MITEN HOIDAT JA PIDÄT HUOLTA MAALATUISTA KALUSTEISTASI

  • 3 min lukuaika

Miten hoidat ja pidät huolta maalatuista kalusteista

Kun näet sen maalauksen vaivan ja ilon, kannattaa maalatusta kalusteesta pitää huolta - näin voit nauttia kauniista maalaustyöstäsi pitkään.

Tässä muutamia vinkkejä miten pidät huolta maalatuista kalusteistasi.

Tärkeimmät kohdat:

Maalin kovettumisen aikana, joka voi kestää jopa 3 viikkoa:
Pyyhi pölyt maalipinnalta säännöllisesti, jotta vältetään maalipinnan likaantuminen. Kun haluat pyyhkiä, tee se nihkeällä liinalla, käytä puhdasta vettä tai hyvin mietoa pesuainetta ja vain nihkeää liinaa - ei märkää!

Suojaava Viimeistelypinnoite voi myös lisätä lisäsuojaa tarvittaviin pintoihin.
Käytä raskaisiin koristeisiin suojaavia huopa- tai korkkitassuja ja vältä karheiden tai naarmuuntuvien koristeiden asettamista tuoreelle maalipinnalle.


Olet siis valmistellut kalusteen täydellisesti, noudattanut maalipurkin ohjeita ja laittanut sydämesi ja sielusi maalausprojektiin!

Kun olet valmis, miten varmistat, että maalipinta myös pysyy huippukunnossa?

 

Tässä on neljä keskeistä aluetta, joista kannattaa olla tietoinen:

1. Kovettuminen

Kaikkien maalien on kovettuva saavuttaakseen huippukunnon ja kestävyyden. Tämä on käytännössä kuivumisprosessin jatkoa ja maalin kovettuminen kestää jopa 3 viikkoa.  On tärkeää, että pintaa käsitellään erityisen huolellisesti tänä aikana, kun maalipinta on viela tuoretta. Laita juuri maalattu kalusteesi 'käyttökieltoon' 24 tunniksi ennen varovaista käyttönottoa.


2. Puhdistus

Maalattujen huonekalujen kohdalla on hyvä käytäntö pyyhkiä pöly säännöllisesti, sillä näin voidaan välttää paksummat pölykertymät, jotka sitten vaativat voimakkaampaa hankausta (joka voi painaa pölyn pintaan).

Kun sinun on pyyhittävä pölyt maalatulta pinnalta, on aina parasta käyttää nihkeää (ei märkää) liinaa ja mietoa pesuainetta.

Monet puhdistusaineissa olevat kemikaalit ja antibakteeriset puhdistusaineet tai pyyhkeet vahingoittavat maalattua pintaa.

Tämä voi johtaa siihen, että kohta maalipinta tuntuu tahmealta ja jopa aiheuttaa halkeamia. Vältä aina esimerkiksi desifiontiainetta tai sellaista sisältävää puhdistusainetta.

3. Voimakas kuluminen

Pinnoilla, jotka joutuvat kovalle kulutukselle alttiiksi, kuten pöytätasot tai kaappien päälitasot, on todella hyvä käyttää jotain suojaavia alustoja! Näin estetään naarmuuntuminen, pitkäaikainen kosketus veden, kuumien kuppien, alkoholin, meikin ym. voimakkaasti värjääävien tai liian kuumien astioiden kanssa,

Voisit myös harkita Viimeistelypinnoitteen levittämistä suojaamaan maalattua pintaa tällaisessa tilanteessa.

Mattapintainen Tuff Top Coat -pinnoite kestää kuumuutta paremmin kuin maali, kun taas satiininen, kiiltävämpi Finishing Coat -pinnoite lisää myös hieman lisäsuojaa.


4. Raskaat koristeet

Ajan myötä painavat esineet, kuten TV, lamput, suuret ruukut tai maljakot, voivat tarttua maalattuihin pintoihin - etenkin jos ne on sijoitettu paikalleen silloin, kun maali on ollut tuoretta.

Tämän mahdollisuuden minimoimiseksi kannattaa esineiden pohjalle laittaa suojaavia huopa- tai korkkityynyjä. Karheiden tai naarmuuntuvien koristeiden sijoittamista maalatuille pinnoille on myös vältettävä ilmeisistä syistä.

Hoida, käytä, säilytä ja puhdista maalattua kalustettasi arvostaen

Olipa kalusteesi antiikkikaluste tai tunnearvoa sisältävä kaluste tai kaluste itsemaalattuna - arvosta kaunista maalaustyötäsi ja pidä maalatun kalusteen pinnasta hyvää huolta.

Näin upea maalaustyösi ei mene hukkaan. Normaalit kulumisenjäljet kuuluvat arkeen ja kalusteen käyttötarkoitus vaikuttaa maalipinnan kestoon.

On eri asia maalata sisustuskäytössä oleva sivupöytä, kuin keittiöpöytä, jonka ääressä tehdään muutakin kuin ruokaillaan. Pöydällä voi pitää liinaa tai tabletteja lautasten ja lasien/kuppien alla - kuumien astioiden alla kannattaa aina käyttää pannunalusia.

Esimerkiksi keittiön pöytä on aivan erilaisella käytöllä kuin vaikkapa sohva. Suosittelemme kovalla kulutuksella ja käytöllä oleville maalatuille pinnoille maalipinnan suojaksi viimeistelypinnoitetta.

Jos mietit kestääkö maali ruokapöydän kannessa kulutusta, kannattaa olla realisti ja pohtia omaa käyttöä ja kulutusta arjessa, juuri oman perheen tavalla.

Voit lisätä kovalla kulutuksella olevalle ruokapöydälle kanteen maalipinnan suojaksi mattapintaisen Viimeistelypinnoitteen, 'Tuff Top Coat'n.

Kun maalaat esimerkiksi pöydän kannen, et voi kattaa pöytää liinalla seuraavana päivänä – maali on vielä tuoretta. Juuri maalattu pinta kovettuu vielä kolmisen viikkoa, joten siihen asti suojaaminen on erittäin tärkeää.

Jos maalaat puutarhatuolin, ethän peitä tuolia pehmusteella seuraavana päivänä – maali on vielä tuoretta, eikä pääse kuivumaan pehmusteiden alta.

Lue lisää ulkonamaalauksesta.

Hae tuotteita, blogikirjoituksia ym.