Tuuthartan Huvimaja bytte färg från vitt till grönt

  • 3 Min. lästid

Tuuthartan Huvimaja bytte färg från vitt till grönt

Jag är Kirsi, en passionerad tuner och vintageentusiast. Mitt betalda arbete är inom inrednings- och möbelbranschen, och min fritid är i stort sett densamma. En av mina Insta-vänner kallar mig till och med "projektdrottningen" .

Jag skulle inte veta hur jag skulle leva utan dessa gör-det-själv-saker, de är också terapi för mig, när jag slappnar av och kopplar av från allt annat runt omkring mig. När man alltid har "hundra järn i elden" och ett par nya projekt i åtanke blir tiden verkligen aldrig tråkig.

Jag har lovat att presentera några färdiga projekt som jag har förverkligat med Frenchic Paint-produkter. Förhoppningsvis kommer dessa också att inspirera dig att ta en pensel och modigt prova något helt nytt!...

Ett litet lusthus stod färdigt på baksidan av min trädgård för sju år sedan.
Under byggskedet målades inredningen vit efter tidens trend och mina egna önskemål.

Tja, trender förändras, och mitt eget sinne och smak har också förändrats de senaste åren i en mycket mer färgstark riktning.

Jag har alltid beundrat svenska lanthem, konsten att inreda med dova färger på ett varmt och mysigt sätt.

Mitt hem har fått en rejäl målning under de senaste fyra åren, och nu är det äntligen lusthusets tur.

Letar efter pastellgrönt

Min största rädsla i projektet var nog att inredningen i lusthuset skulle bli för dyster och mörk, och inte alls somrig och fräsch. Jag funderade länge på en lämplig färg och till slut valdes grönt som färg.

Efter detta funderade jag ett tag på rätt nyans av grönt; det ska inte vara lurvigt och inte för mörkt och inte heller för ljust, för då skulle förändringen inte vara tillräckligt stor.

Jag jämförde olika gröna nyanser i Frenchic Paints webbutik och
till slut satte jag mig på väggfärgen och skuggan "Apple Barn". Jag försökte hitta bilder på väggar målade i den här färgen online och på Insta, men utan framgång. Det färdiga resultatet skulle därför bli en fullständig överraskning.

Underbart lätt

Väggarna i fritidshuset är grova råa brädor, som en gång i tiden applicerats vit oljefärg. Kritfärg fastnar på nästan vad som helst, så det räckte att tvätta med Frenchic Sugar-tvål och en grov rotborste för ytbehandling. Jag använde också en borste för att skrubba, eftersom svamparna och rengöringsdukarna fastnade på den grova ytan på brädan.

Eftersom Frenchics kritafärger redan innehåller en primer, sparar du tid och kraft när du gör den själv, och din plånbok kommer att tacka dig. Och när färgen torkar om några timmar till kan du enkelt måla två lager av den färdiga ytan på en dag.

Efter det första färgskiktet var ytan ganska fläckig, men direkt efter det andra skiktet började den rätta nyansen av nyansen komma fram och ju mer jag målade, desto säkrare visste jag att jag hade valt precis rätt, vårgrönt. !

Eftersom jag även målade lusthusets innertak med samma färg använde jag en och en halv burk färg totalt. En slät väggyta hade säkert tagit mycket mindre färg, men den grova brädväggen har en lagom rustik atmosfär.

Äppelgrön väggfärg från Apple Barn, Frenchic-serien.

Bäst resultat fick man med Frenchics ovala penslar storlek M och S. Jag provade även penseln i storlek XL, men den kändes lite tung när man målade taket uppåt.

Vaxbehandling av vita takbjälkar

Lusthuset har även två vitmålade takbjälkar och jag bestämde mig i början av projektet för att ge dem en rustik behandling med Frenchics bruna möbelvax .

Efter sockertvättningen gnuggade jag in vaxet med en rund vaxborste i graderna, imiterade träets naturliga mönster, och efter att vaxet torkat borstade jag ytan med en mjuk rotborste.

Efter bara en behandling fick parrun en vacker, antik patina, som harmonierar vackert med det gröna taket och väggarna.

Jag lämnade fönsterbågarna vita, och de fräschar nu upp den dystra overallen fint. Den gröna nyansen ändras roligt beroende på ljuset; ibland är det riktigt ljust och har en inslag av gult, ibland är det väldigt mjukt och pastellfärgat.

Färg sätter stämningen

Nu har mitt lusthus en underbar, engelsk trädgårdsbod atmosfär. De ljusa trämöblerna och min samling av bruna lerflaskor passar perfekt till den gröna väggen.

Och kan namnet på denna gröna färg vara bättre än " Äppelladan ", eftersom de fyra äppelträden i min trädgård växer precis bredvid lusthuset. Lusthuset är nu mitt sommar "Happy place".

Jag hoppas att dessa tips inspirerar dig att plocka fram en pensel och prova något helt nytt!

Följ Kirsi på Instagram: @pieni_paivansade

Sök efter produkter, blogginlägg osv.