HUR KAN JAG UNDVIKA BORSTMÄRKEN PÅ FÄRGYTA?

  • 4 Min. lästid

HUR MAN UNDVIKAR BORSTMÄRKEN OCH GRAVER PÅ FÄRGYTA

Många frågar hur man får en slät målaryta utan penselmärken.

Tydliga spår och linjer kan orsakas av många faktorer. Frenchic-seriens färger har en helt ny " Self Leveling " självspridande funktion, tack vare vilken färgytan blir lätt slät och vacker.

Kom dock ihåg att målningsarbetet utförs av en person, inte en maskin, små brister är en del av handgjorda projekt. Se på slutresultatet som en helhet och förlåt dig själv för små misstag.

Men här listar vi också några tips och råd till dig som du kan ha nytta av under ditt målningsprojekt:

 

ATT VÄLJA EN BORSTE

Använd en ren och oskadad pensel för ditt målningsprojekt. En borste av god kvalitet är den bästa utgångspunkten.

Franska penslar är designade för perfekt upptagning av kalkfärg och vi rekommenderar att du använder dem i ditt projekt. De ovala penslarna i Frenchic-serien är handgjorda - tvätta dem noggrant med varmt vatten innan du påbörjar målningsarbetet.

Du kan lära känna urvalet av franska borstar bättre från denna länk .

Ovala penslar finns i fyra olika storlekar: den största XL-storleken är avsedd för väggmålning eller andra stora, plana ytor.

Penseln i M-storlek är bra för att måla stora möbler, som skåp och paneler. Penseln i S-storlek lämpar sig även för ovanstående, men är praktisk för att måla byråer, stolar och hyllor till exempel.

Den minsta penseln i XS-storlek är den bästa storleken från den lilla 250ml burken för målning, kantmålning och små möbler och ytor. Storleken XS ligger också bra i barns hand.

Franska målarpenslar.

En tvättad och ren pensel är smidig och den är skön att måla med när den är stel.

När de är tvättade och fuktiga absorberar borstens naturliga borst inte färg inuti de naturliga borsten som ett torrt naturborst, och därför är rengöringen lättare.

Oavsett vilken typ av verktyg du använder hoppas vi att dessa instruktioner hjälper dig när du vill måla en plan yta. Det är viktigt att dina målarverktyg är rena och intakta.


FÖRBEREDELSER ÄR VIKTIGT

Om du vill uppnå en slät, jämn färgyta måste ytan vara hel, plan, ren och slät innan färgbeläggningen.

Om du målar över befintliga färgspån, lager, bucklor, djupa repor, torkade gamla färgdroppar och avrinning etc. kommer de också att synas genom det nya färglagret.

Om ytan som ska målas har fåror, djupa repor eller hål måste de först spacklas genom till exempel spackling, om slutresultatet blir en jämn och slät yta. Om din pjäs har flagig och klumpig färg, måste klumparna först slipas släta och den flagnande färgen tas bort.


BORSTEKNIK

En lätt hand

Hur du använder din pensel kan påverka din målning. Strävar du efter en slät yta?

Håll lätt i borsten, som du skulle hålla i en penna, istället för att ta hårt i borsten och trycka ner handtaget. Pensla färgen lätt.

Måla i samma riktning som träets ådring. Försök att inte trycka och borsta ytan för hårt fram och tillbaka - även om detta också är en målningsteknik och i det här fallet är spåren av penseln starkt synliga.

TILRÄCKLIGT FÄRG I EN PENSEL

Du behöver inte mer än 3 (eller upp till 4 lager) för att slutföra projektet. Om det inte finns tillräckligt med färg i penseln kommer du att få ränder eller se extra textur på ytan.

Ett färglager som är för tjockt kan också torka ojämnt.

Följ torktiden enligt instruktionerna för varje lager. Använder du självutjämnande färger från Frenchic-serien sker utjämningen under lagrets torktid.

ÖVERARBETA INTE Ytan

Fortsätt inte arbeta i samma område med en pensel när färgen torkar.

Överarbetning av färgen lyfter lätt upp både det nya och det gamla lagret och gör ytan ojämn. Om du upptäcker en plats som du skulle vilja fixa eller gå tillbaka till, vänta en timme tills färgen torkat och applicera sedan bara färgen på den plats som ska målas. Att måla ovanpå färsk färg leder till att färgytan överarbetas, vilket gör att lagren rullar av och lämnar märken på ytan.

MÅLA INTE FÖR VARMT

Måla små ytor/delar åt gången för att förhindra att färgen torkar för snabbt. Att måla i för varmt eller till och med varmt väder (t.ex. direkt solljus) rekommenderas inte, det är inte riktigt möjligt, men färgen torkar alldeles för snabbt i värmen och kan spricka.

BORSTE FÖR TORR

Om du upptäcker att din pensel torkar ut för mycket, kommer att hålla spetsen på penseln fuktig för att hålla den mer flexibel och skonsam när du målar.

Observera att du inte tillsätter vatten i färgen, utan endast doppa spetsen av penseln i vattnet lätt för att hålla borsten fuktiga vid behov. Du kan också prova sprayflasktekniken: Spraya vatten från flaskan, bara lätt , på området som ska målas, tillsätt färg och pensla på plats - du kommer att märka att färgen glider smidigare och resultatet blir en slät yta.

Använd en ny borste och roller varje gång du tvättar.

RÄTTA FEL GENOM ATT SLIPA, INTE MÅLA ÖVER

Om något gick fel – det går att åtgärda: slipa färgytan lätt, borsta bort dammet och måla igen.

Andra gillar att slipa mellan färgskikten för att få en mycket jämn finish. För detta, använd mycket fint sandpapper eller en praktisk, återanvändbar och tvättbar slipsvamp eller slipplatta.

ÖVNING GER FÄRDIGHET

Att rusa och hoppa över steg resulterar vanligtvis i en ojämn yta och en färgfinish som inte håller.

Avsätt tid för ditt projekt, gör olika små provmålningar, prova djärvt nya tekniker och bekanta dig med dina målarverktyg.

Njut av ditt målarprojekt!

PROVA OCH TESTA FÖRST - SÄRSKILT INNAN ETT STÖRRE PROJEKT

Prova först en övningsbit vilken teknik som passar dig och de verktyg du använder och ytan som ska målas.

Om du inte har provat franska seriemål tidigare rekommenderar vi den prisbelönta nyheten, Lazy Range-serien a.

Alla färger i Frenchic-serien har en ny funktion, 'Self Leveling', tack vare vilken du enkelt kan få en vacker och jämn yta - lämnar små eller inga borstmärken på ytan.

PROVA DET MODIGT OCH BLIV UPP ATT GÖRA DET SJÄLV!

Oavsett om du är nybörjare eller vanlig hemmamålare – eller erfaren proffs, kommer du säkert att bli förvånad över hur vacker och jämn yta du får med franska seriefärger.

Matte Black Blackjack, Al Fresco

Om du är intresserad och vill se vad andra har målat , gå med i vår FB-grupp.

Sök efter produkter, blogginlägg osv.