OLETKO VALMIS MAALAAMAAN PUISEN ULKO-OVESI?

  • 5 min lukuaika

Miten maalaan puisen oven?

Kotioven maalaaminen on nopea, helppo ja edullinen tapa raikastaa kotisi julkisivua. Mikä parasta, se on loistava tilaisuus ilmaista omaa tyyliäsi tai tehdä kannanotto!

On kuitenkin tärkeää tietää, miten puinen ulko-ovi maalataan, ennen kuin aloitat.

Tässä postauksessa annamme vinkkejä siitä, mitä tarvitset, sekä hyvät ohjeet pinnan valmistelusta ja oven maalaamisesta parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Oikean maalin valinta

Jos ovesi on alttiina sääolosuhteille eikä ole räystään tai lipan alla, tarvitset sopivan kestävän ja säänkestävän maalin. Levittämisen helppouden ja nopeuden vuoksi Frenchic sarjan 'Self Priming'- maali on täydellinen valinta.

Al Fresco sarjan maalit sisältävät UV-suojan ja homeenestoainetta, sillä Al Fresco maalit ovat säänkestävä ulkokalustemaalisarja.

Monet maalit vaativat pohjamaalin, mikä tarkoittaa ylimääräisten tuotteiden ostamista ja lisää aikaa projektiin. Pohjamaalin sisältävät maalit - kuten koko Frenchicin valikoima - vähentävät tätä vaivaa ja kustannuksia.

Entä väri?

Älkäämme unohtako tärkeää väriä. Mieti tarkkaan, millaisen vaikutelman haluat luoda. Seuraavassa on joitakin huomioon otettavia tekijöitä:

  •     Täytyykö värin sopia muihin piharakennuksiin, kuten autotalliin tms?
  •     Oletko alueella, jossa perinnevärit ovat tärkeitä?
  •     Haluatko, että ovesi erottuu vai sulautuu joukkoon?

  •    Haluatko valita kaksi väriä: toinen ulkopuolelle ja toinen väri oven sisäpuolelle?
  •    Eteisen, tuulikaapin tai muuhun välioveen sisätiloihin voit valita sävyn mistä Frenchic sarjasta tahansa. Ulko-oveen vain säänkestävästä Al Fresco sarjasta.

Arvioi ulko-ovesi kunto ennen maalausta

Olet valinnut värin (ja toivottavasti myös maalityypin)!

Mutta odota hetki - on tärkeää arvioida ovesi kunto ennen kuin avaat maalipurkin.

Tarkista ensin, että ovi on hyvässä kunnossa maalausta varten. Kulumisen merkit voivat aiheuttaa ongelmia myöhemmin.

Mieti myös minkälaisella kulutuksella ovesi on arjessa: Onko perheessä esimerkiksi lemmikki, joka hyppii ovea vasten naarmuttaen oven pintaa? Silloin kannattaa maalauksen jälkeen lisätä maalipintaa suojaamaan Viimeistelypinnoite.

Ruoste on käsiteltävä, ja levä, home tai sammal on poistettava. Nämä voidaan yleensä poistaa ulkotilojen puhdistusliuoksilla.

Tärkeintä on, että käytät aina suojavarusteita, kuten maskia, suojalaseja ja kumikäsineitä, kun puhdistat hometta ja käytät myrkyllisiä maalin tai ruosteenpoistoaineita.

Mitä tarvitsen puuoven maalaamiseen?

Aloittaaksesi tarvitset ainakin:

✅Al Fresco-sarjan maalin

✅Sugar Soap-pesuainetta, vesiastian, liinan tai sienen.

✅Viimeistelypinnoite

✅Suojapaperin tai kankaan oven alle

Hiekkapaperia tai muu hiontaväline

✅Siveltimet ja/tai telat tai ruisku

✅Rajausteippiä jos sinulla on lasipaneeleita ja haluat teipata kahvat ja saranat

Oikean maalauspäivän valitseminen

Oikean päivämäärän ja jopa kellonajan valitseminen on myös tärkeää, koska se vaikuttaa siihen, miten hyvin maali levittyy ja kovettuu.

Älä maalaa ulkotiloissa, jos seuraavien 48 tunnin aikana on jokin seuraavista tilanteista:

    ✅Ilman lämpötilaksi ennustetaan putoavan alle +10 astetta.
    ✅Ennusteiden mukaan sataa.
    ✅Ilmassa on todennäköisesti kosteutta.

    ✅On luvassa erityisen kova hellejakso

Yleisesti ottaen on parasta maalata ulkotiloissa lämpimämpinä kuukausina. Tästä huolimatta maalin levittäminen suorassa auringonvalossa voi myös vaikeuttaa maalin levittämistä, sillä se nopeuttaa liikaa kuivumisprosessia.

Tämä voi johtaa epätasaiseen peittävyyteen ja maalin ylikuormittumiseen, joten tarkista sääennuste ennen kuin otat siveltimesi esiin.

Lue lisää Ulkonamaalauksesta täältä.

Ohjeet lyhyesti, kannattaa tallentaa:

✅ Varaa ulko-oven maalaukseen sopiva maalausää ja vapaa iltapäivä; pilvipouta ja sateelta suojaisa paikka on paras.

✅ Liian kuumassa tai suorassa auringonpaahteessa maalaaminen aiheuttaa maalin liian nopean kuivumisen, eikä maalin kaunis tasoittuminen ehdi toteutua: maalaa siis varjossa.

✅ Ilman lämpötilan pitää ulkona maalauksessa pysyä +10:ssä asteessa ensimmäiset 48h päivällä ja yöllä Frechic-sarjan maaleilla maalatessa.

✅ Kestävä Al Fresco -sarjan maali sisältää UV-suojan sekä homeeneston, se on  säänkestävä sekä sertifioitu. Al Fresco sisältää kaikki tarvittavat suojaominaisuudet myös puutarhakalusteiden maalaukseen!

✅ Pese maalattava pinta puhtaaksi, huuhtele pesuainejäämät pois ja karhenna pinta kevyesti. Pyyhi hiontapöly pois.

✅ Maalaa vähintään kahdesti, anna jokaisen kerroksen kuivua 2h. Lue ohjeet maalipurkin kyljestä.

✅ Kaikki Frenchic maalit ja pinnoitteet ovat 100% vesiohenteisia, joten välineiden pesu sujuu kätevästi puhtaalla vedellä.

✅ Pienellä 250ml purkillisella maalaat oven yhdeltä puolelta vähintään kahdesti.

✅  Varo maalipintaa tavallista enemmän ensimmäiset päivät ja muista, että  maali saavuttaa lopullisen kovuutensa kolmen viikon kuluttua.

✅ Jos oven puupintaa on aikaisemmin hoidettu öljyämällä, maalin pysyvyyttä ei voi taata öljyisellä pinnalla. Lue lisää täältä.

✅  Al Fresco sarjan lisätiedot ja työohjeet löydät jokaisen sävyn kohdalta. Klikkaa auki TIETOJA-välilehti.

 

Miten maalata puinen etuovi?

Pinnan valmistelu

Skippasitko valmisteluja? Valmistaudu epäonnistumaan.

Oven pinnan valmistelu on yhtä tärkeää kuin itse maalausvaihe. Asianmukaisella valmistelulla saat helpommin sileän ja pitkäikäisen pinnan.

Seuraavassa on muutamia keskeisiä vaiheita, joita kannattaa noudattaa:

✅Hankaa ovi ja sivut kunnolla Sugar Soap-pesuaineella ja sienellä/liinalla lian ja rasvajälkien poistamiseksi.

✅Huuhtele huolellisesti ja anna kuivua (muista, että puun kuivuminen voi kestää melko kauan, varsinkin jos sää on kostea tai viileä).

✅Jos käytät Frenchic'n Self Priming Al Fresco -maaleja, voit seuraavaksi hioa oven hiomapaperilla. Kevyt karhennus auttaa kaikkia maalityypejä tarttumaan paremmin joka kohtaan.

✅Pyyhi kaikki jäljellä olevat pölyjäämät pois, ja onnittelut, olet melkein valmis!

 

Maalauksen valmistelu

Ennen kuin aloitat maalaamisen, varmista, että noudatat vielä näitäkin keskeisiä valmisteluvaiheita parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi:

✅ Varmista, että pidät suojapaperin tai kankaan oven ja maalipurkkien alla. Mahdolliset roiskeet tapahtuvat huomaamatta ja ovimaalia on helppo tallata ympäriinsä ennen kuin huomaatkaan!

✅Käytä teippiä peittämään kaikki ovessa tai sen ympärillä olevat osat, joihin et halua saada maalia. Myös mahdolliset lasipaneelit kannattaa peittää pahvilla tai paperoida.

✅Suojaa, poista tai vaihda oven silikoonitiivisteet.  Mikään maali ei pysy tiivisteissä, joten nyt voi olla hyvä aika vaihtaa ne uusiin.

✅Varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat välineet, tarvittaessa myös tikkaat.

✅Jos et käytä Self Priming maalia, sinun on pohjustettava ovi. Tämä voi lisätä prosessiin lisätyöaikaa. Levitä pohjamaalia koko oveen - älä unohda sivuja.

Jos olet valinnut itse pohjustavan Al Fresco -maalimme, tästä vaiheesta ei tarvitse huolehtia.

Etuoven maalaaminen

Nyt on aika ryhtyä maalaamaan!

Suuret, tasaiset pinnat voivat olla haasteellisia maalata tasaisesti. Käytitpä sitten siveltimiä, telaa tai ruiskua, on hyvä harjoitella tekniikkaa etukäteen, jotta voit työskennellä ulko-ovesi parissa varmasti.

Kun olet valmis aloittamaan, tässä ovat seuraavat vaiheet:

✅Levitä maalia noudattaen puun värin suuntaa.

✅Levitä toinen maalikerros suositellun ajan kuluttua - on tärkeää, että noudatat huolellisesti maalipurkin ohjeita.

✅Tarkista peittävyys ja kuivumisaika kerrosten välillä, sillä ne voivat vaihdella maalien välillä.

✅Arvioi sävyä vasta kahden kuivan kerroksen jälkeen.

✅Kun olet tyytyväinen työhösi, poista maalarinteippi. Tämä on tärkeää tehdä ennen kuin maali on kuiva.

Maalin kovettuminen on asteittainen prosessi, joka voi kestää jopa kolme viikkoa, ennen kuin maali on täysin kovettunut. Käsittele maalattua pintaa varovasti tänä aikana.

✅Onko ovesi jotain muuta materiaalia kuin puuta?

Saatat haluta katsoa video-oppaamme UPVC-ovien maalaamisesta, sillä maalausprosessi on sama.

Useimmat UPVC-kalusteet/pinnat voidaan maalata. Jos mahdollista, kannattaa kuitenkin tarkistaa ovivalmistajalta, onko jotain rajoitteita.

Muista tarkistaa myös rakenteellinen eheys. Jos on merkkejä räjähtäneistä tai hyvin vaurioituneista paneeleista tai liitoksista, maalaus voi joskus pahentaa ongelmaa.

Oletko valmis maalaamaan puisen ulko-ovesi upealla Frenchic sävyllä?

Oven maalausohjeet.

Jos olet innokas aloittamaan oman ulko-ovesi maalaamisen, Frenchic voi auttaa sinua valikoimallaan Self Priming maaleja, jotka minimoivat valmistelut ja tarjoavat samalla kauniin, tasaisen peittävyyden.

Lue tästä mikä on Self Priming-maali ja mitkä ovat sen edut.

Selaa säänkestävää ja UV-suojan sisältävää Al Fresco -sävyvalikoimaamme löytääksesi värin, joka sopii täydellisesti kotisi sisäänkäyntiin - ja käytä sitten ohjeistustamme puisen ulko-oven maalaamiseen parhaan lopputuloksen saamiseksi!

Hae tuotteita, blogikirjoituksia ym.