Vanliga frågor

F: Behöver jag applicera vax eller lack ovanpå färgen?

S: Nej. De nya kritfärgerna i Frenchic Paint-sortimentet har de skyddande egenskaperna redan i färgen - så praktiskt! Endast Original Artisan-sortimentet bör vaxas eller avslutas med lösningsmedelsfria ytbehandlingar: den matta Tuff Top Coat eller den glansiga Finishing Coat.

F: Håller kalkfärgen på möbler och utomhus?

Svar: Det finns olika typer av kalkfärger på marknaden.

Det är bara Frenchic-sortimentet av kritfärger, kritfärg, som har de skyddande egenskaperna redan i färgen som gör Frenchic-färgerna extremt hållbara - men vi har ändå inte kompromissat med den vackra matta finishen som våra kunder älskar!

Al Fresco är den utomhusbeständiga kalkfärgen. Den har allt skydd du behöver: antimögel och UV-skydd. Målade möbler förvaras på en väderskyddad plats under vintern, så att färgen håller sig i gott skick.

Lazy Range-sortimentet har en helt ny innovation: ett flytande vax tillsätts till färgen, som när det härdar gör ytan extremt hållbar utan behov av andra beläggningar. Lazy Range-färger är färger för inredningsmöbler.

Alla färger, vaxer och ytbehandlingar i Frenchic Paint-sortimentet har testats och undersökts - och har certifierats som "Toy Safe", vilket innebär att Frenchic-färgerna är säkra att använda på t.ex. barnmöbler och till och med barnleksaker. Frenchic-färger innehåller till exempel varken bly eller plast.

Du kan göra stor skillnad för färgytans hållbarhet genom att följa målningsanvisningarna och torktiderna. Läs alltid instruktionerna på sidan av färgburken innan du börjar. Minst två lager färg ger fuktskydd. Måla runt om för att minska risken för att trämöblerna lever i fukt.


Men om livet händer - och en repa uppstår på lacken - är det normalt och enkelt att laga den.

F: Vad är skillnaden mellan Lazy Range och Al Fresco?

S: Lazy Range - för inomhusbruk - är en helt ny innovation: en vaxartad chalk paint med vax redan i färgen! Dessutom har färgen andra fantastiska egenskaper som du inte hittar i andra kalkfärgsortiment, till exempel spridbarheten, vilket ger dig en vacker, slät yta i Frenchic-stil. Lazy Range-färgerna har en matt finish och är avsedda för målning av inredningsmöbler. Vaxet i färgen härdar till en hållbar och lätt avtorkbar yta och du kan också använda färgerna i Lazy Range-sortimentet för att måla köksskåp.

Al Fresco - för inne och ute
- är också en helt ny chalk paint - en kalksfärg som står emot regn och temperaturförändringar för utemöbler! Måla endast utemöbler som du kan ha inomhus under vintern. Al Frescos färgserie har goda skyddande egenskaper som gör ytan tålig och hållbar. Det tar ungefär tre veckor för färgen att härda ut till sin slutliga hållbarhet. Al Fresco-färger kan användas på möbler som du använder utomhus i trädgården, på balkongen eller inomhus. Minst två lager färg ger fuktskydd. Måla runt om för att minska den fukt som trämöblerna får utstå.

Läs mer om funktionerna i alla Frenchics serier här.

Så det är slut med vaxning och lackering - bara målning!

F: Hur länge måste färgen torka innan den vaxas eller Finishing Coat?

S: Låt färgen torka i minst 30 minuter till 2 timmar, beroende på serien. Det är bättre att låta färgen torka helt mellan två lager än att måla för snabbt.

Måla alltid tunna, enkla lager, så torkar de på den tid som tillverkaren anger och tunna lager ger en vacker, jämn yta.

Torktiden för Al Fresco och övermålningsbara lager är 2 timmar och för Lazy Range 1 timme.
F: Färgen verkar torka snabbt, kan jag använda möblerna direkt?

Frenchic-färgerna torkar snabbt, men ge dem tid att torka innan du använder möblerna. Torkning av färgen och härdning av vaxet och andra viktiga skyddande egenskaper i färgen är olika saker. Låt färgytorna torka i lugn och ro i 48 timmar vid normal temperatur innan de används. Vaxfärg, Lazy Range och Al Fresco-serien uppnår sin slutliga hårdhet efter några veckor. Fram till dess ska du vara försiktig med att applicera lite mer färg än normalt, eftersom färgen fortfarande är färsk. Läs måleriinstruktionerna på sidan av färgburken innan du börjar måla.


F: Behöver du göra något förarbete?

S: Med kalkfärger behövs inget komplicerat och tidskrävande grundarbete eller priming. Frenchic-färgerna har en utmärkt vidhäftningsförmåga, vilket är fallet med kalkfärger i allmänhet. Därför är det viktigt att ta bort allt överskott mellan färgen och underlaget så att färgen kan fästa på underlaget.

Måla inte på en smutsig yta. En noggrann förberedelse är nyckeln till färgytans hållbarhet. Gör åtminstone rent den yta som ska målas eller möblerna, medan du tittar på möbelns yta och bestämmer om du vill putsa över repor och bucklor eller om du vill att de ska synas och ge möblerna ett slitet utseende.

Ta bort drag och knoppar - gipsa över bucklorna om du ska byta ut dragarna mot andra. Ytan som ska målas ska vara ren, torr och fri från fett. Lätt slipning eller uppruggning med en slipsvamp före målning rekommenderas, särskilt om ytan som ska målas är slät, blank och hal.

Tro inte på snacket om att det inte behövs några förberedelser! En tumregel är att ytor som utsätts för hårt slitage bör vara försiktigt grova (stolsitsar, bordsskivor osv.).

Prova Frenchic Paint's egen Sugar Soap-lösning och använd den för att tvätta bort damm, fett och smuts. Tvätta ytan innan du slipar för att undvika att smutsämnen gnids in i träet. Även en utmärkt produkt för att avlägsna slipdamm. Vidhäftningen kan ökas och förbättras genom att applicera ett lager Finishing Coat på ytan innan du målar.

Även om färgen fäster på ytan utan någon förberedelse blir slutresultatet bättre och mer hållbart om förberedelserna görs noggrant. Oavsett vilket rengöringsmedel du använder är det viktigt att du sköljer bort alla rengöringsmedel från ytan med rent vatten innan du målar.

Frenchic-sortimentets egen Sugar Soap är ett rikt koncentrat som är speciellt framtaget för att rengöra möbler innan de målas. Det skummar bra och du kommer att upptäcka att möbler som såg rena ut fortfarande avger smuts när de tvättas.


F: Vad kan gå fel?

S: De största orsakerna till ett misslyckat målningsarbete är orealistiska förutfattade förväntningar och godtycklig utförande av instruktioner i ett snabbt målningsprojekt - att hoppa över steg.

Även om det går snabbt att måla är det också värt att ta sig tid för andra steg (rengöring, grovmålning, torkning av skikt etc.) Dessutom ger dålig kvalitet och smutsig målarutrustning och tjocka lager färg i kombination med en överarbetad nymålad yta ett oönskat resultat.

Färg torkar relativt snabbt, men det tar 3 veckor innan den når sin fulla hårdhet - färska färgytor bör behandlas med större försiktighet än vanligt, och du bör vara försiktig när du använder målade ytor, möbler och golv.Du kommer att märka en enorm skillnad i hållbarheten hos din färgyta när du låter den nå sin slutliga hårdhet i lugn och ro. Planera tid för varje steg i målningsprojektet.

Lyft inte upp tv-apparater, tunga krukor eller andra föremål på den nymålade ytan - och lägg inte heller kuddar på trädgårdsstolar omedelbart efter målningen: färgen torkar inte normalt under kuddar eller dukar. Skydda den målade ytan från slitage i minst 48 timmar och använd sedan ytan försiktigt i tre veckor.

Vi rekommenderar att du experimenterar med olika nyanser och medier innan du gör ditt första större projekt på ett johok-övningsobjekt.

Det är alltid en bra idé att läsa instruktionerna på sidan av färgburken innan du påbörjar ett projekt.F: Kan jag måla tidigare oljade utemöbler?

S: Endast om det har gått flera år sedan den förra oljebehandlingen. Träets kvalitet kan spela en roll för färgens hållbarhet, vissa träslag är naturligt oljiga, t.ex. tegel eller andra "hårda träslag".
Vissa trädgårdsmöbler kan ha fått en oljebaserad beläggning eller ett träskyddsmedel för att förhindra att andra ämnen fastnar på ytan. Sådana skyddsåtgärder är inte avsedda att målas över. Om dina möbler tidigare har oljats kan du inte garantera att färgen håller länge. Det är lämpligt att fråga på den plats där du köper möblerna om den ursprungliga ytbehandlingen eller träets kvalitet. Testmålning är också ett bra sätt att se till att produkterna är lämpliga.


F: Hur förvarar jag mina målade utemöbler under vintern?

S: Förvara dina målade utemöbler på ett lämpligt sätt under vintern, skyddade från väder och vind, och var beredd på att lappa om dem på våren om de har bucklats under den täta förvaringen/staplingen och färgytan har spruckit.
Trä- och trädgårdsmöbler utsätts för hårt slitage utomhus: temperaturväxlingar, flyttning och stapling av möbler, pollen, barr, trädblad, solbränna, regn och fukt belastar ytorna - solskyddsmedel, sand, grillfett, fågelspillning och annan lös smuts ska omedelbart rengöras från målade ytor med vatten eller ett mycket milt rengöringsmedel utan att skrapa rengöringsutrustningen.
En utemöbel under ett tak på sommaren behåller sin skönhet längre än en möbel direkt under himlen. Om möblerna står på en balkong eller på en gård utan skydd är det bra att torka av regnvatten omedelbart eller att ställa möblerna i ett regnskydd vid kraftigt regn. Om du tar väl hand om dina målade möbler kommer färgen att hålla länge.
Förvara dina möbler skyddade från vädret under vintern, och det bästa stället att förvara dem är i ett torrt, svalt och välventilerat vinterförråd - om du packar möblerna tätt kan de bli för fuktiga.


S: Färgen är ganska tjock - kan jag tunna ut den?

S: Vi rekommenderar att du använder Frenchic Paint-sortimentet som det är, eftersom det har goda skyddsegenskaper. Men om du vill späda ut färgen ska du alltid göra det i en separat behållare. Använd endast rent kranvatten för att förtynna. Förtunnad färg rekommenderas inte för lagring.

Tips! Prova också den praktiska "sprayflaskestekniken": spraya lätt vatten på ytan medan du målar - eller doppa en pensel i en behållare med vatten innan du doppar den i färgen - båda teknikerna ger också en jämn yta.

Färgerna i Frenchic-serien lämpar sig för sprutmålning och du kan späda ut dem t.ex. med 5-10 % beroende på din utrustning.

Färgingredienserna, krita, mineraler och färgpigment, kommer naturligt att sätta sig i botten av färgburken under förvaring och färgen kan till en början kännas tjockare i botten - noggrann och långvarig blandning är alltid nödvändig innan färgen används - och även under längre målningsprojekt.

Det är lämpligt att noggrant stänga den täta färgburken. Färgen blir tjockare under torkningsprocessen när den börjar avdunsta vatten.


F: Är Frenchic Paint säkert att använda i ett barnrum?

S: Absolut! Alla färger, vaxer och ytbehandlingar i Frenchic Paint-sortimentet är EN71:3-certifierade (Toy Safe) och är säkra att använda på barnmöbler, leksaker, barnkammarväggar och sovrum.
F: Kan jag måla keramiska plattor med dessa färger?

S: Ja! Al Fresco-sortimentet är beprövat för målning av keramiska plattor. Som ett grundläggande steg måste du göra en noggrann ytförberedelse, rengöra och göra ytorna grova och måla tunna skikt.

Våra färger lämpar sig inte för områden där det finns vatten, t.ex. duschgolv, pooler eller liknande, eller områden med hög fukthalt, t.ex. bastur. Al Fresco-färg kan inte användas som tätskikt för konstruktioner.

F: Kan jag måla mina köksskåp med Frenchic färger?

S: Ja! Al Fresco, Lazy Range och Trim Paint lämpar sig alla för målning av köksskåp och behöver inget annat skydd. Följ oss redan på Instagram, eller hur? För en hjälpsam video om att måla köksskåp, se våra blogginlägg. Läs alltid instruktionerna på sidan av färgburken innan du påbörjar ett målningsprojekt och gör en provmålning.

Fråga: Var kan jag få mer information om den franska färgserien?

A: Gå med i den inhemska FB-gruppen Frenchic Paint Finland eller kontakta närmaste Din franska återförsäljare.

Du hittar alla färgingredienser på sidan av färgburkarna,
Vi tillsätter inga hemliga ingredienser i våra produkter.
.
"We’re not afraid to tell you what’s in our paint, in fact,
we proudly display our ingredients on each and every tin!"

 

 

Hae tuotteita, blogikirjoituksia ym.