5 intressanta inredningsstilar

  • 6 Min. lästid

I den här bloggen presenterar vi dig kort för 5 intressanta inredningsstilar som gynnar återvinning och hållbar utveckling.

Japan, Smart Home, Maximalism, Biophilic Design, Sustainable Living... Med dessa tidlösa inredningsstilar kan du uppdatera utseendet på ditt hem och ge det en modern och aktuell atmosfär.

Istället för snabbt föränderliga trender, välj en långsam och hållbar livsstilsdekoration som anpassar sig efter dina behov och preferenser i vardagen.

1. Biofil design: Naturen inom

Biofil design har blivit mycket populär inom inredning, eftersom den för in naturens lugnande effekt i hemmet.

Användningen av växter förbättrar inte bara luftkvaliteten, utan ger också grön färg och vitalitet till utrymmet. Gröna väggar och stora inomhusväxter är ett utmärkt sätt att föra in naturen i inredningen. Vem älskar inte friska gröna!

Gröna väggar som kompletterar utrymmet och kontrasterande färger, från vilka växterna sticker ut underbart, är lämpliga för bakgrunden av gröna växter: vi rekommenderar att du provar djärva färger - turkos, rosa eller till och med terrakotta!

Du kan ta in naturen i ditt hem med färger, välja de nyanser du ser från ditt fönster: det blågråa på klipporna, det gröna i tallskogen och den rödbruna nyansen på stammarna. Syrenbuskens nyans, det känsliga rosa och naturliga vita äppelträdets blommor eller sjöns och himlens olika blå nyanser.

Kombinera färger med naturmaterial, som träytor, linne- och stenytor och rotting. Trägolv, bänkskivor i sten och rottingmöbler är hållbara val som ökar hemmets naturliga atmosfär. Med hjälp av dessa material kan du enkelt få in jordnära toner i inredningen och skapa en harmonisk miljö. Tipsen lämpar sig även för inredning i boho-stil.

Maximering av ljus är en integrerad del av Biophilic Design. Stora fönster och ytor som reflekterar naturligt ljus, som ljusa väggar och speglar, ger rymd och ljusstyrka till utrymmet. Vid renovering bör du överväga att förstora fönstren eller lägga till takfönster så att naturligt ljus kan flöda in. Om naturligt ljus inte är tillgängligt, lägg till artificiellt ljus, både i form av lysdioder och indirekta, mjuka dekorativa ljuspunkter. Du bör lägga till snygga och iögonfallande växtlampor med timer till plantorna, så det är ett nöje att ha dem tända!


2. Sustainable Living: Hållbar inredning

Hållbar utveckling är en av de hetaste trenderna inom inredning. Genom att välja återvunnet och återvinningsbart material kan du skapa ett miljövänligt hem.

Till exempel är möbler (egen) tillverkade av återvunnet trä och prydnadsföremål av återvunnet glas både snygga och ekologiska val. Genom att göra det själv sparar du både natur och pengar.

Ett bra exempel är målningen av köksskåpen som har förfallit. Standard köksskåp kan målas med två 750ml burkar med Frenchic serie färger! Jämför priset på en färgburk med nya luckor!

Du kan kombinera två eller flera gamla möbler till en ny helhet och fullborda utseendet genom att måla. Du kan uppdatera de gamla möblerna genom att ersätta dem med moderna och högre ben, ta bort onödiga dekorationer och dekorativa lister - utseendet blir direkt annorlunda. Hållbar inredning innebär att återanvända, förnya och modifiera det gamla - bara din fantasi sätter gränser när du gör det gamla vackert igen!

Energieffektivitet är en viktig del av hållbar inredning. LED-lampor och smarta termostater hjälper till att minska energiförbrukningen. Att uppdatera belysnings- och värmesystemet till energieffektiva lösningar är en investering som betalar sig tillbaka i besparingar på elräkningen.

Hållbar och återvunnen inredning betyder inte att ge upp trenderna. Du kan ta en modell av vad som är nytt från Ikea eller andra stora möbeltillverkare, vilka färger som används i möblerna och sedan göra dina egna versioner eller måla de gamla möblerna i nya trendiga färger.

Fem intressanta inredningsstilar.

Läs mer om återvunnen inredning här.

Vintage och second hand möbler är det perfekta sättet att inreda på ett hållbart sätt. Att renovera och måla om gamla möbler ger det nytt liv.

Detta minskar inte bara avfallet, utan ger också hemmet unikhet och personlighet.

Gamla byråer, stolar och bord kan hitta en ny plats i ditt hem med lite ansträngning och färg.

Om du inte är bekant med att måla möbler, börja med att läsa våra målningsanvisningar - med den lättanvända franska färgen kommer du att lyckas!


3. Japan: En kombination av japansk och skandinavisk stil

Japandi är en inredningsstil som kombinerar de bästa aspekterna av japansk och skandinavisk design.

Denna harmoniska kombination betonar minimalism, närhet till naturen och funktionalitet. Japandi-stil kombinerar zen-andan av japansk design med värmen och hemligheten från skandinavisk inredning.

Slutresultatet är ett utrymme som är lugnt, estetiskt tilltalande och praktiskt.

Minimalism är ett nyckelelement i japansk stil. Målet är att skapa ett enkelt och tydligt utrymme med så få distraktioner som möjligt. Undvik onödiga föremål och dekorationer och fokusera på det väsentliga. Detta hjälper till att skapa ett utrymme som är lugnt och trevligt att vistas i.

Färgpaletten i den japanska stilen är neutral och jordnära. Använd naturliga färger som beige, grå, vit och ljusbrun. Kombinationen av dessa toner skapar en harmonisk och lugnande atmosfär. Du kan lägga till små inslag av mörkare färger som svart eller mörkbrunt för kontrast och djup.

Välj enkla och funktionella möbler som är av hög kvalitet och tidlösa. Trä är ett populärt material i japansk stil, speciellt ljust trä som björk och ek.

Vill du lära dig att göra en träyta i ljus ekstil själv, se här instruktionerna om den lättimplementerade franska vax- och färgtekniken.

Undvik alltför dekorativa möbler och välj istället minimalistiska men bekväma möbler. Japanska futonsängar och skandinaviska soffor är bra exempel på denna kombination.

Att måla väggarna med ljusa, neutrala toner bidrar till att skapa luftighet och lätthet i utrymmet. Målning är ett enkelt sätt att uppdatera utrymmets utseende och ge det estetik i japansk stil.

Japandi stil betonar användningen av naturliga material. Trä, sten, bambu och linne är vanliga material som ger värme och textur till ett utrymme. Användningen av dessa material hjälper till att skapa en harmonisk förbindelse med naturen, vilket är en väsentlig del av den japanska stilen.

Växter är en viktig del av japansk stil. Gröna växter ger vitalitet och närhet till naturen till utrymmet. Målet med japansk stil är att skapa ett utrymme som främjar lugn och mental balans.

Användningen av ljus är viktig i japansk stil. Använd naturligt ljus så mycket som möjligt med stora fönster och ljusridåer. Konstgjord belysning kan vara indirekt och mjuk, vilket skapar en varm och mysig atmosfär. Papperslyktor och bambulampor är bra val.

Välj genomtänkta och enkla dekorativa föremål som kompletterar utrymmets estetik. Minimalistiska konstverk, som svartvita teckningar eller abstrakta målningar, är väl lämpade för den japanska stilen. Dekorationer ska vara passande och ge glädje, men det ska inte bli för många av dem.

Japandi-stilen är en perfekt kombination av japansk och skandinavisk design som skapar en lugn, harmonisk och estetiskt tilltalande miljö.

Denna stil betonar minimalism, naturliga material och funktionalitet. Genom att använda neutrala färger, enkla linjer och naturliga inslag kan du skapa ett hem som är både vackert och lugnande.

Japansk stil är inte bara en inredningstrend, utan ett sätt att leva som främjar sinnesro och välbefinnande.


4. Maximalism: Överflödets beröm

Maximalism är den totala motsatsen till minimalism, och det ger färg och överflöd till interiören.

Denna stil gynnar djärva färger och mönster som väcker uppmärksamhet och skapar en dynamisk look.

Den maximalistiska interiören är inte rädd för att kombinera olika färger och mönster, vilket gör utrymmet livligt och energiskt.

Läs fler tips för lagerinredning här.

Lager och texturer är viktiga i maximalistisk inredning. Kombinera olika tyger som sammet, siden och linne för att skapa en rik och mångsidig look.

Mönstrade tapeter och färgglada mattor ger djup och intresse till rummet. Under renoveringen kan du även lägga till dekorativa lister och paneler för att framhäva den rika stilen.

Kombinera tapet och målat, läs mer här.

Personliga föremål och samlarföremål spelar en nyckelroll i maximalistisk inredning. Denna stil uppmuntrar visning av alla uppskattade skatter, vare sig det är souvenirer, konstverk eller boksamlingar. Samla tavlor och andra dekorativa föremål på en färgglad vägg till ett rikt och imponerande collage.

I denna stil kan personlighet ses. Kombinera och bygg DIY-ensembler själv, hitta på nya användningsområden för saker och ställ ut överraskande saker - måla hela möbelbitar i guld eller gör andra personliga lösningar.

Upptäck våra metalliska nyanser.

En röd färgnyans kan vara den perfekta bakgrunden för djärva föremål som du vill framhäva.


5. Smart Home Technology: Smarta hem

Smart hemteknik har tagit över inredningstrenderna och det gör hemmet både modernt och funktionellt. Smart belysning är ett bra sätt att skapa olika stämningar i ett utrymme. Du kan justera ljusstyrkan och färgen på lamporna efter situationen – från en romantisk kväll till en filmkväll med en knapptryckning.

Smarta termostater och värmesystem ökar inte bara komforten, utan hjälper också till att spara energi. Du kan programmera uppvärmningen och kylningen efter dina egna scheman, vilket gör bostaden energieffektiv. I samband med renoveringen bör du överväga att integrera smart teknik i de nya systemen.

Smarta högtalare och hemautomationssystem gör vardagen enklare och roligare. Du kan styra musik, belysning och till och med hushållsapparater med röstkommandon. Att integrera dessa enheter i interiören ger ett modernt utseende och teknik in i vardagen. Och vem skulle inte vilja prata med sitt eget smarta hem?

Kom ihåg att den bästa dekorationen är den som speglar din egen personlighet och gör ditt hem till den plats där du trivs bäst.

Sök efter produkter, blogginlägg osv.