FÄRGBLANDNINGSTIPS OCH ANVÄNDNING AV FÄRGHJULET

  • 8 Min. lästid

Nya nyanser och nyanspar från färgcirkeln

Dessa instruktioner är avsedda för dig som är intresserad av att blanda dina egna unika nyanser. Läs här hur du blandar dina egna färgnyanser och hur du kan använda färgcirkeln för att hjälpa dig. Se några användbara videor om ämnet i slutet av instruktionerna.

Om att använda färghjulet

Färghjulet har 12 segment - delar som var och en representerar en färg. Skivan visar hur färgerna förhåller sig till varandra, om de ligger bredvid varandra eller diametralt mittemot varandra.

Färghjulet hjälper till att blanda färger.

Det tvåsidiga färghjulet innehåller tre primärfärger, röd, gul och blå, och tre sekundärfärger, grön, orange och violett (när två primärfärger blandas samman bildar de en sekundärfärg).

Färghjulet har även sex tertiära färger, som är en blandning av primära och sekundära färger. Dessa är röd-orange, gul-orange, gul-grön, blå-grön, blå-violett och röd-violett.

Varma färger - röda, gula och rosa - finns på andra sidan. Kallare nyanser - blått, grönt och lila - är på motsatt sida av cirkeln.

Välj en färg, till exempel grönt – vrid sedan på det inre hjulet på färgcirkeln så ser du hur det ser ut när du lägger till rött till det gröna du har valt. Vrid mer så ser du hur det gröna ser ut när du lägger till gult osv.

Färgcirkeln är dubbelsidig

Vrid på färghjulet och titta på färgen grön. Placera den inre skivan av cirkeln i linje med den gröna, och du kommer att se tre nyanser av grönt i den inre skivans vy: Shade, Tone och Tint - markerade.

Nyans: din valda färg + vit

Ton: din valda färg + grå

Nyans: valfri färg + svart

Blanda nyanserna själv med hjälp av färghjulet för franska färger.

Våra franska kunder har skickligt blandat sina egna, unika nyanser som du hittar i FB-gruppen med sökordet FÄRGRECEPT. Gå med i gruppen här!

Hur använder du färghjulet för att skapa funktionella färgkombinationer för heminredning?

Att använda färghjulet för att bygga ett färgschema kräver också förståelse för olika typer av färgscheman när det gäller heminredningsidéer. Titta på nyanser med hjälp av färghjulet, tillsammans med färgteori, utan att glömma dina egna preferenser.

Färgcirkeln är bara din hjälpare, men lita på din egen åsikt och använd nyanser som du gillar. Färgcirkeln kan dock vara till stor praktisk användning, oavsett om du planerar stora ensembler eller funderar på att göra en vacker nyansblandning. Att blanda färger är roligt och genom att blanda nyanserna själv kan du hitta helt unika och personliga nyanser för ditt bruk!

En hårt arbetande nyansblandare och målare håller alltid vit och svart färg på sin hylla, för med dem kan du blanda otaliga nyanskombinationer som ändå passar vackert ihop - ett bra tips för renovering och inredningsmålare!

Monokroma färgscheman

Monokromatiska färgsättningar skapar en harmonisk, lugn atmosfär, som för närvarande är topptrenden inom interiörmålning. Just nu är det trendigt att utöver väggarna måla tak och lister i samma eller nästan samma nyans.

Du kan välja en huvudfärg, till exempel blått, och använda olika grader av blått på ytorna och i inredningen, från mycket ljus, till ljust, grönblått och bläckblått, beroende på rum och önskad atmosfär.

Kontrasterande färger för de modiga

Ett kontrasterande färgschema använder två färger från motsatta sidor av färghjulet. Hur skulle orange och blått se ut tillsammans till exempel – du kan också använda den här gimmicken i liten skala – till exempel: måla en vägg blå och använd en orange lampa i inredningen framför en blå vägg. Djärva kontrastfärger fungerar bra, till exempel i inredning i retrostil. Även modern inredning tål kontrasterande färger som effekt. Kontrasterande färger är mycket tilltalande för det mänskliga ögat.

Vilka färger passar bra ihop i inredningen?

Om du följer färghjulet hittar du ett brett utbud av nyansalternativ att välja mellan. Vissa av dessa kombinationer är redan bekanta för dig, medan andra kanske du inte har stött på tidigare. Här är några framgångsrika kombinationer att överväga:

Gul och grön - Hot as Mustard och Constance Moss

Grönt och benvitt - Grönt Med Avund och Pergament

Gult och blått - Daffs och Forget Me Never

Gult och orange - Oopsy Daisy och McFee

Blått och rött - Hornblower och Rubina

Blå och grön - Ol' Blue Eyes och Wise Old Sage

Blue and Orange - Ol'Blue Eyes and Earthy

Blue and Pink Kiss Me Sloely och Dusky Blush

Grön och rosa Matcha och Poppet

Lek med nyanser och nyansers intensitet

Ett bra tips är att använda olika mättnadsnivåer av färgen.

Vi rekommenderar att du använder en ljusare nyans av en färg och en mörkare nyans av den andra.

Till exempel: Grönt och rosa.

Använd mörkare grönt och ljusrosa tillsammans - Garanterat fungerande par! Hallonröd och fuchsia passar också som kryddor för denna kombination. Avsluta utrymmet med ett ljusblått golv. Märker du att den garantisäkra kombinationen är som direkt från naturen!

Grönt är nu på ytan inom inredning. Du kan naturligt kombinera alla nyanser av naturen med grönt: blått, brunt, terrakotta, beige och svart - såväl som deras olika grader. Tänk på himlen – havet och landet. Med dessa nyanser kan du skapa en mysig och naturlig, fridfull bakgrund för resten av hemmets inredning. Du kan vara djärv i naturens nyanser – prova vattentoner, djupt skogsgrönt och fräscht himmelsblått.

Kombinera grönt med en mjuk krämfärgad nyans istället för vit om du vill ha mjuka toner.

Vad ska man para ihop med grått?

Grått är fortfarande populärt inom inredning, du kan välja par för grått från till exempel levande terrakotta, blå och olika röda. Kryddiga nyanser av brunt och gult går också bra med grått.

Nu när du vet lite mer om hur du använder det dubbelsidiga färghjulet och hur du blandar färger, kommer du garanterat att bli inspirerad att skapa dina egna perfekta paletter! Du kommer enkelt direkt till nyanserna här.

Du kan få din egen färgcirkel här.

Hur man blandar färg och gör unika färger

Även om vi också har dussintals alternativ i färdiga nyanser, ibland är de tillgängliga färgerna inte precis vad du letar efter. Eller så kanske du bara vill skapa något helt unikt och ditt eget.

Det är inget problem. Givetvis går det att blanda dina egna färgnyanser och skapa en unik och personlig look med din egen nyans. Läs vidare när vi tar upp bästa praxis för att blanda färg och några saker att tänka på när du skapar de perfekta nyanserna...


Hur man blandar färger och skapar något nytt!

Innan du börjar göra de mest fantastiska blandningarna är det viktigt att känna till de bästa metoderna för att blanda dina egna färgnyanser.

Innan du börjar göra de mest fantastiska blandningarna är det viktigt att känna till de bästa metoderna för att blanda dina egna färgnyanser.

Experimenterar med relationer

Till en början kan du prova lite med papper, använd tjockt papper eller en papperstallrik – tillsätt små mängder av varje färg och blanda väl. Försök att tänka på de grova proportionerna för varje färg du använder så att du kan blanda en större mängd. Du kan skriva ner förhållandena på en papperstallrik med en penna.

Topptips - du bör vänta tills provfärgen har torkat för att kontrollera att färgen är den du vill ha.

Om du vill ha en större mängd, se alltid till att blanda mycket noggrant. Återigen, du kanske måste experimentera lite för att få din testplats att matcha. Som ovan bör du kontrollera att din nyansblandning är korrekt när den är torr.

Blanda rätt mängd

Om du för exakta register över mängden av varje färg som används (till exempel genom att använda mätkannor eller till och med sprutor), kan du producera en mycket liknande färg.

Det är dock ganska osannolikt att du får en 100% identisk färg med originalblandningen. Kom ihåg att att blanda din egen färg inte är en 100% exakt vetenskap. Färgfärger gjorda av proffs tillverkas under noggrant reglerade förhållanden och processer för att säkerställa att de är konsekventa. Att replikera detta hemma är nästan omöjligt.

Av denna anledning är det bra att blanda tillräckligt på en gång för varje planerat projekt.

Kombinera olika franska set

Vill man blanda färger från olika franska serier så går det, bara man tar hänsyn till annat. Du minskar de speciella egenskaperna hos varje färg genom att lägga till färg från olika serier tillsammans.

Till exempel, om du lägger till vår väggfärg till Al Fresco-färg för att skapa en färg från överbliven färg, skulle det vara bäst att använda blandningen endast för inomhusprojekt, eftersom Al Frescos väderbeständighet minskar.

Du får också en blandning av glansnivåer av blandade färger. Blandar du till exempel en matt färg med en glansigare färg blir resultatet något mittemellan.

Letar du efter idéer om vilken färg du ska blanda?

Det finns inga hårda och snabba regler om vilka färger som passar ihop. Det är helt enkelt en fråga om personliga preferenser.

En del av det roliga är att du aldrig vet exakt vad som kommer när du kombinerar färger.

Kom och se vilken typ av blandningar våra kunder redan har gjort i vår Facebook-grupp – sök i gruppen med ordet FÄRGRECEPT så får du flera populära blandningar och deras instruktioner.


I det följande går vi igenom några olika aspekter och våra egna färgblandningstester

Var kreativ med färgkombinationer

De flesta känner till grunderna i färgkombinationer. Till exempel, rött och gult gör orange, medan gult och blått gör grönt. Men man blandar inte bara enkla grundfärger. Du kan välja mellan otaliga färger, som alla har sina egna egenskaper och nyanser.

Till exempel, om du vill skapa den perfekta nyansen av lila, är rött och blått nyckelingredienser. Vad sägs om att kombinera en levande rosa färg som Raspberry Punch med den rika lila blåa från Kiss Me Sloely?

Resultatet är en djup lila som är full av karaktär... Kolla in den här fantastiska videon av Fifi Parsons från Fifi's Fancy Furniture och se själv...

Öppna nya färger med vitt

Att lägga till vitt gör färgen ljusare, men behåller samtidigt färgens tonala egenskaper. Detta är ett utmärkt alternativ för en oberoende färg. Alternativt kan du skapa två komplementfärger som fungerar bra tillsammans på plats.

Du kan till exempel måla utsidan av dina möbler med den ursprungliga färgen (eller mixen) och sedan lägga till vitt i färgen för att skapa en mjukare version av den färgen. Använd denna blandning på insidan av låd- eller skåpdörrar. Den tonar vackert med huvudfärgerna och ger samtidigt lite variation.

Detta behandlas i videorna ovan eftersom du kan lägga till vitt till en befintlig blandning av två färger. Alternativt kan du helt enkelt lägga till vitt till en färg - som Dive In nedan! och blända mig! - i kombination:

Lägg till dramatik med svart

Sist men inte minst kan du göra en färg till en mörkare nyans utan att påverka dess toner genom att lägga till svart. Liksom vit kan denna användas för komplementfärger - en vanlig och en något mörkare. Eller skapa bara en enda färg med en atmosfärisk basfärg.

Angående svart är det viktigt att komma ihåg att det är mycket mer dominerande än de flesta färger. Så du kan börja med även den minsta mängden och se hur det påverkar färgen.

Om du älskar riktigt mörka färger men känner att rak svart inte är något för dig, kan du skapa fantastiska färger genom att använda mest svart och lägga till en stark juvelfärg som Victory Lane eller Steel Teal.


Hitta den perfekta färgen

Om du letar efter färger som är lite utöver det vanliga har Frenchic dussintals underbara nyanser att välja mellan. Var och en av våra färger erbjuder något lite annorlunda, med sin egen karaktär och tonala egenskaper. Från djärva röda, blå och gröna till neutrala toner fulla av personlighet.

Om du bestämmer dig för att blanda franska färger själv vill vi gärna se hur du går vidare. Lägg upp på Instagram eller gå med i det franska fansforumet på Facebook för att dela dina skapelser och bli inspirerad av andra målarentusiaster - tagga oss!

Hae tuotteita, blogikirjoituksia ym.