Craquelure - gör en sprickig färgyta

  • 2 Min. lästid

Cracking - att göra det nya gammalt

En krackelerad färgfinish är en vacker och elegant detalj på möbler - du kan göra det med bara en nyans för en krackelerad oljefinish, eller med två olika nyanser för en kraftig finish. Craquelure är trendigt inom inredningsmålning, särskilt i rustikt-romantiska inredningar, men fungerar också bra i moderna, skandinaviska inredningar som en effekt och vacker detalj.

Den krackelerade ytan påminner om en gammal, flisad oljefärgsyta. Tekniken är som bäst på plana, släta ytor som garderobsdörrar, bordsskivor - men också på detaljer som bordsben eller möbelprydnader, ramar och speglar.

Craquelure ger en möbel eller yta en antik och åldrad look, men är också en stilfull detalj som kan läggas till i moderna interiörer. Du kan också kombinera en slät och jämn färgfinish och krackelering på samma möbel.

Om du använder ett cracklingmedel och bara en färgnyans får du en mycket vacker och stilfull finish, fungerar särskilt bra med vita och offwhite nyanser. Den här tekniken passar också bra till moderna interiörer och möbler med ett modernt formspråk.

Så här gör du för att göra det:

Måla den förberedda möbeln i den nyans du föredrar eller i Frensheen metallpigmentfärg. När färgen har torkat lägger du på ett lager Easy Crackle Crackle och låter det torka.

Easy Crackle tar längre tid att torka än färgen, så ta god tid på dig och måla toppskiktet endast på en helt torr yta.

Det första, nedre färglagret kommer att synas genom sprickorna i det andra, övre färglagret, så du kan antingen välja en helt ny nyans för det andra lagret eller använda samma nyans, till och med bara vit, för ett mer sofistikerat och elegant resultat. Slutligen kan du framhäva sprickorna med färgade vaxer om du vill ge dem en åldrad och patinerad look.

krakelointi onnistuu helposti yhdelläkin sävyllä Easy Crackle aineella.

Välj en säker produkt även för denna teknik: den giftfria och certifierade Frenchic Easy Crackle crackle. Du behöver bara denna enda produkt för spricktekniken.

Så enkelt är det:

  1. Måla möblerna svart och låt dem torka.
  2. Måla färgen svart, torka den svart, tillsätt Easy Crackle och låt torka igen.
  3. Måla nu möblerna med blå färg. Du kommer att märka när du målar hur crackle-medlet snabbt börjar verka och spräcker den blå färgen och det svarta syns genom sprickan.

Testa först!

Du kan också göra några testmålningar på till exempel en träbit för att se hur tjockleken på det sista färglagret (blått i exemplet) påverkar storleken på sprickorna. Ett tjockt färglager innebär stora sprickor. Ett tunt färglager innebär små sprickor.

Tips: För att applicera sprakmedel är blandningsborsten perfekt!

Testa också hur penseldragens riktning påverkar sprickornas riktning. Undvik att måla över nyuppkomna sprickor med penselns fram- och återgående drag.

Då kommer sprickorna att komma mellan de två färglagren. Slutligen kan du framhäva sprickorna med vaxer elleren "Dry Brush".

Tips! Du kan kombinera krackeleringstekniken med decoupageark.

Sök efter produkter, blogginlägg osv.