VARDAGSRUMSMÅLNING

  • 2 Min. lästid

När det inte räcker med att tvätta väggen...

Läs om renoveringen av Mari-Anne och Jannes gästrum.

"Från att planera renoveringen av ett rum och välja rätt färgnyans till det färdiga rummet är det en otroligt lång resa – åtminstone om du frågar mig"; säger Mari-Anne.

Givetvis är det givande att som "hjärnarbetare" se vad man kan få till hands i tid och hur arbetet fortskrider. Innan jag började måla fick jag också en stund på mig att lugna ner mig. Det förberedande arbetet måste göras noggrant för att få en bra, jämn färgyta.

Väggarna i vårt lilla sovrum var ett bra exempel på hur olika och tidskrävande förberedande åtgärder väggarna kan kräva innan målning.

Tvätt, sköljning och torkning räckte till två väggar. Om väggarna inte är särskilt smutsiga räcker det att bara tvätta med vatten.

Däremot föredrar jag att använda sockertvål, eftersom vi åtminstone har fett och annan smuts runt luftkonditioneringskanalen, fönstret och ljusbrytare, som inte lossnar med bara vatten.

En vägg var som ost med hål som lämnats av mina dekorationsbesattheter. Det har funnits många olika typer av brädor, hyllor och lampor, alltid enligt nuvarande preferens och lite av trenden. Fönsterväggen hade en störande spricka i sömmen på brädorna.

Det hade varit meningslöst att bara lägga ett paket på den. Sprickan skulle omedelbart ha förnyats på grund av temperaturfluktuationer.

Ytan fick skäras av från plattorna och stödnätet fick lindas över sprickan.

Jag hade hoppats att den här utjämningen av hålen och sprickan skulle ha räckt, men nej. Den här gången var det mannens huvud som snurrade att det inte blir bra så här.

Vanligtvis är det jag, vars kvalitetsnivå är hög. Med en bred murslev applicerade han sedan ett tunt lager gips över dessa två väggar. Vi fick låta väggarna torka igen innan vi slipade.

Mannen hittade en maskin för det här jobbet också - ett slipstöd med 180 slipnät, som han kunde fästa dammsugarröret på så att dammet inte lade sig över hela rummet. Efter slipning var jag fortfarande tvungen att torka bort dammet från väggarna.

Vi fick äntligen måla och med kraften från två rullar

Chalk wall paint och Whiter than white och Swayed valdes som färg denna gång. Detta har blivit vår favoritfärg, eftersom den inte kräver en primer.

Ytan blir sammetslen, så länge det finns tillräckligt med färg i rullen och rullen är minst medelhög.

Det nya lagret kan målas på mindre än ett par timmar. Det är också viktigt för mig att färgen inte luktar och ger allergisymptom.

Målar gästrumsväggen med franska färger.

Nyansvalet var framgångsrikt och vi är mer än nöjda med slutresultatet.


Du kan hitta fler bilder från projektet på IG @Koti_kolmessa_kerrossä

Med vänlig hälsning, Mari-Anne och Janne

Hae tuotteita, blogikirjoituksia ym.