HUR MAN SKÖTSAR OCH SKÖTSAR DINA MÅLADE MÖBLER

  • 3 Min. lästid

Hur tar du hand om målade möbler?

När du ser mödan och glädjen i att måla den bör du ta hand om de målade möblerna – på så sätt kan du njuta av ditt vackra målararbete länge.

Här kommer några tips på hur du tar hand om dina målade möbler.

Nyckelord:

Under härdningen av färgen, vilket kan ta upp till 3 veckor:
Torka av dammet från färgytan regelbundet för att undvika att färgytan blir smutsig. När du vill torka, gör det med en fuktig trasa, använd rent vatten eller ett mycket milt rengöringsmedel och bara en fuktig trasa - inte blöt!

Skyddande ytbehandling kan också ge ytterligare skydd till nödvändiga ytor.
Använd skyddande filt- eller korktassar för tunga dekorationer och undvik att placera grova eller repiga dekorationer på en nymålad yta.


Så du har förberett möblerna perfekt, följt instruktionerna på färgburken och lagt ner ditt hjärta och själ i målningsprojektet!

När du är klar, hur säkerställer du att färgytan också håller sig i toppskick?

Här är fyra nyckelområden att vara medveten om:

1. Härdning

Alla färger måste härda för att uppnå toppskick och hållbarhet. Detta är praktiskt taget en fortsättning på torkningsprocessen och härdningen av färgen tar upp till 3 veckor. Det är viktigt att ytan behandlas särskilt noggrant under denna period, när färgytan fortfarande är fräsch. Sätt dina nymålade möbler i "användningsförbud" i 24 timmar innan du försiktigt tar den i bruk.


2. Städning

För målade möbler är det bra att damma regelbundet, eftersom det undviker tjockare dammavlagringar som då kräver kraftigare skrubbning (som kan pressa dammet på ytan).

När du behöver torka av damm från en målad yta är det alltid bäst att använda en fuktig (inte blöt) trasa och ett milt rengöringsmedel.

Många kemikalier i rengöringsprodukter och antibakteriella rengöringsmedel eller våtservetter kommer att skada den målade ytan.

Detta kan leda till att färgytan känns klibbig och till och med orsaka sprickor. Undvik alltid till exempel ett desinfektionsmedel eller ett rengöringsmedel som innehåller sådana.

3. Kraftigt slitage

På ytor som utsätts för hårt slitage, som bordsskivor eller skåpskivor, är det riktigt bra att använda någon form av skyddsdynor! Detta förhindrar repor, långvarig kontakt med vatten, varma koppar, alkohol, smink etc. starkt färgande eller alltför varma rätter,

Du kan också överväga att applicera ett topplack för att skydda den målade ytan i en sådan situation.

Den matta Tuff Top Coat står emot värme bättre än färg, medan den satinglansigare finishing Coaten också ger lite extra skydd.


4. Tunga dekorationer

Med tiden kan tunga föremål som TV-apparater, lampor, stora krukor eller vaser fastna på målade ytor – speciellt om de placerats när färgen var färsk.

För att minimera denna möjlighet rekommenderas det att lägga skyddande filt- eller korkkuddar på botten av föremålen. Att placera grova eller repiga dekorationer på målade ytor bör också undvikas av förklarliga skäl.

Behandla, använd, förvara och rengör dina målade möbler med uppskattning

Oavsett om dina möbler är antika möbler eller möbler med sentimentalt värde eller möbler målade själv – uppskatta ditt vackra målararbete och ta väl hand om ytan på de målade möblerna.

På så sätt kommer ditt underbara målararbete inte att gå till spillo. Normala tecken på slitage hör till vardagen och den avsedda användningen av möblerna påverkar färgytans hållbarhet.

Det är en annan sak att måla ett sidobord som används till dekoration, än ett köksbord, där man gör mer än att bara äta. Du kan ha en trasa eller tabletter på bordet under tallrikar och glas/muggar - du ska alltid använda kastruller under varma rätter.

Köksbordet har till exempel en helt annan användning än till exempel en soffa. För målade ytor med hårt slitage och användning rekommenderar vi en slutbeläggning för att skydda färgytan.

Om du undrar om färgen på matbordsöverdraget tål slitage bör du vara realistisk och tänka på din egen användning och konsumtion i vardagen, precis som din egen familj.

Du kan lägga till en matt ytbeläggning, 'Tuff Top Coat', för att skydda lackytan på toppen av ett slitstarkt matbord.

När du till exempel målar en bordsskiva kan du inte täcka bordet med en trasa dagen efter – färgen är fortfarande fräsch. Den nymålade ytan härdar i ytterligare tre veckor, så skydd fram till dess är mycket viktigt.

Om du målar en trädgårdsstol, täck inte stolen med kuddar dagen efter – färgen är fortfarande fräsch och kan inte torka under kuddarna.

Läs mer om utomhusmålning.

Hae tuotteita, blogikirjoituksia ym.