SÄVYJEN SEKOITUSVINKIT JA VÄRIYMPYRÄN KÄYTTÖÄ

  • 6 min lukuaika

Väriympyrästä uudet sävyt ja sävyparit

Nämä ohjeet ovat tarkoitettu sinulle, joka olet kiinnostunut sekoittamaan omat, uniikit sävysi. Lue tästä oheesta miten sekoitat maalista omat sävysi ja miten voit käyttää Väriympyrää apunasi. Katso ohjeiden lopusta muutama hyödyllinen video aiheesta.

Väriympyrän käytöstä

Väriympyräkiekossa on 12 segmenttiä - osaa, joista kukin edustaa yhtä väriä. Kiekko osoittaa, miten värit liittyvät toisiinsa, olivatpa ne sitten vierekkäin tai diametrisesti vastakkain.

Väriympyrästä apua maalien sekoittamiseen.

Kaksipuolinen väriympyrä sisältää kolme pääväriä, punaisen, keltaisen ja sinisen, sekä kolme toissijaista väriä, vihreän, oranssin ja violetin (kun kaksi pääväriä sekoitetaan keskenään, ne  muodostavat toissijaisen värin).

Väriympyrässä on lisäksi kuusi tertiääriväriä, jotka ovat sekoitus primääri- ja sekundääriväreistä. Nämä ovat punainen-oranssi, kelta-oranssi, kelta-vihreä, sinivihreä, sini-violetti ja punavioletti.

Lämpimät värit - punaiset, keltaiset ja vaaleanpunaiset - ovat toisella puolella. Viileämmät sävyt - siniset, vihreät ja violetit - ovat ympyrän vastakkaisella puolella.

Valitse väri, esimerkiksi vihreä – käännä sitten väriympyrän sisäpyörää, niin näet miltä näyttää kun lisäät valitsemaasi vihreään punaista. Käännä lisää ja näet miltä vihreä näyttää kun lisäät siihen keltaista jne.

 

Väriympyrä on kaksipuoleinen

Käännä väriympyrä ja tarkastele vihreää väriä. Aseta ympyrän sisäkiekko kohdistettuna vihreään, ja näet sisäkiekon näkymässä kolme sävyä vihreästä: Shade, Tone ja Tint – merkinnällä.

Shade: valitsemasi väri + valkoinen

Tone: valitsemasi väri + harmaa

Shade: valitsemasi väri + musta

Sekoita itse sävyt väriympyrän avulla Frenchic maalit.

 Frenchic asiakkaamme ovat taitavasti sekoittaneet omia, uniikkeja sävyjä, jotka löydät FB-ryhmästä hakusanalla VÄRIRESEPTI . Liity tästä mukaan ryhmään!

Miten väriympyrän avulla luodaan toimivia väriyhdistelmiä kodin sisustukseen?

Väriympyrän käyttäminen värimaailman rakentamiseen edellyttää myös ymmärrystä erityyppisistä värimaailmoista kodin sisustusideoiden kannalta. Tarkastele sävyjä väriympyrän avulla,  yhdessä väriteorian kanssa, unohtamatta omia mieltymyksiäsi.

Väriympyrä on vain apurisi, luota kuitenkin omaan mielipiteeseesi ja käytä sävyjä joista itse pidät. Väriympyrästä voi kuitenkin olla todella paljon käytännön hyötyä, suunnitteletpa suuria kokonaisuuksia tai mietit yhden kauniin sävysekoituksen tekemistä. Värien sekoittaminen on hauskaa ja sekoittamalla itse sävyt, voit löytää aivan uniikit ja persoonalliset sävyt käyttöösi!

Ahkera sävyjen sekoittaja ja maalari pitääkin aina valkoista ja mustaa maalia hyllyssään, koska niiden avulla voit sekoittaa lukemattomia sävyyhdistelmiä, jotka kuitenkin sopivat kauniisti yhteen – hyvä vinkki remontti- ja sisustusmaalarille!

Yksiväriset värimaailmat

Yksiväriset värimaailmat luovat harmonisen, rauhallisen tunnelman, joka on juuri nyt huipputrendikästä sisustusmaalauksessa. Juuri nyt on trendikästä maalata seinien lisäksi katto ja listat samalla tai lähes samalla sävyllä.

Voit valita yhden päävärin, vaikkapa sinisen ja käyttää pinnoilla ja sisustuksessa sinisen eri asteita aivan vaaleasta, kirkkaaseen, vihreänsiniseen ja musteensiniseen riippuen huoneesta ja halutusta tunnelmasta.

Vastavärit rohkeille

Kontrastivärimaailmassa käytetään kahta väriä väriympyrän vastakkaisilta puolilta. Miltä näyttäisi esimerkiksi oranssi ja sininen yhdessä – tätä kikkaa voit käyttää myös pienessä mittakaavassa – esimerkiksi: maalaa seinä sinisellä ja käytä sistustuksessa oranssia valaisinta sinisen seinän edessä. Rohkeat vastavärit toimivat hyvin esimerkiksi retro-tyylisessä sisustuksessa. Myös moderni sisustus kestää vastavärejä tehosteena. Vastavärit ovat ihmissilmälle erittäin miellyttäviä.

Mitkä värit sopivat hyvin yhteen sisustuksessa?

Jos noudatat väriympyrää, löydät laajan valikoiman sävyvaihtoehtoja, joista voit valita. Jotkin näistä yhdistelmistä ovat sinulle jo tuttuja, kun taas toisiin et ehkä ole törmännyt aiemmin. Tässä muutamia onnistuneita yhdistelmiä, joita kannattaa harkita:

 

    Keltainen ja vihreä - Hot as Mustard ja Constance Moss

    Vihreä ja luonnonvalkoinen - Green With Envy ja Parchment

    Keltainen ja sininen - Daffs ja Forget Me Never

    Keltainen ja oranssi - Oopsy Daisy ja  McFee

    Sininen ja punainen  - Hornblower ja  Rubina

    Sininen ja vihreä - Ol' Blue Eyes ja  Wise Old Sage

    Sininen ja oranssi - Ol'Blue Eyes ja  Earthy

    Sininen ja vaaleanpunainen Kiss Me Sloely ja  Dusky Blush

    Vihreä ja vaaleanpunainen Matcha ja  Poppet

 

Leikittele sävyillä ja sävyjen voimakkuuksilla

Hyvä vinkki on käyttää värin eri kylläisyystasoja.

Suosittelemme käyttämään vaaleampaa sävyä yhdestä väristä ja tummempaa sävyä toisesta.

Esimerkiksi: Vihreä ja vaaleanpunainen.

Käytä tummempaa vihreätä ja vaaleata pinkkiä yhdessä – takuulla toimiva pari! Tähän yhdistelmään sopii mausteena lisäksi vadelman punainen ja fuksia. Viimeistele tila vaaleansinisellä lattialla. Huomaatko, että takuuvarma yhdistelmä on kuin suoraan luonnosta!

Vihreä on sisustuksessa nyt pinnalla. Voit yhdistellä vihreään luontevasti kaikkia luonnon sävyjä: sinistä, ruskeaa, terrakottaa, beigeä ja mustaa – sekä niiden eri asteisia variaatioita. Ajattele taivasta – merta ja maata. Näillä sävyilllä voit luoda viihtyisän ja luontevan levollisen taustan kodin muulle sisustukselle. Luonnon sävyissä voit olla rohkea – kokeile veden sävyjä, syvää metsän vihreää ja raikasta taivaan sinistä.

Yhdistä vihreään pehmeää kermansävyä valkoisen sijaan, jos haluat pehmeitä sävyjä.

Mitä pariksi harmaalle?

Harmaa on edelleen suosittua sisustuksessa, voit valita harmaalle pareja vaikkapa eloisasta terrakotasta, sinisistä ja eri punaisista. Myös mausteiset sävyt ruskeista ja keltaisista sopivat harmaan pariksi.

Nyt kun sinulla on hieman lisätietoa siitä, miten voit käyttää kaksipuoleita väriympyrää  ja miten värejä sekoitetaan, saat varmasti inspiraatiota luoda omat täydelliset palettisi! Pääset tästä kätevästi suoraan sävyihin.

Oman väriympyrän voit hankkia tästä.

Kuinka sekoittaa maalia & tehdä ainutlaatuisia värejä

Vaikka meilläkin on kymmeniä vaihtoehtoja valmiissa sävyissä, joskus saatavilla olevat värit eivät kuitenkaan ole aivan sitä, mitä etsit. Tai ehkä haluat vain luoda jotain todella ainutlaatuista ja omaa.

Se ei ole ongelma. On toki mahdollista sekoittaa omia maalisävyjäsi ja saada aikaan uniikki ja persoonallinen ilme omalla sävylläsi. Lue lisää, kun kerromme parhaista käytännöistä maalien sekoittamisessa ja muutamista seikoista, jotka on otettava huomioon täydellisten sävyjen luomisessa...


Kuinka sekoittaa maaleja ja luoda jotain uutta!

Ennen kuin aloitat mitä ihmeellisimpien seosten tekemisen, on tärkeää tietää parhaat käytännöt omien maalisävyjen sekoittamisessa.

Ennen kuin aloitat mitä ihmeellisimpien seosten tekemisen, on tärkeää tietää parhaat käytännöt omien maalisävyjen sekoittamisessa.

Suhteilla kokeileminen

Aluksi voit kokeilla hieman paperilla, käytä paksua paperia tai paperilautasta - lisää pieniä määriä kutakin väriä ja sekoita hyvin. Yritä pitää mielessä kunkin käyttämäsi värin karkeat suhteet, jotta voit sekoittaa suuremman määrän. Voit merkitä paperilautaseen kynällä suhteet muistiin.

Huippuvinkki - kannattaa odottaa, kunnes koemaali on kuivunut, jotta voit tarkistaa, että väri on haluamasi.

Jos haluat suuremman määrän, varmista aina, että sekoitat hyvin huolellisesti. Jälleen kerran saatat joutua kokeilemaan hiukan, jotta saat testilaikkusi vastaamaan sitä. Kuten edellä, sinun kannattaa tarkistaa sävysekoituksesi oikeelisuus kuivana.

Oikean määrän sekoittaminen

Jos pidät tarkkaa kirjaa kunkin värin käytetystä määrästä (esimerkiksi käyttämällä mittakannuja tai jopa ruiskuja), voit valmistaa hyvin samanlaisen värin.

On kuitenkin melko epätodennäköistä, että saat 100-prosenttisesti samanlaisen värin kuin alkuperäinen sekoitus. Muista, että oman värin sekoittaminen ei ole 100-prosenttisen tarkkaa tiedettä. Ammattilaisten valmistamat maalivärit valmistetaan tarkasti säännellyissä olosuhteissa ja prosesseissa, jotta ne olisivat yhdenmukaisia. Tämän toistaminen kotona on lähes mahdotonta.

Tämän vuoksi on hyvä sekoittaa kerralla riittävä määrä kutakin suunnitteilla olevaa projektia varten.

 

Eri Frenchic sarjojen yhdistäminen

Jos haluat sekoittaa eri Frenchic sarjojen maaleja, se onnistuuu, kunhan otat  huomioon muitakin asioita. Vähennät kunkin maalin erityisominaisuuksia lisäämällä eri sarjojen maalia keskenään.

Jos esimerkiksi lisäät Al Fresco -maaliin seinämaaliamme luodaksesi värin ylijääneistä maaleista, olisi parasta käyttää sekoitusta vain sisätiloissa tehtäviin projekteihin, koska Al Frescon säänkestävyys on heikentynyt.

Saat myös sekoitettujen maalien kiiltoasteen sekoituksen. Jos esimerkiksi sekoitat mattapintaisen maalin ja kiiltävämmän maalin keskenään, saat tulokseksi jotain siltä väliltä.

 

Etsitkö ideoita siitä, mitä maaleja sekoittaa?

Ei ole olemassa mitään tiukkoja ja tiukkoja sääntöjä siitä, mitkä värit sopivat yhteen. Kyse on yksinkertaisesti henkilökohtaisista mieltymyksistä.

Osa hauskuutta on se, että et koskaan tiedä tarkalleen, mitä on tulossa, kun yhdistelet värejä.

Käy ihmeessä katsomassa Fb-ryhmässämmemillaisia sekoituksia asiakkaamme ovat jo tehneet - tee haku ryhmässä sanalla VÄRIRESEPTI niin saat tulokseksi useita suosittuja sekoituksia ja niiden ohjeet.


Seuraavassa käymme läpi joitakin eri näkökohtia ja omia maalisekoitustestejämme

Ole luova väriyhdistelmien kanssa

Useimmat ihmiset tuntevat väriyhdistelmien perusteet. Esimerkiksi punainen ja keltainen muodostavat oranssin, kun taas keltainen ja sininen muodostavat vihreän. Mutta et sekoita vain yksinkertaisia, perusvärejä. Voit valita lukemattomista väreistä, joilla kaikilla on omat ominaisuutensa ja vivahteensa.

Jos haluat esimerkiksi luoda täydellisen violetin sävyn, punainen ja sininen ovat keskeisiä ainesosia. Entä jos yhdistät Raspberry Punchin kaltaisen eloisan vaaleanpunaisen värin ja runsaan violetin sinisen Kiss Me Sloelyn?

Tuloksena on syvä violetti, joka on täynnä luonnetta... Katso tämä upea video, jonka on tehnyt Fifi Parsons Fifi's Fancy Furniture -liikkeestä, ja katso itse...

 

Avaa uusia värejä valkoisella

Valkoisen lisääminen tekee väristä vaaleamman, mutta säilyttää samalla värin sävyominaisuudet. Tämä on erinomainen vaihtoehto itsenäiselle värille. Vaihtoehtoisesti voit luoda kaksi toisiaan täydentävää väriä, jotka toimivat hyvin yhdessä paikan päällä.

Voit esimerkiksi maalata huonekalujesi ulkopinnan alkuperäisellä värillä (tai sekoituksella) ja lisätä sitten valkoista maaliin luodaksesi pehmeämmän version kyseisestä väristä. Käytä tätä seosta laatikoiden tai kaappien ovien sisäpuolella. Se sävyilee kauniisti päävärien kanssa ja tuo samalla hieman vaihtelua.

Tätä käsitellään yllä olevissa videoissa, sillä voit lisätä valkoista kahden värin olemassa olevaan seokseen. Vaihtoehtoisesti voit yksinkertaisesti lisätä valkoista yhteen väriin - kuten alla olevassa Dive In! ja Dazzle Me! -yhdistelmässä:

Lisää draamaa mustalla

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä voit tehdä väristä tummemman sävyn vaikuttamatta sen sävyihin lisäämällä mustaa. Valkoisen värin tapaan tätä voidaan käyttää täydentäviin väreihin - yhteen tavalliseen ja toiseen hieman tummempaan. Tai vain luoda yksittäinen väri, jossa on tunnelmallinen pohjaväri.

Mustan osalta on tärkeää muistaa, että se on paljon hallitsevampi kuin useimmat värit. Voit siis aloittaa pienimmästäkin määrästä ja katsoa, miten se vaikuttaa väriin.

Jos rakastat todella tummia värejä, mutta tuntuu, että suora musta ei sovi sinulle, voit luoda upeita värejä käyttämällä pääasiassa mustaa ja lisäämällä siihen voimakkaan jalokivivärin, kuten Victory Lane tai Steel Teal.


Löydä täydellinen väri

Jos etsit hieman tavallisuudesta poikkeavia värejä, Frenchicillä on kymmeniä upeita sävyjä, joista voit valita. Jokainen värimme tarjoaa jotakin hieman erilaista, jolla on oma luonteensa ja sävyominaisuutensa. Rohkeista punaisista, sinisistä ja vihreistä neutraaleihin sävyihin, jotka ovat täynnä persoonallisuutta.

Jos päätät sekoittaa itse Frenchic-maaleja, haluaisimme nähdä, miten onnistut. Postaa Instagramissa tai liity Frenchicin fanifoorumiin Facebookissa, jotta voit jakaa luomuksiasi ja saada inspiraatiota muilta maalausharrastajilta - tägää meidät mukaan!

Hae tuotteita, blogikirjoituksia ym.