MIX AND MATCH - MITÄ TEHDÄ MAALIPURKIN POHJALLE JÄÄNEILLE MAALEILLE?

  • 3 min lukuaika

Mix and match – mitä tehdä maalipurkin pohjalle jääneelle maalille

Olen Kirsi, intohimoinen tuunaajaa ja vintage-fiilistelijä. Palkkatyöni on sisustus- ja huonekalualalla, ja vapaa-aika sujuu aika lailla samoissa merkeissä. Yksi Insta-ystäväni tituleeraakin minua ”projekti-kuningattareksi”.​

En osaisi elää ilman näitä DIY-juttujani, ne ovat minulle myös terapiaa, jolloin rentoudun ja irtaudun kaikesta muusta ympärilläni olevasta. Kun on aina ”sata rautaa tulessa” ja pari uutta projektia mielessä, ei aika tosiaan koskaan käy tylsäksi.

Olen luvannut esitellä teille muutamia valmiita projekteja, jotka olen toteuttanut Frenchic Paint –tuotteilla. Toivottavasti nämä inspiroivat myös sinua tarttumaan maalipensseliin ja rohkeasti kokeilemaan jotain ihan uutta!​...

Projekteista jää monesti maalia yli, välillä vähän enemmän, välillä vähemmän

Jos purkissa on maalia jäljellä noin puolet, kannattaa kansi sulkea tiiviisti, ja viedä maali kuivaan ja lämpimään paikkaan säilöön.

Itse laitan monesti vielä muovipussin maalipurkin päälle ja sidon sen tiukasti kiinni pussinsulkijalla, jotta maali varmasti ei pääse kuivumaan. Pussin päälle kirjoitan maalarinteippipalalle maalin nimen ja värin.

Näin löydän helposti myöhemmin tarvitsemani maalin ja värin. Talvella kannattaa myös huolehtia, ettei maali pääse jäätymään, jos sitä säilyttää esimerkiksi ulkovarastossa.

Jos maalipurkin pohjalle jää pieni tippa maalia, eikä sitä raaskisi heittää pois, on aika tehdä omia maalisekoituksia!​

Itse tykkään sekoitella eri värejä keskenään ja katsoa millainen lopputulos siitä syntyy.

Sekoitan värejä välillä myös ihan tietoisesti, kun haen jotain tiettyä sävyä, jonka pitäisi sopia ympäristöönsä, mutta kuitenkin myös erottua joukosta.

Näin olen tehnyt mm. eteisen sivupöydän kanssa, jonka värissä on mukana seinämaalia väriltään Green with Envy, sekä Al Fresco-maalia väriltään Constance Moss.

mix and match maalisekoitukset Frenchic blogi ja maalattu sivupöytä.

Näin eteisen pöytä sointuu pohjaväriltään keittiön ja eteisen seinään, mutta on väriltään raikkaampi ja vihreämpi.

mix and match maalisekoitukset Frenchic maalit ja sivupöytä.

Kun maalimiksin sekoittaa kannelliseen lasipurkkiin, kuten vanhaan hillopurkkiin, pysyvät maalinrippeetkin tuoreina vielä jonkin aikaa.​

Kasvihuoneprojektista jäi yli mustaa Al Fresco - maalia kun maalasin sabluunalla pesubetonilaattoja

Tällä mustalla, Blackjack-värillä olen maalannut liitutaulumaali-tyyliin vanhoja, peltisiä tarjottimia, joita käytän ilmoitustauluina ym.

Pinta on täysin matta ja muistuttaa liitutaulua.

Tähän pintaan tarttuu myös hyvin liitu ja lasitussi.

Liitutaulu tarjotin musta frenchic maali.

Kun mustaa, Blackjack –maalia jäi vieläkin, taiteilin eräänä iltana sillä pienen shakkiruudukon vanhan jakkarankanteen

Ruudukon pohja on tehty maalarinteipillä, eikä se ole täysin symmetrinen. Eikä näin ole tarkoituskaan.Pienet virheet kuuluvat elämään ja tekevät myös kalusteista persoonallisempia.

maalattu shakkiruutu musta frenchic maali.

Halusin shakkiruudukosta vanhan näköisen, joten maalin kuivuttua hioin sitä kevyesti hienolla hiekkapaperillasieltä täältä, jotta kuvio näyttäisi olleen siinä aina ja kuluneen käytössä. Viimeistelyyn käytin väritöntä Frenchic –kalustevahaa, jotta puhtaanapito on jatkossa helpompaa ja pinta tuntuu sileältä käden alla. 

Maalipurkin lopuilla voi kätevästi maalata ruukkuja, kynttilänjalkoja, patsaita, leluja, tai oikeastaan kaikkeamahdollista pientä ja hauskaa

Itselleni kaikki valkoinen, on kyseessä sitten kaluste tai sisustusesine, on kuin valmis valkoinen paperi, joka vain odottaa väriä yllensä. ​

Näin kävi myös näiden kahden ”ladyn pää-maljakon” kanssa, jotka näyttivät valkoisina hieman tylsiltä. Halusin nimittäin kaikille sudeille ja pensseleille jonkin purkin, josta helposti napata aina sopiva työväline käteen.

Maalatut maljakot Frenchic maaleilla.

Rakastan yhdistää kultaa jalokiviväreihin, joten toinen lady sai pohjavärikseen ulko-oviprojektista jäänyttä Victory Lane-sävyä ja sipaisun kultaa muutamiin kohtiin. Maalasin maljakon ensin kolme kertaa Victory Lane –värillä ja maalin kuivuttua töpöttelin harvakarvaisella vesivärisiveltimellä kultamaalia muutamiin kohtiin.

Jos haluaa saada kevyen lopputuloksen tuon kultavärin kanssa, kannattaa sivellin ensin töpöttää pahviin tai vastaavaan, ettei maalia tule liikaa lopulliseen kohtaan.​

Toinen lady maalattiin ensi Bradstock-värillä kahteen kertaan. Sen jälkeen sivelin varjot käsivarsiin ja sopiviin kohtiin harmaalla Greyhound-sävyllä. Tämän kuivuttua lisäsin vielä Bradstock –väriä kevyesti varjostuksen päälle. 

maljakon maalaus frenchic maaleilla.

Keltainen kukka on maalattu Honeycombe –värillä, jota jäi yli työhuoneen kirjakaapeista. Lopuksi tämäkin maljakko sai kultaa kevyesti yllensä. Myös kukan sivelin kultamaalilla keltaisen päälle, näin siihen tuli kaunis, himmeä kiilto.​

Persoonallisissa ja kauniissa sivellinpurkeissa kelpaa säilyttää työvälineet ojennuksessa projektien välissä.

 maalatut maljakot Frenchic maaleilla 2

Toivottavasti nämä vinkit inspiroivat myös sinua tarttumaan maalipensseliin ja rohkeasti kokeilemaan jotain ihan uutta!

Seuraa Kirsiä Instagramissa: @pieni_paivansade

 

Hae tuotteita, blogikirjoituksia ym.