LÄR KÄNNA FÄRGEN GRÖN

  • 5 Min. lästid

Vill du lära känna färgerna?

FÄRGTERAPI I INTERIÖR - funderingar kring färgval


Vi ville skriva en liten serie med några färger för dig, för din nöje och nytta.
Denna långa text är inte tänkt att läsas som ett objektivt faktum, utan att visa ett exempel på hur färger kan användas på en mängd olika sätt och hur färger kan tänkas på olika sätt. I den här artikeln är ämnet den ständigt populära interiörfärgen, grön.


I århundraden har färger använts i kläder, målningar, flaggor, smink, symboler och dekorationer för att manipulera andras medvetna tänkande. Färg är den största faktorn som påverkar hur du vill att andra eller dig själv ska känna – använd informationen när du vill ändra stämningen.


Färger är en viktig faktor i vår vardagliga miljö; inom konst, design, reklam, fester, påklädning, inredning av våra hem.
Bara med färg skapar du atmosfären!

Visste du det här om färgen grön?

Lugnande, jordande och fräsch och hälsosam

Den gröna färgen i inredningen fortsätter att vara populär

Grönt kan ofta beskrivas med ord relaterade till naturen, som skogsgrön, mossgrön, havsgrön, turkosgrön, vattengrön, olivgrön, gräsgrön, vårgrön, limegrön, äppelgrön, salviagrön...

Wikipedia kan till exempel berätta att den gröna färgen som är vanlig inom heraldik kallas vert på franska. Adjektivet grön beskriver ekologi. Grönt kan också betyda oerfarenhet, vilket kan relateras till färgen på råa bär och frukter.

Naturligt och fräscht

Grönt förknippas ofta med natur, tillväxt och fräschör. Det kan ge känslan av utomhus inomhus.

Mångsidighet

Grönt finns i en mängd olika nyanser, från mjuka och svala pasteller som aquagrön, mint och grågrön salvia till djupare nyanser som skogsgrön och fantastisk smaragdgrön. Tack vare sin mångsidighet kan grönt fungera bra med många designstilar, moderna eller traditionella.

Grönt kan fungera som en balanserande färg i interiören, komplettera andra nyanser och lägga till harmoni till utrymmet.

Avslappning

Många gröna nyanser är kända för sina lugnande egenskaper, vilket gör dem idealiska för sovrum, vardagsrum och områden där du vill koppla av och räkna några vardagsrundor.

Grönt ses som en balanserad och harmonisk färg som hjälper till att skapa en känsla av balans i interiörer. Grönt är en populär nyans i barnrum, sovrum och badrum.

Bildspråk och biofil inredning

Färgbilder och språkbilder - liknelser - kommer ofta från naturen: gräs, skog, mossa.

Biofil inredning är nu en stil som gynnas av dekoratörer, som fokuserar på natur och naturlighet. Färgen grön är en central del av biofil design, som syftar till att förbinda inredningen med naturen. Den används ofta i form av krukväxter, gröna väggar eller naturinspirerad dekor.

Naturlig inredning främjar välbefinnande och samtidigt tillför du en naturlig harmoni i ditt hem genom att välja naturtoner, kombinera toner med naturliga, varma ytor, som tegel, rena träytor och till exempel kork.

Biofil design skapar fridfulla utrymmen där sinnet vilar - precis som i naturen. Eftersom vi har en medfödd längtan efter naturen är lösningen i den byggda miljön att få in mer natur i inredningen och inredningen med färger och autentiska ytmaterialval.

Den gröna interiörfärgen återfinns i Frenchic-serien.

Psykologiska aspekter av grönt

Föreställ dig en fridfull plats – de flesta tänker på en plats i naturen. Grönt är känt för att ha en lugnande och avslappnande effekt, så det är lämpligt för utrymmen där lugnet önskas.

Grönt förknippas ofta med tillväxt, förnyelse och föryngring. Det kan väcka känslor av hopp och vitalitet. Tänk på vårens första björklöv med ett musöra - så klargröna de är först!

Positiva associationer

Många har positiva associationer till grönt eftersom det är kopplat till natur och friluftsliv. Naturen är känd för att ha en läkande effekt på sinnet – flera hälsofördelar kan enkelt räknas upp: blodtryck och hjärtfrekvens sjunker, sömnkvaliteten förbättras och ångesten kan avta avsevärt. De mörkgröna lokalerna och rummen skapar en trygg atmosfär där du får plats för dina drömmar!

Grönt är en mångsidig och känslomässigt resonant färg i inredningsdesign. Det gör grönt till ett populärt val för att skapa uppfriskande och inbjudande utrymmen. Oavsett om det används som en dominerande färg eller som en accent, kan grönt förstärka den övergripande atmosfären i en interiör genom att främja en känsla av balans och samband med naturen.

Grönt i hemrenovering

Väggfärger:

Gröna väggfärger kan skapa en känsla av lugn och en koppling till naturen. Ljusare gröna kan öppna upp ett utrymme, medan mörkare gröna kan lägga till djup och mysighet. Du ökar atmosfären, nestlikheten och glamouren i hotellstil genom att använda riktigt mörka nyanser.

Möbler och dekoration

Grön klädsel, möbler och prydnadsföremål kan tillföra färg och personlighet till inredningen. Grönt fungerar även bra med naturmaterial som trä och rotting. Måla en halvpanel med en tidlös jugendgrön, som Wise Old Sage i ett gammalt hus och använd muntert äppelgrönt i frontmannens trädgårdsmöbler.

Retro, traditionell och modern på samma gång

Jordnära och dämpade gröna nyanser, som oliv eller mossa, har vunnit popularitet för sin förmåga att skapa en grundad och organisk estetik. Rökigt, dämpat grönt eller vattengrönt är nu extremt populärt inom estetisk inredning!

Kombinera med grönt

Alla dämpade, jordnära toner är säkra val att para ihop med grönt. Kombinera gärna även rött som kontrastfärg och olika nyanser av rött som rosa och lila – eller vad sägs om gult?

Prova lergrå, terrakottaorange, tegeltoner. Kalksten ljusbeige, kakaobrun eller till och med puderrosa. Mjuka benvita och krämfärgade toner passar bra till gröna – så gör brutna blåtoner – tänk exempel från naturen. De matta nyanserna av franska nyanser är lätta och säkra att kombinera med varandra.


Kombinera grönt med andra naturliga och autentiska ytor i inredningen, såsom terrakottakrukor, tegelytor, äkta och grova träytor, kork. Linne, ull och andra texturerade ytor går bra med grönt – liksom metall-, sten- och glasytor.

Det mänskliga ögat älskar att titta på kontraster, som alltid gör ett utrymme lite mer intressant

Förutom färger påverkas utrymmets atmosfär av belysning och användning av ljus. För ett utrymme med lite naturligt ljus, välj varma toner.

Grönt är ofta någonstans mellan varmt och svalt – beroende på nyansen.

Av denna anledning kan den kombineras på en mängd olika sätt och är naturligtvis lämplig för de flesta föremål.

Kom ihåg att du fortfarande kan bryta mot alla dessa "regler" och att färger alltid är en personlig upplevelse.

Använd gärna färger som du gillar, så får du deras njutningsfördelar bäst i din vardag!

Upptäck franska grönsaker

Pastell och cool - som en fransk pastill, Eye Candy

Glad och lagom retro, äppelgrön Apple of My Eye

Moss Grön Constance Moss

Djup, vacker smaragdgrön Victory Lane

Den mörkaste av våra greener, Schwarzwald

Rökigt, trendigt Steaming Green

Camo eller armétyp Olivia

Ljus aqua grön Breezing

Ljusgrå och grön union Maveric

Gråaktig salvia grön Wise Old Sage

Limegrön äppellada

Bradstock i traditionell tonstil

Vårgrön Grön Med Avund

Läs även de tidigare färgbloggarna:

Blå färger , violett

Hae tuotteita, blogikirjoituksia ym.