8 praktiska tips för att måla utomhus

  • 5 Min. lästid

8 praktiska tips för att måla utomhus


Oavsett om det är att dekorera trädgården eller måla om dörrar och fönster, är utomhusprojekt de mest givande att genomföra. Ändå finns det några ytterligare saker att tänka på:

I det följande går vi igenom åtta praktiska tips som är bra att tänka på när man målar ute och målar utemöbler, så att målningen går stressfritt och slutresultatet blir bästa möjliga.

1. Kolla väderprognosen

Hur är vädret idag och imorgon? Detta kan tyckas självklart, men det är verkligen viktigt att titta utanför och kolla väderprognosen! Du har säkert hört det här tipset förut, men vi kommer att förklara den tekniska delen för att göra det kristallklart:

För att färgen ska fungera perfekt måste torkning och härdning ske i rätt luftfuktighet, så att färgfilmens härdning inte störs. Vattnet avdunstar från vattenbaserad färg inom tre veckor, så sammantaget tar härdningsprocessen vanligtvis upp till 3 veckor.

De första 48 timmarna är dock riktigt viktiga. Under denna tid kan väderförhållandena i hög grad påverka härdningsprocessen, där fukt och temperatur är de största faktorerna. Färgfilmen torkar inte ordentligt när det är för kallt eller för varmt.

Regn och kallt väder

Så kontrollera att det inte förutspås regn och att temperaturen inte sjunker under 10 °C under målning och i 48 timmar efteråt. Glöm inte att detta även gäller natttemperaturer.

I praktiken innebär det att utvändig målning bör ske under sommarmånaderna i Finland och man bör vara försiktig med nattfuktigheten på sensommaren och tidig höst.
Värme och fukt, regn och kyla är inte de enda sakerna att observera. Mycket höga temperaturer kan göra att det översta lagret av färg stelnar för snabbt, vilket förhindrar att färgen under torkar ordentligt. Å andra sidan bromsar mycket fuktiga förhållanden uttorkningen för mycket, som nattfuktighet, som fortfarande samlar dagg på ytorna under natttimmarna.

Helst ska man eftersträva en temperatur under +32 °C och en luftfuktighet under 80 procent.

2. Och låt färgen torka i fred

Fin solig period - heja? Du har kollat ​​vädret de närmaste dagarna och är redo att rusa ut med din pensel på den första torra och soliga dagen på evigheter... Tålamod, Picasso!

Tyvärr innebar den förra regnperioden att allt poröst utanför har sugit upp fukt. Det omfattar till exempel trä, sten och terrakotta. Du måste ge dem tid att torka innan du ens funderar på att måla. Och glöm inte att en del av förberedelsen är rengöring, så det tillför fukt också! Se till att ge gott om tid för ytan att torka - detta kan ta 24 timmar eller till och med längre i svalare eller molnigt väder. En tumregel kan vara: tvätta och måla olika dagar.

3. Undvik direkt solljus

En annan sak att tänka på: när det är en vacker solig dag, kan måla i direkt solljus göra det svårt. Om ytan är uppvärmd gör det oftast att färgen börjar torka när du applicerar den. Detta gör det svårt att fördela färgen jämnt .

Att måla i för varmt och direkt solljus går inte riktigt, färgen torkar nästan direkt på penseln, och får därmed inte jämna ut sig snyggt på ytan.

Du bör också hålla färgburken i skuggan. Se de vanligaste frågorna om färgförvaring för mer information.

4. Bedöm tillståndet på ytan som ska målas

Spara den. Den näst viktigaste faktorn i utomhusprojekt är ytans tillstånd. Ok – det har till viss del med vädret att göra, då den dåliga, räfflade och väderbitna ytan suger åt sig fukt när det regnar. En snabb målning fixar det inte!

Om fukt kommer in under den målade ytan och tränger in i ytan kommer det med tiden att leda till att färgen flagnar och flagnar. Ibland måste man bara acceptera att något är i för dåligt skick och inte längre lämpar sig för målning.

Betygsätt objektet som ska målas:

Kontrollera att det inte finns rost, mögel, alger eller mossa på ytan.

Ta bort och gör nödvändiga avhjälpande behandlingar.

Kontrollera ytan för sprickor eller andra skador som kan göra att fukt tränger in i trä eller betong.

Fixa lösa fogar och byt ut trasiga delar med fungerande.

Ta bort eventuell avskalning eller flagnande färg och lack.
Fyll ytorna med en lämplig spackel avsedd för utomhusbruk och slipa tillbaka utjämningsytorna till en slät yta.

Se till att målet är rent. Så måla bara en ren och torr yta. Vi vill inte ha något extra eller löst mellan ytan som ska målas och färgen. (vi rekommenderar effektiv sockertvål för tvätt ).

Slipa ytan lätt för att uppnå bästa möjliga vidhäftning för att maximera färgens vidhäftning.


5. Måla aldrig dörr- och fönstertätningar eller silikonsömmar

Att uppdatera utslitna fönster och dörrar är ett av de mest populära ytmålningsprojekten. Det är så tillfredsställande och lyser upp trottoarkanten på nolltid. Se mer instruktioner om målning av dörrar och trappor.

De flesta typer av dörrar och fönster lämpar sig för målning så länge de är i gott skick. Vårt bästa tips är att se till att du inte målar silikon- eller gummitätningar. Att applicera färg på packningar kan se bra ut i början, men med tiden orsakar deras flexibla karaktär sprickbildning och flagning. Det förstör utseendet på fönster eller dörrar - och kan även påverka deras funktion.

6. Välj rätt färg

När du målar exteriörer, gå inte med på att använda standardfärg för interiör. Regn och UV-exponering kommer att förstöra det med tiden, vilket gör att det bleknar, skalar, spricker och bubblar.

För att säkerställa lång livslängd, välj en väderbeständig, UV-beständig färg som den franska Al Fresco- serien.

För att måla utemöbler, välj Al Fresco från Frenchic-serien.

7. Se till att du köper tillräckligt med färg

Som tidigare nämnts är många yttre ytor porösa och räfflade. Förutom att de tar upp fukt från vädret kan de ta upp färg när man målar mycket, som till exempel nya träytor och råskivor.

Kort sagt, du kan behöva mer färg än du tror – även om det oftast inte gäller tidigare målade ytor.

Kontrollera alltid instruktionerna på färgburken hur mycket färg du ska använda.

Om det står två lager på burken, applicera två lager!

Om täckningsinstruktionerna säger att det finns färg i burken för en yta på sex kvadratmeter, och det finns mycket färg kvar efter att man målat den storleken, är färgskikten för tunna.

För att uppnå ett bestående resultat måste du applicera mer färg.

Franska färger behöver inte förtunnas och färgens självutjämnande egenskap gynnas av en generös målarhand.

8. Letar du efter inspiration att måla utomhus?

Om du är redo att börja måla utomhus, finns Frenchic med dig hela tiden.

Förutom de utomhusvänliga färgerna i vårt Al Fresco-sortiment har vi sammanställt guider för många av de mest populära utomhusmålningsjobben och svar på vanliga frågor:

Låt oss måla ute - knep och tips

Måla lusthuset och vaxa stockbalkarna

Målningsanvisning för ytterdörr

Kirsis projekt: Ytterdörr och trädgårdsplattor

Välj rätt färg för rätt mål

Låt dig inspireras och se vad andra har målat

Frenchic på Facebook

Sök efter produkter, blogginlägg osv.