exempel möbler på en oansenlig plats – eller besök din närmaste återförsäljare för att se färgerna själv. Se också till att du reserverar tillräckligt med färg för ditt projekt.

Noggrann blandning av färgen påverkar också nyansen.

Var och en av oss upplever färger på sitt eget sätt, så en nyans som passar en annan kan verka vara en helt annan typ för dig - det är därför testning är det bästa sättet att se till att nyansen är korrekt.

Sök efter produkter, blogginlägg osv.