Målning av kylaren

  • 4 Min. lästid

Hur man målar radiatorer

Radiatorer är en integrerad del av de flesta hem. En vattenkyld radiator behöver inte längre se gulnad och smutsig vit ut i ditt annars vackra hem. Att måla radiatorer är snabbt och enkelt. Det bästa av allt är att det finns gott om valmöjligheter när det gäller vilken typ och färg av färg du väljer. Läs vidare för enkla och användbara målningsinstruktioner för att måla din metallradiator.

Vilken färg ska jag välja för att måla en metallradiator?

Gamla radiatorer var ofta ursprungligen vita. Beroende på färgen kan färgen ha gulnat kraftigt med åren och inte längre se ren och fräsch ut. Den gamla radiatorn lyfts fram när andra ytor och utrymmen i hemmet uppgraderas - nya möbler, tapeter eller färg.


Lyckligtvis har färgerna också utvecklats. Frenchic-sortimentet erbjuder många fler alternativ för hur man behandlar radiatorer i inredningen.

Det enklaste sättet är att använda en färg som inte behöver någon grundfärg och ytan blir hållbar. Du måste också se till att färgen du väljer är lämplig för metall och tål värme. Att välja en vattenbaserad färg med låg VOC-halt och låg lukt är en trevligare tillämpning och ett mer miljövänligt alternativ. Å andra sidan är förkromade radiatorer och handdukstorkar i allmänhet inte lämpliga att måla.

Om dina radiatorer har en pulverlackerad yta eller tidigare har målats kan du välja en ny nyans från dessa Frenchic-sortiment:

Chalk WallPaintväggfärgväggfärg - ultra ogenomskinlig finish
Trim Paint - halvt täckande färg
Frensheen - metalliska nyanser
Frenshimmers - metalliska patina-nyanser

Framhäva eller bleka

Du bör också fundera på om du vill måla VVS-installationen. Om du matchar radiatorer och rörledningar kan du skapa ett mer sammanhängande utseende. Eller skapa kontrast med olika färger. Som ovan är ett annat alternativ att förnya rörsystemet med Frenchic metallicfärg. En kopparfärgad radiator är ett fantastiskt inredningselement!

Om du målar blank metall, t.ex. kopparrör, och har valt Trim Paint behöver du en lämplig metallprimer (andra Frenchic-sortiment behöver ingen primer).


Hur man målar radiatorer

Därefter går vi över till målningsprocessen. För det första är det bäst att stänga av radiatorn helt och hållet flera timmar före målningen så att ytan svalnar innan du målar - helst dagen innan.

Rengör, grovgör och måla...
Innan du målar ska du se till att rengöra radiatorerna med sockertvål eller annat rengöringsmedel och behandla eventuella rostfläckar. Slipa lätt för att få ett bra grepp om färgen och ta bort eventuell flagnande färg. Torka slutligen bort damm och måla direkt enligt anvisningarna på färgburken. Följ lamellernas eller panelernas riktning, som vanligtvis går vertikalt.

När du har målat det antal lager som krävs är det viktigt att du inte sätter på radiatorerna igen. Låt färgen torka i lugn och ro i minst 48 timmar, så stäng antingen av den radiator du målat eller sätt inte på värmen. En för varm yta kan förstöra färgytan och torkningsprocessen störs, vilket påverkar hållbarheten.


Observera också att när du målar badrumsradiatorer kan fukt störa torkningsprocessen. Om det finns fukt i rumsluften måste du därför hålla området väl ventilerat under några dagar.


Vilken är den bästa färgen för radiatorer?

Det är slut med den tid då vitt var det enda alternativet för radiatorer. Denna traditionella färg har gjort att radiatorerna alltid har stått ut mot alla väggar som inte är vita i sig själva. Det har också gjort radiatoröverdrag till det bästa alternativet för alla som vill att deras radiatorer ska smälta in bättre i inredningen.

Även om radiatoröverdrag ser bra ut har de också sina nackdelar. De tenderar att minska luftflödet och värmeöverföringen, vilket försvårar radiatorernas förmåga att värma upp ett rum. De tar också upp plats och kan vara dyra jämfört med andra alternativ.

Här är några sätt att få radiatorer att fungera i ditt rum genom att måla...


Blanda tonen med väggfärgerna

För ett sömlöst utseende kan du blanda radiatorer med vilken väggfärg som helst - kom ihåg att vitt inte längre är det enda alternativet! Välj väggfärg från Chalk Paint-sortimentet och radiatorfärg från Trim Paint-sortimentet, båda i samma nyans men med en liten skillnad i glans för ett vackert, intressant och färdigt utseende.

Bilden visar utrymmet i vardagsrummet före och efter radiatorfärgen. Moleskin, Trim Paint. Stone in Love, kritfärg för väggar.

Kontrasterande färger

Alternativt kan du integrera radiatorn i din inredning och få den att sticka ut med en stark kontrast. Om du vill ge karaktär är en enkel trähylla över en hallradiator praktisk - och kan till och med öka radiatorns effektivitet. Om du vill gå någonstans mellan dessa två idéer kan du samordna idéerna: ta en radiatorskugga från tapeter, en matta eller gardiner. Skugga Smudge från Al Fresco-sortimentet, på bilden.

Sätt fart på värmen!

Med Frenchic kan du måla dina radiatorer som du vill, med en rad olika färger och ytbehandlingar att välja mellan. Du kan välja en mycket matt finish med Chalk Wall Paint, en mjuk satinfinish med Trim Paint eller en slät matt finish med Al Fresco.


Håll dig till en enfärgad färg eller var kreativ med metalliska nyanser. Kolla in hur andra har målat sina radiatorer i vår Facebookgrupp! Oavsett vilket val du gör kommer du att njuta av minimalt förberedelsearbete, kvalitetsmålning och en hållbar finish!

Sök efter produkter, blogginlägg osv.