NÅGRA TIPS & MÅLINSTRUKTIONER

  • 9 Min. lästid

Lite tips & målningsanvisningar

Vi vill att du ska lyckas - prova och ha kul med den franska serien!

Gör gärna ditt hem till ditt eget, använd de nyanser du gillar.

Att återvinna inredning, måla och rusta upp gamla möbler är en liten miljögärning – valet av en miljömedveten inredare.

Kom ihåg att varje målningsprojekt är unikt och att alla har sina egna användningsvanor. Tänk på att du alltid kan måla om om spåren av liv syns i färgytan eller så kan du njuta av en vackert sliten yta.

Genom att måla, rusta upp eller vaxa gamla möbler, dörrar, lister och väggytor kan du göra dem vackra igen och passa ditt hem överkomligt. Du behöver inte alltid köpa en ny.

Att måla är roligt och ibland till och med terapeutiskt lugnande - kolla in Frenchic-serien och njut av färgerna!

Vilka målarverktyg behöver jag?

Skaffa verktygen och färgerna i god tid innan projektets start.

Förutom färg och pensel kan du behöva en långskaftad och behändig batterirulle, kanske en ny roller, en färgbricka och ett färgblandningsverktyg

Kom också ihåg en säker stege, skyddsutrustning och gränstejp. Flytta och skydda andra möbler i förväg.


Välj en nyans och gör en provmålning

Om möjligt, välj en färg, alltid i miljön och under de förhållanden som färgen är vald för - i ditt eget ljus och skuggor kan du bäst undersöka färgens livlighet.

För detta har Frenchic-serien en burkstorlek på 250 ml, som du kan använda för att enkelt försäkra dig om nyansen och täckningen.

Om du är osäker på färgens lämplighet för ditt projekt, prova först på en oansenlig plats. Samtidigt får du en uppfattning om täckningen och färgens tillräcklighet för ditt projekt och ser till att tonen är korrekt.

Ojämn färgton kan korrigeras genom att lägga till ett nytt lager färg. Om nyansskillnaden är stor mellan ytan som ska målas och den valda nyansen kan det vara så att det behövs fler lager färg än normalt.

Kom ihåg att färgerna som visas på din skärm skapas elektroniskt och varje skärm återger tonerna på sitt eget sätt.

Upplevelsen av färg påverkas också av materialets yta, dess glans, ljussättning och andra intilliggande nyanser. Färger bör studeras på både horisontella och vertikala ytor.

Läs mer om att välja färger här.

Låt dig inspireras av andras implementeringar och ta tag i de bästa idéerna

Låt dig inspireras av våra kunders idébilder i vår FB-grupp och se hur din valda nyans ser ut i olika ljussättningar och på olika ytor. Gör en sökning i gruppen på nyansens namn så får du möbler målade med nyansen som resultat. I en grupp, prova till exempel sökordet: KÖK eller KAKELA.

Snåla inte med mängden färg

Ett lager eller förtunnad färg kan ha en skadlig effekt på hållbarheten. Porösa och ojämna ytor, som glasfibertapeter eller råskiva, kräver oftast lite mer färg än i bruksanvisningen.

Se till att du reserverar tillräckligt med färg för att slutföra projektet.

Standard branschråd är att om du behöver mer än en burk färg, se till att de kommer från samma batch (batchnummer) eller, om det inte är möjligt, blanda färgbatcherna före målning för att säkerställa ett konsekvent slutresultat.

Alla franska färger kan målas minst två gånger.

Välj penslar och andra verktyg

Du snålar inte när du väljer borste. Att måla med en snygg, ren och intakt pensel eller roller är bekvämt och resultatet blir smidigt.

Att välja ett gammalt och smutsigt verktyg kan orsaka ett stökigt färgmärke och för tjocka lager av färg.

Tjocka lager av färg eller vax torkar inte inom den tid som anges av tillverkaren och de minskar hållbarheten på ytorna.

Läs mer om att välja pensel i Bloggar.

Ett målningsprojekt går bra när verktygen är i ordning.

Reservera både en bred och en smal borste för projektet och högkvalitativ tejp för bårder - med billig tejp kan du fästa skyddsplaster.

Du kan också behöva ett mått, en penna och möbeltvättmedel och en slipsvamp.

Följ instruktionerna och torktiderna

Att måla är ett snabbt och bekvämt jobb - men kom ihåg att ge processen tid - speciellt för att lagren ska torka.

Överarbeta inte färgskikten i torkprocessen med onödig mekanisk påfrestning, till exempel med små bättringsmålningar - det kan förstöra de övre och nedre skikten samtidigt och ytorna måste slipas plana innan ommålning.

Torkintervallet för färgskikten i Al Fresco-serien är minst 2 timmar och Lazy Range-serien minst en timme under normala förhållanden.

Läs instruktionerna på sidan av färgburken innan du börjar och de vanligaste frågorna.

Hur förbereder jag möblerna för målning?

När du startar projektet, förbered möblerna för målning. Ta ut förnödenheterna och skydda möblernas omgivning.

Börja med att städa. Stark högtryckstvätt är inte bra för möbler. Med en högtryckstvätt kan vatten tränga djupt ner i ytan och torkningen tar lång tid.

Tvätta ytan som ska målas före slipning

Tvätta ytan ren från fett, smuts och fingeravtryck. Ytor som berörs mycket ska tvättas noggrant före målning. Skölj slutligen av tvättmedlet med rent vatten.

Måla alltid endast en ren yta.

Efter rengöring slipas ytan eller ruggas lätt upp.

Blanka och hala ytor och slitstarka ytor bör noggrant ruggas eller slipas innan målning så att färgen får en bra vidhäftningsyta.

Färgerna i Frenchic Paint-serien är vattenlösliga och stöter bort smuts, olja och fett. Franska bloggar ger dig fler tips om förberedelser och användning av olika målartekniker.

Ytan som ska målas ska vara torr och ren.

Rengör rengöringsmedel och rester av färgborttagningsmedel, fetter, vaxer och slem från ytan före målning. När man målar en smutsig eller fuktig yta fastnar inte färgen på sitt underlag och börjar snabbt flagna och spricka.

Alla Frenchic-serier är avsedda att målas med minst två lager.

Börja måla med en tunn pensel och ta den vanliga mängden färg på penseln – inte för lite, men inte så att penseln helt droppar när du lyfter färgen från behållaren. Tjocka (och för tunna) färgskikt hindrar hållbarheten och torkar inte under normal tid.

För tjocka lager torkar längre än vad tillverkaren rekommenderar, och den tjocka färgytan kan spricka vid torkning.

Blanda färgen noggrant innan du börjar

När du målar från mörkt till ljust (eller vice versa) kan du behöva fler lager färg än vanligt. Grått är en bra nyans för basen: måla det första lagret med en grå nyans - det viker den röda och bruna bastonen direkt och du klarar dig med färre vita lager.

Opaciteten påverkas också av den noggranna blandningen av färgen före och under målningsarbetet. Torkning av lagren - Jag låter lagren torka enligt instruktionerna (Al Fresco 2h och Lazy Range min 1h).

Med för tunna färglager och med oblandad färg kommer du definitivt att behöva måla flera lager innan du har en täckande och slät yta.

Torktid och övriga instruktioner hittar du på sidan av färgburken - läs alltid instruktionerna innan du målar.

Färgtorkning och härdning är olika saker

Vattenbaserade färger, som franska färger, når sin slutliga hårdhet på cirka tre veckor. Tills dess är färgen fräsch. Repa eller repa inte den färska färgen.

Om luftfuktigheten är för hög eller temperaturen för låg i utrymmet som ska målas saktar torkning av färgfilmen ner och filmbildningen störs. I det här fallet kommer färgytan inte att vara hållbar och kan spricka. Torkning går snabbare på ett poröst underlag än på ett tätt och icke-absorberande.

Ytan på franska färger dammtorkar snabbt vid målning i normal temperatur och kan målas om efter två timmar.

Även om ytan på färgen har torkat snabbt efter målningsprocessen betyder det inte att ytan har nått sina slutliga hållbarhetsegenskaper samtidigt, vaxet och andra skyddande egenskaper i färgen fortsätter att härda i veckor.

Ytorna kan användas under denna period, men stark påfrestning bör undvikas innan den slutliga härdningen av färgen.

Behandla, använd, förvara och rengör dina målade möbler med uppskattning

Oavsett om dina möbler är antika möbler eller möbler med sentimentalt värde eller möbler målade själv – uppskatta ditt vackra målararbete och ta väl hand om ytan på de målade möblerna.

På så sätt kommer ditt underbara målararbete inte att gå till spillo. Normala tecken på slitage hör till vardagen och den avsedda användningen av möblerna påverkar färgytans hållbarhet.

Det är en annan sak att måla ett sidobord som används till dekoration, än ett köksbord, där man gör mer än att bara äta. Du kan ha en trasa eller tabletter på bordet under tallrikar och glas/muggar - du ska alltid använda kastruller under varma rätter.

Köksbordet har till exempel en helt annan användning än till exempel en soffa. För målade ytor med hårt slitage och användning rekommenderar vi en slutbeläggning för att skydda färgytan.

Om du undrar om färgen på matbordsöverdraget tål slitage bör du vara realistisk och tänka på din egen användning och konsumtion i vardagen, precis som din egen familj.

Du kan lägga till en matt ytbeläggning , 'Tuff Top Coat', för att skydda lackytan på toppen av ett slitstarkt matbord.

När du till exempel målar en bordsskiva kan du inte täcka bordet med en trasa dagen efter – färgen är fortfarande fräsch. Den nymålade ytan härdar i ytterligare tre veckor, så skydd fram till dess är mycket viktigt.

Om du målar en trädgårdsstol, täck inte stolen med kuddar dagen efter – färgen är fortfarande fräsch och kan inte torka under kuddarna.

Förvara alltid målade trädgårds- och balkongmöbler och varor skyddade från väder och vind under vintern.

Det bästa förvaringsutrymmet är luftigt och rymligt, där möblerna inte stöter. Trämöbler som lämnas utanför för vintern sväller av fukt och färgytan är skadad. Läs mer om utomhusmålning.

Kort om att måla utemöbler

Kontrollera väderförhållandena innan du påbörjar målningsarbetet.

Bästa målningsvädret är varmt molnigt väder, minst +10C under dagen och på natten (de första 48 timmarna), så att färgfilmen torkar normalt.

Kontrollera även att regn, fukt eller annat inte stör torkprocessen efter målning. Molnigt väder och en plats skyddad från regn är perfekt för ett målningsprojekt.

Måla inte i för kallt, varmt eller direkt solljus!

Du lämnar inte nymålade möbler utomhus för att torka över natten – vid regn. Eller låt målade möbler stå ute till vintern – vatten och is äter snabbt bort färgytan om vatten kommer under färgytan.

Måla endast utemöbler som du kan förvara vintertid skyddad från väder och vind

Träets kvalitet kan påverka färgens beständighet och färgens absorption, andra träslag är naturligt oljiga, som teak eller andra 'lövträ' kvaliteter.

Vid viss fabriksbearbetning av trädgårdsmöbler kan en oljebaserad beläggning eller träskyddsmedel ha använts, vars syfte är att förhindra att andra ämnen fastnar på ytan. Färgen är inte avsedd att förbli ovanpå dessa skyddande behandlingar.

Du bör fråga om den ursprungliga ytbehandlingen eller träkvaliteten på inköpsstället för möbeln.

Har du tidigare oljat in dina trädgårdsmöbler bör du fortsätta oljan. Det är troligt att vattenbaserad färg inte håller sig särskilt bra på en oljad yta. Olja kan stiga upp till ytan inifrån ett trä som har oljats ​​in under lång tid i flera år.

Färgförvaring

Håll färgerna torra och vid normal temperatur. Vattenbaserad färg får inte frysa. Fryst & smält färg rekommenderas inte längre för användning.

Färgen som blivit över från målningsarbetet förblir i brukbart skick under lång tid om färgen har hållit sig ren och locket på förvaringskärlet är lufttätt.

Du kan till exempel överföra ren färg till en glasburk och förvara den upp och ner så att behållaren är helt lufttät. Det rekommenderas inte att förvara färg utspädd med vatten.

Om skräp, damm eller annan smuts har fallit ner i färgburken vid målning ute eller inne kan de snabbt förstöra färgen. Förvaringsutrymmet ska vara minst +10 grader, gärna normal, torr rumstemperatur, på en skuggig plats.

Läs mer om färgförvaring här.

Använd skyddskläder för målningsprojekt

Du kan tvätta verktyg med varmt vatten och ett milt rengöringsmedel.

Skydda golvet och miljön under målningsprojektet och bär skyddsglasögon och handskar och lämpliga målarkläder (långa ärmar och ben).

Målningsarbeten inuti är bra att göra i ett ventilerat utrymme. Läs mer här.

Rätta till misstag genom att slipa, inte genom att måla över

Om något gick fel – det går att åtgärda: slipa färgytan lätt, borsta bort dammet och måla igen.

Andra gillar att slipa mellan färgskikten för att få en mycket jämn finish. För detta, använd mycket fint sandpapper eller en praktisk, återanvändbar och tvättbar slipsvamp eller slipplatta.

Att rusa och hoppa över steg resulterar vanligtvis i en ojämn yta och en färgfinish som inte håller.

Avsätt tid för ditt projekt, gör olika små provmålningar, prova djärvt nya tekniker och bekanta dig med dina målarverktyg.

Njut av ditt målarprojekt!

Prova först en övningsbit vilken teknik som passar dig och de verktyg du använder och ytan som ska målas.

Om du inte har provat färgerna från Frenchic-serien tidigare rekommenderar vi den vaxartade kritfärgen från Lazy Range-serien.

Denna färg har en ny funktion, 'Self Leveling', tack vare vilken du enkelt kan få en vacker och jämn yta - få eller inga borstmärken finns kvar på ytan.

Prova olika verktyg och hitta det som passar dig

Prova också rullen. Detta kan också skapa textur om du är ny på att använda en roller. Tryck inte med rollern när du målar och gör alltid en övningsmålning så att du kan se vad som är rätt mängd färg för den roller du använder. En för torr eller för våt rulle lämnar en ojämn yta. Skippa de billiga foam rollers. Läs mer om mikrofiberrullar här.

Extra tips för att måla med roller: applicera färgen med roller, och sedan när färgen fortfarande är blöt, gå genast över området lätt med en pensel.

Om du inte har provat Oval-penslarna från Frenchic-serien - vi rekommenderar dem varmt - de kommer att göra ditt målningsprojekt mycket enklare och du kommer definitivt att älska att använda dem!

Det är ett nöje att måla med högkvalitativ och giftfri färg, men du behöver ändå en rejäl dos sunt förnuft = målarvett.

De nya, prisbelönta franska färgerna har utvecklats för att göra dina målningsprojekt enklare och snabbare - de jämnar ut vackert och torkar snabbt.

Följ våra instruktioner och du kommer säkert att lyckas!

Den mångsidiga Frenchic-serien är en lättanvänd färgnyhet.

Vår hemsida är full av användbara instruktioner och tips:

Här kan du gå direkt till färgvalsguiden.

Här kan du hitta en lista med andra instruktioner och målningstekniker.

Ha en fin målardag!

Gå med i FB-gruppen och dela dina egna franska projektfoton i gruppen. Ta med dina duktiga vänner som målar, trimmar och renoverar till gruppen!


Vi älskar mångfald och kreativitet.
Vi beundrar skönheten i alla olika färger och nyanser.
Vi tror på lycka som kommer med att erbjuda unika och kreativa produkter till våra kunder.


Sök efter produkter, blogginlägg osv.