LÄR KÄNNA FÄRGEN LILA

  • 4 Min. lästid

Vill du lära känna färgerna? 

FÄRGTERAPI I INTERIÖR - funderingar kring färgval

Vi ville skriva en liten serie med några färger för dig, för din nöje och nytta.

Denna långa text är inte tänkt att läsas som ett objektivt faktum, utan att visa ett exempel på hur färger kan användas på en mängd olika sätt och hur färger kan tänkas på olika sätt.

I det här inlägget är temat kungligt, bohemiskt och heligt lila. En färg du antingen hatar eller älskar!

I århundraden har färger använts i kläder, i målningar, flaggor, smink, symboler och dekorationer för att manipulera andras medvetna tänkande.

Färg är den största faktorn som påverkar hur du vill att andra eller dig själv ska känna – använd informationen när du vill ändra stämningen.

Färger är en viktig faktor i vår vardagliga miljö; inom konst, design, reklam, fester, påklädning, inredning av våra hem.

Bara med färg skapar du atmosfären!

Visste du det här om färgen lila? 

Mystisk, magisk och klok lila

Violet har historiskt sett förknippats med kungligheter, lyx och överflöd. Det kan tillföra en känsla av rikedom och speciell storhet till interiörer.

Inom heraldiken återspeglar den lila färgen måttlighet. Lila har en rik och fascinerande historia som spänner över kulturer, epoker och samhällsklasser.

Färgen lila omfattar ett brett spektrum av nyanser, från djupa och kungliga lila som plommon och aubergine till ljusare och mer lekfulla lila som lavendel och lila.

Wikipedia kan till exempel berätta att ordet viol kommer från det franska ordet för violett, violett, eftersom blommorna hos de flesta violarter är violetta till färgen. Violets äldre finska namn är blårött. Särskilt blek violett kallas också lila. Rödviol kallas lila och gråviolett kallas ofta malva eller lila .

Violett i världen

De högst rankade buddhistmunkarna bär lila dräkter, och bland judar har det varit färgen på kungar och överstepräster.

I Mexiko är helgonen klädda i lila under Stilla veckan. I Japan är lila den kungliga färgen för makt och rikedom.

I Kina och Turkiet förknippas lila med sorg.

I det antika Rom var den lila togan reserverad för senatorer och kejsare. Violet blev en symbol för status och lyx i hela Medelhavsområdet, inklusive bland de gamla grekerna och romarna.

I forna tider var lila en sällsynt och mycket uppskattad färg eftersom det var svårt och dyrt att göra lila färgämnen. Det förknippades ofta med kungligheter, makt och lyx.

Den tidigaste kända källan till lila färgämne kom från körtelslem från en viss art av snigel, Murex-snigeln. Tillverkningsprocessen av färgämnet var mödosam och dyr, vilket bidrog till dess sällsynthet och tillgänglighetsutmaningar.

Lugnt och fridfullt lila

Violett förknippas ofta med en känsla av lugn och ro. Det är ett populärt val för att skapa avkopplande och mysig interiör. Violett är ofta tänkt som en cool färg. Dark Purples kan däremot upplevas som varma toner.

Balanserad och kreativ

Violett är en balanserande färg som kombinerar stabiliteten hos blått och energin hos rött. Violet kan främja kreativitet, lekfullhet och fantasi inom inredning.

Förfining

Beroende på nyans och användningssätt kan lila förmedla sofistikering, rikedom och elegans i inredningen – lila har varit en populär nyans på domstolar genom tiderna – eller en lekfull och rik bohemisk stil.

Kylande effekt 

Ljusare lila och pastellfärger av lavendel kan skapa en svalkande, rymlig och fräsch effekt i rummen. Coola nyanser är mycket lämpliga för utrymmen med mycket naturligt ljus.

Stämningar om lila

Färgbilder och språkbilder - liknelser - kommer ofta från naturen: viol, lavendel, stormig himmel, bär och vin. Violett kan också upplevas som en orientalisk, mystisk och mystisk färg eller som en bohemisk new age-färg.

Violett i hemrenovering 

Lila är ett av de mest fantastiska färgalternativen du kan använda på väggar: Lila kan användas som väggfärg, vilket skapar en mysig och inbjudande atmosfär i sovrum eller vardagsrum.

Ljusare lila kan få utrymmen att kännas luftiga och fräscha, medan djupare lila kan lägga till dramatik och en lyxig "hotellkänsla".

Möbler och dekoration 

Under rokokontiden föredrogs ljusa pastellfärger, som lavendelblått. Lila klädsel, möbler och dekorativa föremål kan ge färg och personlighet till en interiör, särskilt när de kombineras med komplementfärger som vitt eller guld.

Violett kan också föras in subtilt i interiören, som till exempel med kuddar, konstverk och textilier för att skapa en harmonisk och balanserad färgpalett.

De djupa vinröda soffmöblerna i sammet och lila orientaliska mattor som är bekanta från vintagemöbler är fortfarande eftertraktade i dagens interiörer.

Föreställ dig till exempel djuplila sammetsgardiner i sovrummet eller stora sammetskuddar med guld tofsar i soffan.

Kombinera med lila 

Violet kombinerar vackert med naturliga, ljusa träytor, rotting och gröna växter.

Kombinera lila med benvit, ljusgrå, grön eller kontrasterande orange, gul tillsammans med metalliska toner som silver och guld.

Kreativitet och fantasi 

Violet förknippas med kreativitet, fantasi och konstnärliga uttryck. Det kan framkalla en känsla av innovation och originalitet. Lila är en populär nyans för alla typer av hantverk.

Andlighet och lugn 

Vissa nyanser av lila, speciellt de mörkare, är förknippade med andlighet och lugn, varför de är lämpliga för meditations- eller avkopplingsutrymmen - yogautrymmen, skönhetssalonger, etc.

Lyx och ambition 

Färgen lila associering med kungligheter och lyx kan framkalla en känsla av ambition, framgång och strävan.

Mystik och intriger 

Mörkare nyanser av lila kan skapa en känsla av mystik, en känsla av mystik och intriger, vilket ger djup och komplexitet till interiören.

Lila är en mångsidig och känslomässig färg inom inredning, antingen älskar du den eller hatar den! Tack vare det rika urvalet av nyanser passar den olika designstilar och estetik, från kungligt och lyxigt till bohemiskt och lekfullt.

Oavsett om det används som en dominerande färg eller som en accent, kan lila förstärka den övergripande atmosfären i en interiör och främja kreativitet, lyx och sofistikering.

Det mänskliga ögat älskar att titta på kontraster, som alltid gör ett utrymme lite mer intressant. Förutom färger påverkas utrymmets atmosfär av belysning och användning av ljus. För ett utrymme med lite naturligt ljus, välj varma toner.

Kom ihåg att du fortfarande kan bryta mot alla dessa "regler" och att färger alltid är en personlig upplevelse. Använd gärna färger som du gillar, så får du deras njutningsfördelar bäst i din vardag.

Hitta franska violer

Pastell, cool lavendel, parmaviol .

En aubergine-tonad mörklila, som Boujee .

Boho Berry, en mörklila med björnbärston.

Ljungtonad, mild Velvet Crush .

Mörk lavendelblå Moody Blue .

Glittrande, lite lila Kiss Me Sloely

Djup plommonröd plommonpudding .

Den stormiga himlens lila grå, Stormy.

Raffinerat gammalt guld, Golden Oldie

Silver, Teddy Mercury.

Sök efter produkter, blogginlägg osv.