UKK - Usein kysyt kysymykset ja vastaukset

  • 9 min lukuaika

Me Frenchic -tiimissä arvostamme kädentaitoja ja mielestämme itsetehty on aina parasta!

Saamme paljon kysymyksiä asiakkailtamme ja tässä niistä muutamia yleisimpiä vastauksineen:

Pienet epätäydellisyydet tekevät lopputuloksesta täydellisen, persoonallisen ja uniikin, eikä käsinmaalatun pinnan tarvitse muistuttaa tehdasmaalattua.

Haluamme tarjota asiakkaillemme paljon neuvoja, niksejä ja vinkkejä tekemiseen, koska jokainen maalaustyö ja jokaisen maalarin 'käsiala' on aina omanlaisensa.

Frenchic sarjan tuotteet ja tarvikkeet ovat palkittuja, laadukkaita, kestäviä ja testattuja

Ne ovat läpäisseet turvallisuutta, myrkyttömyyttä ja kestävyyttä testattavia kokeita ja voittaneet useita palkintoja ja testejä,  joten voit olla varma Frenchic -laadusta, kun käytät tuotteitamme ohjeiden mukaan.

Jos olet maalannut paljon, tulet varmasti hämmästymään Frenchic -sarjan maalien laadusta. Näitä sävyjä et löydä paikallisesta rautakaupastasi!

Frenchic sarjan maaleissa on aivan uudenlaisia ominaisuuksia, jotka tekevät maalaustyöstä nopeampaa, edullisempaa ja lopputuloksesta kauniin.

Jokainen projekti on kuitenkin  omanlaisensa, työskentelyolosuhteet ja välineet vaihtelevat ja jokainen on itse vastuussa ohjeiden noudattamisesta.

Suosittelemme aina kokeilemaan ensin

Kokeile  ja testaa maalia, kokeile sävyjä ja eri Frenchic sarjoja.

Kokeile työvälineitä, siveltimiä, telaa ja rajausteippiä ennen suurempaa maalausurakkaa. Siten pääset  sinuiksi maalin menekin, peittävyyden ja kuivumisaikojen kanssa.

Testatessa huomaat millaista jälkeä valitsemasi työvälineet antavat ja millaiseen lopputulokseen olet itse tyytyväinen.

Frenchic-maalipurkkien kyljestä voit kotona tarkistaa ennen maalausta ohjeet ja kuivumisajat.

Inspiroidu asiakkaidemme kuvista ja videoista Facebook-ryhmässä - Liity ihmeessä mukaan!

K: Miksi valitsisin Frenchic -maalin?

V: Uudella reseptiikalla valmistettu Frenchic sarja on edellläkävijä maalimarkkinoilla. Frenchic maaleissa on monta aivan uudenlaista ominaisuutta, joista sarja on myös palkittu. Esimerkiksi Al Fresco sarjan maalit soveltuvat sisä- ja ulkokalusteiden maalaukseen. Puu, metalli, mdf, muovi ja erilaisille levypinnoille. Maalissa on valmiina jo pohjamaali sekä muut suoja-aineet, joten lakkaa tai vahaa ei tarvita viimeistelyyn. Kuivumisajat ovat tavanomaista huomattavasti lyhyemmät: kerroksen kuivumisaika Al Fresco sarjassa on 2h. Maaleissa on lisäksi uudenlainen itsetasoittuva ominaisuus, jonka ansiosta maalipinta tasoittuu kauniin sileäksi. Maalien koostumus on tavanomaista hieman paksumpaa ja valumatonta, maalaus on helppoa ja maali liukuu vaivattomasti. Maalit ovat 100% vesiohenteisia, turvallisia käyttää ja miltei täysin tuoksuttomia, sertifioituja. Lopputuloksena on kaunis ja kestävä mattapinta. Frenchic sarjan sävyt ovat kauniita sisustussävyjä, jotka soveltuvat monenlaiseen sisustustyyliin. Puuteriset mattasävyt sopivat myös perinnerakennuksiin ja yhdistyvät kauniisti paperitapettien kanssa. Myös maalit kehittyvät ja uudenlaiset tuotteet ovat entistä turvallisempia ja myrkyttömämpiä. Miksi et valitsisi parasta!

K: Voinko aloittaa maalauksen heti kun avaan maalipurkin?

V: Ethän aloita maalausta sekoittamattomalla maalilla. Frenchic maaleissa on painavaa mineraalipigmenttiä, joka painuu nopeasti purkin pohjalle ja sekoittamaton maali voi aiheuttaa ei toivottua sävyvaihtelua.

Sekoittamaton maali vaikuttaa myös peittävyyteen heikentävästi, jos maalia ei sekoiteta tarpeeksi tai ollenkaan. Huomaat sen painona purkin pohjassa. Suosittelemme sekoittamaan maalia huolellisesti, pitkään ja pohjia myöden sekä ennen maalausta, että maalausprohjektin aikana. Valitse käsinsekoittamiseen leveä lasta tai leveä puinen sekoitustikku.

Maalausprosessi aloitetaan aina pinnan puhdistuksella. Puhdistuksen jälkeen pinta hiontaan. Maalaus tehdään kuivalle ja puhtaalle pinnalle.

K: Mitä tarkoittaa 'jalokiviväri'?

V: Plum Pudding, Victory Lane sekä Constance Moss, After Midnight ja Steel Teal -sävyt ovat valmistettu läpikuultavaan pohjaan, jotta saat upean syvän jalokivivärin, joten ne vaativat ylimääräisen kerroksen tai kaksi. Vinkki näiden sävyjen kanssa, varsinkin jos maalaat valkoista pohjaa - on maalata aluksi tumma pohja, joten yksi kerros Loofia/Smudgea ja sitten noin 3 kerrosta väriä. Näin saat upean jalokivisävyn helposti.

K: Voiko vanhaa maalia käyttää?

V: Jos maalin koostumus sekoitettaessa tuntuu, näyttää ja tuoksuu normaalilta, tee koe maalaus ja jos kaikki on normaalia, voit käyttää maalia. Jos taas maali haisee pahalta eikä sekoitu tasaiseksi, emme suosittele maalia käytettävän. Jäätynyttä tai paleltunutta maalia ei suositella käytettävän.

Maali pilaantuu herkästi likaisesta vedestä, ulkona maalatessa siitepölystä tai muista roskista tai remonttipölystä. Maalin pilaantuminen aiheutuu bakteereista, jotka voivat päästä maaliin myös likaisten siveltimien kautta. Oikein säilytettynä puhdas maali säilyy vähintään pari vuotta. 

K: Riittääkö yksi kerros maalia?

V: Ei. Frenchic -maalit ovat kaikki vähintään kahteen kertaan maalattavia. Vaikka ensimäinen kerros olisikin peittävä, toinen kerros tasoittaa pinnan sävyn kauniiksi, peittää pienet virheet ja vaikuttaa pinnan kestävyyteen positiivisesti. Tällöin myös sävy toistuu valmistajan tarkoittamana.

Joskus voit tarvita useamman kerroksen, jos maalattavan pinnan ja valitun sävyn välinen väriero on suuri. Kokeile ennen suurempaa urakkaa valitsemaasi sävyä johonkin huomaamattomaan kohtaan.

K: Milloin voin maalata toisen kerroksen maalia?

V: Maalaa toinen kerros vasta kun pohja on kuivunut. Kerroksen kuivumisajan löydät maalipurkin kyljestä ja tuotteiden tietosivulta. 

  • Lazy Range: kerroksen kuivumisaika on 1 tunti.

  • Al Fresco: kerroksen kuivumisaika on 2 tuntia.

  • Trim Paint: kerroksen kuivumisaika on 4 tuntia.

  • Seinämaali: kerroksen kuivumisaika on 2 tuntia.

K: En jaksa pestä kalustetta, voinko aloittaa maalauksen heti?

V: Ethän maalaa likaista pintaa.

Frenchic maalit ovat vesiohenteisia ja ne hylkivät likaa ja rasvaa. Jopa puhtaalta näyttävästä kalusteesta ja pinnasta voi irrota komea likavesi pestessä.

Pahimmassa tapauksessa huolellinen maalaustyösi menee hukkaan, jos maalaat likaista pintaa: Maali ei pääse tarttumaan pohjaan koska lika ja rasva on välissä, tästä syystä maali voi alkaa lohjeta.


K: En viitsinyt hioa, vaikuttaako se jotenkin?

V: Pintojen karhennus auttaa maalia tarttumaan pintaan paremmin ja se vaikuttaa paljonkin kestävyyteen.

Mieti ennakkoon mitä olet maalaamassa - jos kaluste tai pinta on kovalla kulutuksella, huolellinen karhennus on paikallaan. Varsinkin, jos maalaat liukasta, kiiltävää ja sileää pintaa, karhenna aina pinta ennen maalausta.

Muistisääntönä voisi olla: mitä kovemmalle kulutukselle pinta tulee, sen paremmin hionta ja muut valmistelut kannattaa tehdä. Kevyt karhennus käsin, esim hiomasienellä on nopea ja helppo työvaihe, joka kannattaa aina.

Frenchic maaleissa on erinomainen tartunta, mutta kaikki maalit hyötyvät hionnasta tai vähintään pintojen karhennuksesta.

K: Hioin ensin ja pesin vasta sitten, oliko se väärin?

V: Tavallaan, koska hiomalla likaista pintaa voit hioa kaiken lian syvälle puun syiden sisään. Ja samalla hiontapaperisi tai hiontasieni tukkeutuu liasta ja on nopeasti käyttökelvoton. Hio aina vasta puhdasta pintaa.

K: Paljonko maalia tarvitsen?

V: Menekki riippuu monesta tekijästä.

Yleisesti voidaan todeta, että pienellä 250ml purkillisella maalia maalaat esimerkiksi kaksi yöpöytää tai pari kolme tuolia.

Yksi 750ml purkki riittää hyvin vaikkapa suuren vaatekaapin - kolmeoviseen - kahteen kertaan maalaukseen.

Tavallisen keittiön kaappien maalauksen maalimenekki on usein 2x750ml.

Maalin menekki kasvaa tavanomaisesta jos maalattava pinta on huokoista, epätasaista tai pohjan väriero on suuri verrattuna valittuun sävyyn.

Tarvitset normaalia enemmän maalia jos päätätkin maalata kalusteen tai kaappien taustan ja sisäosat.

Maalin menekkiin vaikuttaa myös valittu maalausväline, tekniikka ja jokaisen maalarin oma maalaustyyli.

Kerrosten tarve on normaalisti kaksi, mutta sekin voi vaihdella jos maali on huolimattomasti sekoitettu, kerrosten kuivumisaikaa ei noudateta tai pohjan väriero on suuri verrattuna valittuun sävyyn.

Vieraile lähimmässä jälleenmyyntipaikassa, niin sinua neuvotaan menekissä. Käy katsomassa FB-ryhmässä mitä muut kertovat menekistä samankaltaisissa projekteissa kuin sinulla on suunnitteilla.

Jokaisen Frenchic maalipurkin kyljessä lukee valmistajan ilmoittama riittoisuus ja löydät sen tuotetiedoista, tästä verkkokaupasta,  jokaisen sävyn kohdalta.

Frenchic maalien riittoisuus tasaisella ja maalia imemättömällä pinnalla:

  • Lazy Range: 750ml: 12,5m2 ja 250ml: 3,5m2

  • Al Fresco: 750ml: 12,5m2 ja 250ml: 3,5m2

  • Trim Paint: 500ml: 7m2

  • Seinämaali: 2,5L: 35m2

K: Mistä saan pienen määrän maalia testiin?

V: 250ml pienet purkit ovat Frenchic sarjan testipurkkeja.

K: Meillä on juhlat seuraavana viikonloppuna, ehdinkö maalata koko keittiön tämän viikon aikana?  En ole aikaisemmin kokeillut maalejanne.

V: Suosittelemme kokeilemaan ensin maaleja sekä välineitä ennen suurempaa projektia.

Siten pääset  sinuiksi maalin menekin, peittävyyden ja kuivumisaikojen kanssa.

Huomaat millaista jälkeä valitsemasi työvälineet antavat ja millaiseen lopputulokseen olet itse tyytyväinen - ja huomaat miten nopea / hidas projektisi on.

Ota myös huomioon maalin kuivumisajat. Voit ottaa vastamaalatun keittiön varovaiseen käyttöön 48h tunnin kuluttua maalauksesta. Varo maalattuja pintoja vielä muutaman viikon ajan, kunnes maali on saavuttanut lopullisen kovuutensa.

 

K: Voinko maalata syöttötuolin?

V: Frenchic maaleille on myönnetty eurooppalainen 'Toy Safe' sertifiointi, joten maaleillamme on turvallista maalata myös lasten kalusteita.

Maalauspäätöksessä kannattaa kuitenkin olla realisti: lasten syöttötuoli on erittäin kovalla kulutuksella ja sitä puhdistetaan usein sekä puhdistusaineilla, että pesuvälineillä, kun kuivunutta puuroa,  ruokaa ja juomaa rapsutetaan tuolin liitoksista.

Kaikki maalipinnat kärsivät voimakkaista puhdistusaineista, etenkin desifiointiaineista sekä naarmuttavien puhdistusvälineiden käytöstä. Varaudu normaaliin paikkamaalaukseen.

K: Haluan maalata puiset puutarhakalusteeni, kunhan lumi sulaa ja saan kalusteet puhtaaksi lumesta ja jäästä. Mitä maalia suosittelette?

V: Al Fresco -sarjan maalit ovat tarkoitettu ulkokalusteille.

Puukalusteiden pitää olla kuivat, myös puun sisältä -  ja puhtaat ennen maalausta. Talven kosteus voi olla pitkäänkin puukalusteen sisällä, joten pihalla olleita kalusteita ei voi maalata heti lumien sulettua.

Ota kalusteet aurinkoon ja suojaan sateelta kuivumaan ennen puhdistusta ja maalausta. Lue Ulkonamaalausohjeet ennen aloitusta.

Säilytä maalattuja kalusteita vain säältä suojassa talven ajan.

K: Milloin voin maalata sateen jälkeen?

V: Sateen tai kalusteen pesun jälkeen pitää odottaa, että kaluste on täysin kuiva. Puukaluste myös puun sisältä. Muistisääntönä voisi pitää: kalusteen pesu ja maalaus eri päivinä.

K: Eikä - purkissani on lommo! Miksi lähetitte minulle lommoisen purkin? Voinko käyttää maalia?

V: Maalipurkkien ohut metallinen kuori menee aika herkästi lommolle.

Kuljetuksessa metallinen maali- tai vahapurkki lähetyspaketin sisällä on saattanut kolhiintua, vaikka pahvinen pakkaus ei näytä mitään vahingoittumisen merkkejä päälle päin - pahvi kun on joustava materiaali, toisin kuin ohut metalli.

Koska pakettien kuljetuksista pyritään tekemään tehokkaita ja asiakkaiden toiveesta myös mahdollisimman nopeita, paketit joutuvat todella koville kuljetusprosessin aikana.

Onneksi lommot tai painaumat purkin kyljessä eivät vaikuta maalin laatuun mitenkään. Voit siis käyttää maalia huoletta.

Emme lähetä vaurioituneita tuotteita tai lommoisia purkkeja asiakkaillemme.

 

K: Voinko maalata talvella kylmillään olevassa autotallissa?

V: Maalaus kannattaa tehdä oikeissa olosuhteissa. +10 astetta on minimi sekä maalaustyölle, että kuivumisprosessille - ympäri vuorokauden.

Jos maalaat liian kuumassa tai suorassa auringonpaisteessa maali kuivuu liian nopeasti, eikä ehdi tasoittua - tuloksena on varmasti komeat siveltimen jäljet.

Jos taas maalaat liian kylmässä, maali ei kuivu valmistajan tarkoittamassa ajassa, etkä pääse työstämään seuraavia kerroksia tai vaiheita.

Lue Ulkonamaalausohjeet ennen aloitusta. Säilytä maalattuja kalusteita vain säältä suojassa talven ajan.

 

K: Haluaisin maalata lasten parvisängyn. Mitä maalia suosittelette?

V: Voit valita sävyn puisille kalusteille Trim Paint, Lazy Range ja Al Fresco sarjasta.

Kaikki Frenchic -sarjan maalit ovat turvallisia ja testattuja lasten kalusteiden ja jopa lelujen maalaukseen. Ota huomioon maalin kuivumisajat maalausprojektissasi.

 

K: Haluaisin maalata pönttöuunin tai takan Frenchic-sarjan maaleilla - onnistuuko?

V: Omalla vastuullasi.

Frenchic sarjan maaleja ei ole virallisesti testattu kuumankestossa. Monet asiakkaamme ovat maalanneet pönttöuuneja hyvällä menestyksellä.

Yleisesti vesiohenteinen maali, kuten Frenchic maalit,  kestää kuumaa 70-80 astetta. Voit helposti mitata oman kohteesi lämpömittarilla ennen maalausta.

Ajoita kuitenkin maalaus lämmityskauden ulkopuolelle, kuumaa tai lämmintä pintaa ei saa maalata. Käy katsomassa asiakkaidemme kuvia ja kokemuksia pattereiden ja uunien maalauksesta FB ryhmästämme. 

Metallin maalaus onnistuu, samoin maltillisesti lämpiävän pinnan, esimerkiksi vesikiertoiset patterit ja pinnat jotka eivät lämpiä yli 80 asteen.

Voit helposti tarkistaa oman pönttöuunisi pintalämpötilan lämpömittarilla. Sekä pattereiden, että uunien pitää olla kylmät maalatessa ja maltillinen lämmitys voidaan aloittaa vasta kahden vuorokauden kuluttua maalaustyön valmistumisesta.

Rasvainen noki on putsattava huolellisesti pois maalattavasta pinnasta ennen maalausta. Frenchic-sarjan maalit eivät sisällä ruosteenestoaineita.

K: Haluaisin maalata vanhat keittiönkaappien ovet - mikä sarja siihen soveltuu?

V: Voit valita keittiönkaappien maalaukseen värin Trim Paint, Lazy Range ja Al Fresco sarjasta.

Ota huomioon maalin kuivumisajat maalausprojektissasi ja lue vinkit Keittiökalusteiden maalauksesta ennen aloitusta Frenchic Blogeista.

 

K: Mihin maalisarjaan ei tarvita pinnoitetta, vahaa tai lakkaa?

V: Seinämaali Chalk Wall Paint, Trim Paint, Lazy Range ja Al Frescoovat maalisarjat, joissa on itsessään jo suoja-aineet valmiina. Täysin tuoksuttomalla Original Artisan-sarjalla maalatessa pinta kannattaa suojata vahalla tai Viimeistelypinnoitteella.

 

K: Milloin pitää käyttää Viimeistelypinoitteita?

V: Jos haluat lisäsuojaa, pinnat ovat erityisen kovalla rasituksella tai haluat kiiltävän pinnan.

Suosittelemme mattapintaista Tuff Top Coat-pinnoitetta aina pöytäpintojen ja tasojen maalaajille.

Voit myös käyttää mattapintaista Tuff Top Coat'a keittiönkaappien maalipinnan suojaukseen.

Jos taas haluat kiiltävän pinnan, lisää pari kerrosta Finishing Coat'a kuivan maalipinnan päälle.

Frenchic-sarjan pinnoitteet ovat helppoja leivittää ja ne kuivuvat nopeasti. Lue työohjeet tuotetiedoista.

K: Voinko maalata Frenchic-maalien päälle normaalisti jollain toisella maalilla? Tai toisella Frenchic sarjan maalilla?

V: Kyllä ja kyllä -  jos et ole käyttänyt itse levitettävää kalustevahaa. Tee samat valmistelut kuin muutenkin: puhdista pinta ja karhenna ennen maalausta. Jos olet vahannut pinnan, katso ohjeet täältä.

K: Suunnittelen uuden kodin sävymaailmaa. Missä pääsen katsomaan Frenchic -sävyjä livenä?

V: Suosittelemme tilaamaan suunnittelun avuksi väriympyrän sekä vierailemaan lähimmän Frenchic-jälleenmyyjän luona. Katso kartalta yhteystiedot.Voit tilata pienet purkit sävyjen kokeiluun myös verkkokaupasta.

K: Voiko maalejanne käyttää taiteeseen ja taulujen maalaukseen?

V: Tottakai! Ja moni käyttääkin - mattapinta näyttää upealta taideprojekteissa. Taidemaalarit ovat myös löytäneet myrkyttömät metallipigmenttisävymme, Frensheen-sarjan.

 

K: Harrastan antiikkikalusteden entisöintiä ja rakentelen joskus omia kalusteita. Ovatko Frenchic vahat sopivia antiikkikalusteille tai puupintojen viimeistelyyn?


V: Todellakin! Pehmeät Frenchic-vahatovat luonnonvahoja ja sisältävät mehiläisvahaa.

Frenchic vahoilla saat kauniit, ohuet kerrokset vaivatta. Voit valita valmiiksi sävytetyn vahan tai kirkkaan vahan syventämään kauniisti kalusteen sävyä.

Myös Frenshimmers metallisävytsopivat vanhojen kalusteiden entisöintiin, koristemaalaukseen ja helojen maalaukseen.

 

K: Mistä voin lukea lisää kysymyksiä ja vastauksia?

V: Täältä.

K: Mistä löydän hyvät maalausohjeet?

V: Maalausohjeet löydät tästä ja lisää ohjeita löytyy Frenchic Blogeista.

Lue myös maalausohjeet purkinkyljestä ennen kuin aloitat.

Työohjeet jokaiselle tuotteelle löytyvät jokaisen tuotteen kohdalta, avaa vain uusi välilehti.

 

K: Miten voin varmistua sävystä - en luota verkkokaupan kuviin.

V: Täysin varma voit olla vain testaamalla maalia siihen paikkaan, mihin sitä on ajateltu. Pienet 250ml purkit ovat tarkoitettu sävyjen testaukseen.

Pyrimme kaikin tavoin varmistamaan, että verkkokaupan sävyt vastaavat mahdollismman lähelle oikeita sävyjä, mutta sävyt voivat vaihdella eri laitteissa (puhelimessasi, tabletissasi, pöytäkoneessasi) riippuen useista tekijöistä, kuten laitteesi näytön asetuksista. 

Tämä tarkoittaa, että emme voi taata, että maalin sävy vastaa täsmälleen sitä, mitä näet omalla näytölläsi.

Tästä syystä kannattaa tutustua asiakkaidemme kuviin esimerkiksi Facebook-ryhmässä, niin näet useita kuvia samasta sävystä. Tästä pääset katsomaan kaikki some-kanavamme.

Ryhmässä voit tehdä kätevästi hakuja esimerkiksi sävyn nimellä.

 

K: Miksi valitsemani väri näyttää minun kodissani aivan erilaiselta kuin ystävälläni?

V: Sinulla on erilainen valo ja varjot omassa kodissasi.

Valoisat huoneet toistavat sävyjä eri tavalla kuin varjoisat. Pohjoiseen päin olevat tilat ovat erisävyisiä kuin etelään.

Vuorokauden aika ja eri vuodenajat vaikuttavat värien toistumiseen. Tarkastele väriä eri valaistuksessa, juuri siinä tilassa mihin sävyä olit ajatellut.

Tarkastele maalin sävyä vasta kuivana, kahden kerroksen jälkeen.

Kun testailet sävyjä, huomaa myös, että väri toistuu eri tavalla pystypinnoilla kuin vaakapinnoilla.

Se täydellinen valkoinen tai beige voi olla täysin eri sävyinen olohuoneessa kuin makuuhuoneessa - koska valo tulee eri ilmasuunnasta.

Sinulla on varmasti erilaiset muutkin suuret väripinnat kodissasi, jotka voivat heijastaa vaittuun sävyyn: katto, lattia, matto, päiväpeitto, verhot...

100% varmuus väristä saadaan kokeilemalla sitä siihen pintaan mihin väriä on ajateltu. Arvioi sävyä vasta kuivana, kahden kerroksen jälkeen.

Sävyn valinta pitäisi tehdä aina siinä tilassa ja siinä pinnassa mihin sitä on ajateltu. Huomaa, että ilta-aurinko ja päivän paiste vaikuttavat eri tavoin väreihin. Talvella valo on eri väristä kuin kesällä. Myös käyttämäsi valaisimet tilassa vaikuttavat värin toistoon.

Suosittelemme siis tilaamaan pienen 250ml maalipurkin ja kokeilemaan maalia esimerkiksi kalusteessa johonkin huomaamattomaan paikkaan -  tai käy lähimmässä jälleenmyyjäliikkeessäsi katsomassa värejä itse. Huomioi myös, että varaat tarpeeksi maalia projektiisi.

Myös maalin huolellinen sekoittaminen vaikuttaa sävyyn.

Meistä jokainen kokee värit omalla tavallaan, joten toiselle sopiva sävy voi itselle näyttäytyä aivan erityyppisenä - tästä syystä testaus on paras tapa varmistua sävyn oikeelisuudesta. 

Hae tuotteita, blogikirjoituksia ym.