MUUTAMA VINKKI & MAALAUSOHJEITA

  • 7 min lukuaika

Muutama vinkki & Maalausohjeita

Haluamme, että onnistut - kokeile ja pidä hauskaa Frenchic-sarjan kanssa!

Tee kodistasi rohkeasti omanlainen, käytä niitä sävyjä mistä itse pidät.

Kierrätyssisustus, vanhojen kalusteiden maalaus ja kunnostus on pieni ekoteko - ympäristötietoisen sisustajan valinta.

Muista, että jokainen maalausprojekti on omanlaisensa ja jokaisella on omat käyttötottumuksensa. Muista, että voit aina maalata uudelleen, jos elämän jäljet näkyvät maalipinnassa tai voit nauttia kauniisti kuluneesta pinnasta.

Maalaamalla, kunnostamalla tai vahaamalla vanhatkin kalusteet, ovet, listat ja seinäpinnat saat uudelleen kauniiksi ja kotiisi sopivaksi edullisesti. Aina ei tarvitse ostaa uutta.

Maalaaminen on hauskaa ja joskus jopa terapeuttisen rauhoittavaa - tutustu Frenchic-sarjaan ja nauti väreistä!

Mitä maalausvälineitä tarvitsen?

Hanki välineet ja maalit hyvissä ajoin ennen projektin alkua.

Tarvitset maalin ja siveltimen lisäksi ehkä pitkävartisen ja kätevän patteritelan, ehkä uuden telarullan, maalikaukalon ja maalin sekoitusvälineen

Muista myös turvalliset tikkaat, suojausvälineet ja rajausteipit. Siirrä ja suojaa muut kalusteet jo ennakkoon.


Valitse sävy ja tee koemaalaus

Valitse väri mikäli mahdollista, aina siinä ympäristössä ja niissä olosuhteissa, joihin väri valitaan - omassa valossa ja varjoissa voit tutkia värin elävyyttä parhaiten.

Tätä varten Frenchic-sarjassa ovat 250ml purkkikoko, joilla voit varmistua sävystä ja peittävyydestä helposti.

Jos olet epävarma maalin sopivuudesta projektiisi, kokeile ensin johonkin huomaamattomaan paikkaan. Samalla saat käsityksen peittävyydestä ja maalin riittoisuudesta projektiisi ja varmistut sävyn oikeellisuudesta.

Värisävyn epätasaisuus voi korjaantua lisäämällä uusi kerros maalia. Jos sävyero on suuri maalattavan pinnan ja valitun sävyn välillä, voi olla että maalikerroksia tarvitaan normaalia enemmän.

Muistathan, että näytölläsi esitettävät värit on saatu aikaan sähköisesti ja jokainen näyttö toistaa sävyt omalla tavallaan.

Värin kokemiseen vaikuttavat myös materiaalin pinta, sen kiilto sekä valaistus ja muut viereiset sävyt. Värejä kannattaa tutkia sekä vaakapinnoilla, että pystysuuntaisilla pinnoilla.

Lue lisää värien valinnasta tästä.

Inspiroidu muiden toteutuksista ja nappaa parhaat ideat

Inspiroidu asiakkaidemme ideakuvista FB-ryhmässämme ja näet miltä valitsemasi sävy näyttää eri valaistuksissa ja erilaisilla pinnoilla. Tee ryhmässä haku sävyn nimellä, niin saat tulokseksi sävyllä maalattuja kalusteita. Kokeile ryhmässä esimerkiksi hakusanaa: KEITTIÖ tai LAATTA.

Älä pihtaile maalin määrässä

Yksi kerros tai ohennettu maali voi vaikuttaa kestävyyteen heikentävästi. Huokoiset ja epätasaiset pinnat, kuten esimerkiksi lasikuitutapetti tai raakalauta, vaativat yleensä vähän enemmän maalia kuin ohjeissa.

Pidä huoli, että varaat maalia tarpeeksi projektin loppuun viemiseksi.

Alan normaali standardineuvo on, että jos tarvitset enemmän kuin yhden maalipurkin, varmista, että ne ovat samaa valmistuserää (batch numero) tai jos se ei ole mahdollista, sekoita maalierät ennen maalaamista yhtenäisen lopputuloksen varmistamiseksi.

Kaikki Frenchic maalit ovat vähintään kahteen kertaan maalattavia.

Valitse siveltimet ja muut työvälineet

Ethän säästele siveltimen valinnassa. Siistillä, puhtaalla ja ehjällä siveltimellä tai telalla maalaaminen on mukavaa ja jälki priimaa.

Vanhan ja likaisen työvälineen valinta voi aiheuttaa epäsiistin maalausjäljen ja liian paksuja maalikerroksia.

Paksut maali- tai vahakerrokset eivät kuivu valmistajan tarkoittamassa ajassa ja ne heikentävät pintojen kulutuksenkestoa.

Lue lisää siveltimen valinnasta Blogeista.

Maalausprojekti sujuu hyvin, kun välineet ovat kunnossa.

Varaa projektiin sekä leveä, että kapea sivellin ja laadukasta teippiä rajauksiin - halvalla teipilllä voit kiinnittää suojamuovit.

Voit tarvita myös mittaa, lyijykynän ja kalustepesuaineen sekä hiontasienen.

Noudata ohjeita ja kuivumisaikoja

Maalaaminen on nopeaa ja mukavaa puuhaa – mutta muista myös antaa prosessille aikaa – varsinkin kerrosten kuivumiselle.

Älä ylityöstä kuivumisprosessissa olevia maalikerroksia tarpeettomalla mekaanisella rasituksella, esimerkiksi pienillä korjausmaalauksilla - se voi pilata päälimmäisen sekä alemman kerroksen samanaikaisesti ja pinnat joudutaan hiomaan tasaiseksi ennen uudelleen maalausta.

Al Fresco sarjan maalien kerrosten kuivumisväli on vähintään 2 tuntia ja Lazy Range sarjan vähintään yksi tunti normaaliolosuhteissa.

Lue ohjeet maalipurkinkyljestä ennen aloitusta ja UKK- usein kysytyt kysymykset.

Miten valmistelen kalusteen maalattavaksi?

Kun aloitat projektin, valmistele kaluste maalauskuntoon. Ota tarvikeet esille ja suojaa kalusteen ympäristö.

Aloita puhdistuksesta. Voimakas painepesu ei ole hyväksi kalusteille. Painepesurilla vesi voi tunkeutua syvälle pinnan sisään ja kuivuminen kestää kauan.

Pese maalattava pinta ennen hiontaa

Pese pinta puhtaaksi rasvasta, liasta ja sormenjäljistä. Pinnat, joita kosketellaan paljon, pitää pestä huolellisesti ennen maalaamista. Huuhtele lopuksi pesuaine pois puhtaalla vedellä.

Maalaa aina vain puhdasta pintaa.

Puhdistuksen jälkeen pinta hiontaan tai karhennetaan kevyesti.

Kiiltävät ja liukkaat pinnat sekä kovalla kulutuksella olevat pinnat kannattaa karhentaa tai hioa huolellisesti ennen maalausta, jotta maalilla on hyvä tartuntapinta.

Frenchic Paint-sarjan maalit ovat vesiliukoisia ja hylkivät likaa, öljyä ja rasvaa. Frenchic blogeista saat lisää vinkkejä valmisteluun ja erilaisten maalaustekniikoiden käyttöön.

Maalattavan pinnan pitää olla kuiva ja puhdas.

Puhdista pesuaineet ja  maalinpoistoaineiden jäämät, rasvat, vahat ja liisterit pinnalta ennen maalausta. Maalaamalla likaista tai kosteaa pintaa maali ei tartu alustaansa ja alkaa hilseillä ja halkeilla nopeasti.

Kaikki Frenchic-sarjat ovat tarkoitettu maalattavaksi vähintään kaksi kerrosta.

Aloita maalaaminen nihkeällä siveltimellä ja ota maalia siveltimeen tavallinen määrä - ei liian vähän, mutta ei niin, että sivellin aivan valuu maalia nostettaessa astiasta. Paksut (ja liian ohuet) maalikerrokset haittaavat kestävyyttä ja ne eivät kuivu normaaliajassa.

Liian paksut kerrokset kuivuvat kauemmin kuin valmista ohjeistaa ja paksu maalipinta saattaa halkeilla kuivuessaan.

Sekoita maali huolellisesti ennen aloitusta

Kun maalaat tummasta vaaleaksi (tai päinvastoin) maalikerroksia tarvitaan ehkä tavallista useampi. Harmaa on hyvä sävy pohjalle: maalaa ensimmäinen kerros harmaalla sävyllä - se taittaa punaisen ja ruskean pohjasävyn heti ja pääset vähemmillä valkoisilla kerroksilla.

Peittävyyteen vaikuttaa myös maalin huolellinen sekoitus ennen maalaustyön alkua ja sen aikana. Kerrosten kuivuminen - annan kerrosten kuivua rauhassa ohjeiden mukaan (Al Fresco 2h ja Lazy Range min 1h).

Liian ohuilla maalikerroksilla ja sekoittamattomalla maalilla joudut maalaamaan varmasti useita kerroksia ennen peittävää ja tasaista pintaa.

Löydät kuivumisajan ja muut ohjeet maalipurkin kyljestä – luethan ohjeet aina ennen maalausta.

Maalin kuivuminen ja kovettuminen ovat eri asioita

Vesiohenteiset maalit, kuten Frenchic maalit,  saavuttavat lopullisen kovuutensa noin kolmessa viikossa. Siihen asti maali on tuoretta. Älä naarmuta tai raaputa tuoretta maalia.

Jos ilmankosteus on liian suuri tai lämpötila liian alhainen maalattavassa tilassa, maalikalvon kuivuminen hidastuu ja kalvon muodostuminen häiriintyy. Tällöin maalipinnasta ei tule kestävä ja se saattaa halkeilla. Huokoisella alustalla kuivuminen on nopeampaa kuin tiiviillä ja imemättömällä.

Frenchic maalien pinta on pölykuiva nopeasti normaalissa lämpötilassa maalatessa ja uudelleen maalattavissa kahden tunnin kuluttua.

Vaikka maalin pinta on kuivunut  nopeasti maalausprosessin jälkeen, se ei tarkoita, että pinta olisi samassa ajassa saavuttanut lopulliset kestävyysominaisuutensa, vaha ja muut suojaominaisuudet maalissa jatkavat kovettumista vielä viikkoja.

Pintoja voi kyllä tänä aikana käyttää, mutta voimakasta rasitusta kannattaa välttää ennen lopullista maalin kovettumista.

Hoida, käytä, säilytä ja puhdista maalattua kalustettasi arvostaen

Olipa kalusteesi antiikkikaluste tai tunnearvoa sisältävä kaluste tai kaluste itsemaalattuna - arvosta kaunista maalaustyötäsi ja pidä maalatun kalusteen pinnasta hyvää huolta.

Näin upea maalaustyösi ei mene hukkaan. Normaalit kulumisenjäljet kuuluvat arkeen ja kalusteen käyttötarkoitus vaikuttaa maalipinnan kestoon.

On eri asia maalata sisustuskäytössä oleva sivupöytä, kuin keittiöpöytä, jonka ääressä tehdään muutakin kuin ruokaillaan. Pöydällä voi pitää liinaa tai tabletteja lautasten ja lasien/kuppien alla - kuumien astioiden alla kannattaa aina käyttää pannunalusia.

Esimerkiksi keittiön pöytä on aivan erilaisella käytöllä kuin vaikkapa sohva. Suosittelemme kovalla kulutuksella ja käytöllä oleville maalatuille pinnoille maalipinnan suojaksi viimeistelypinnoitetta.

Jos mietit kestääkö maali ruokapöydän kannessa kulutusta, kannattaa olla realisti ja pohtia omaa käyttöä ja kulutusta arjessa, juuri oman perheen tavalla.

Voit lisätä kovalla kulutuksella olevalle ruokapöydälle kanteen maalipinnan suojaksi mattapintaisen Viimeistelypinnoitteen, 'Tuff Top Coat'n.

Kun maalaat esimerkiksi pöydän kannen, et voi kattaa pöytää liinalla seuraavana päivänä – maali on vielä tuoretta. Juuri maalattu pinta kovettuu vielä kolmisen viikkoa, joten siihen asti suojaaminen on erittäin tärkeää.

Jos maalaat puutarhatuolin, ethän peitä tuolia pehmusteella seuraavana päivänä – maali on vielä tuoretta, eikä pääse kuivumaan pehmusteiden alta.

Säilytä maalattuja piha- ja parvekekalusteita ja tavaroita aina säältä suojassa talven ajan.

Paras säilytystila on ilmava ja tilava, jossa kalusteet eivät pääse kolhiintumaan. Ulos talven ajaksi jätetyt puukalusteet turpoavat kosteudesta ja maalipinta vaurioituu. Lue lisää ulkonamaalauksesta.

Lyhyesti ulkokalusteiden maalauksesta

Tarkista sääolosuhteet ennen maalaustyön aloitusta.

Paras maalaussää on lämmin pilvipouta, vähintään +10C päivällä sekä yöllä (ensimmäiset 48h), että maalikalvo kuivuu normaalisti.

Tarkista myös, ettei sateet, ilmankosteus tai muu häiritse kuivumisprosessia maalauksen jälkeen. Pilvipoutainen sää ja sateilta suojattu paikka sopii hyvin maalausprojektiin.

Ethän maalaa liian kylmässä, kuumassa tai suorassa aurigonpaahteessa!

Ethän jätä juurimaalattuja kalusteita yöksi ulos kuivumaan - mahdolliseen vesisateeseen. Tai jätä maalattuja kalusteita talveksi ulos - vesi ja jää syövät nopeasti maalipinnan, jos vesi pääsee maalipinnan alle.

Maalaathan ulos vain sellaisia kalusteita, jotka voit säilyttää talven ajan säältä suojassa

Puulaadulla voi olla merkitystä maalin pysyvyyteen ja maalin imeytymiseen, toiset puulaadut ovat luonnostaan öljyisiä, kuten tiikki tai muut 'kovapuu'-laadut.

Joissakin puutarhakalusteiden tehdaskäsittelyssä on voitu käyttää öljypohjaista pinnoitetta tai puun säilöntäainetta, jonka tarkoitus on estää muiden aineiden tarttumista pintaan. Tälläisten suojakäsittelyjen päällä ei maalin ei ole tarkoitettu pysyvän.

Alkuperäisestä pintakäsittelystä tai puulaadusta kannattaa kysyä kalusteiden hankintapaikasta.

Jos olet aikaisemmin öljynnyt pihakalusteesi, öljyämistä kannattaa jatkaa. On todennäköistä, ettei vesiohteinen maali pysy kovin hyvin öljytyssä pinnassa. Pitkään öljytyn puun sisältä voi öljyä nousta pintaan muutamankin vuoden.

Maalin säilytys

Säilytä maalit kuivassa ja normaalissa lämpötilassa. Vesiohenteinen maali ei saa jäätyä. Jäätynyttä & sulanutta maalia ei suositella enää käytettäväksi.

Maalaustyöstä ylijäänyt maali säilyy pitkään käyttökunnossa, jos maali on pysynyt puhtaana ja säilytysastian kansi on ilmatiivisti suljettu.

Voit esimerkiksi siirtää puhtaan maalin lasipurkkiin ja säilyttää sitä ylösalaisin, jotta astia on täysin ilmatiivis. Vedellä ohennettua maalia ei suositella säilytettävän.

Jos ulkona tai sisällä maalauksessa maalipurkkiin on pudonnut roskia, pölyä tai muuta likaa ne voivat pilata maalin nopeasti. Säilytystilan pitää olla vähintään +10 astetta, mielellään normaali, kuiva huonelämpötila, varjoisassa paikassa.

Lue lisää maalin säilytyksestä täältä.

Käytä suojavaatetusta maalausprojekteissa

Työvälineet voit pestä lämpimällä vedellä ja miedolla pesuaineella.

Suojaa lattia ja ympäristö maalausprojektin ajan ja käytä suojalaseja ja -käsineitä sekä sopivaa maalausvaatetusta (pitkät hihat ja lahkeet).

Maalaustyö sisällä on hyvä tehdä tuulettuvassa tilassa. Lue lisää täältä.

Korjaa virheet hiomalla, ei päälle maalaamalla

Jos jotain meni pieleen - asian voi korjata: hio maalipinta kevyesti, putsaa pölyt pois ja maalaa uudelleen.

Toiset haluavat hioa maalauskerrosten välissä erittäin tasaisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Käytä tätä varten erittäin hienoa hiekkapaperia tai kätevää, uudelleen käytettävää ja pestävää hiontasientä tai hiontatyynyä.

Kiirehtiminen ja vaiheiden skippaus johtaa yleensä pinnan epätasaisuuteen ja maalipintaan, joka ei kestä.

Varaa projektiisi aikaa, tee erilaisia pieniä koemaalauksia, kokeile rohkeasti uusia tekniikoita ja tutustu maalausvälineisiisi. 

Nauti maalausprojektistasi!

Kokeile ensin johonkin harjoituskappaleeseen mikä tekniikka sopii sinulle ja käyttämille välineillesi ja maalattavaan pintaan.

Jos et ole aikaisemmin kokeillut Frenchic sarjan maaleja, suosittelemme vahallista kalkkimaalia Lazy Range sarjasta.

Tässä maalissa on uudenlainen ominaisuus, 'Self Levelling', jonka ansiosta saat pinnasta helposti kauniin ja tasaisen - pintaan jää vain vähän tai ei ollenkaan siveltimen jälkiä.

Kokeile erilaisia työvälineitä ja löydä itsellesi sopiva

Kokeile myös telaa. Tämä voi myös luoda tekstuurin, jos et ole perehtynyt telan käyttämiseen. Älä paina telalla maalatessa ja tee aina harjoitusmaalaus, jotta huomaat mikä on oikea maalin määrä juuri sinun käyttämääsi telaan. Liian kuiva tai liian märkä tela jättää epätasaisen pinnan. Jätä halvat vaahtomuovitelat hankkimatta. Tutustu tästä mikrokuituteloihin.

Ylimääräinen vinkki telalla maalaukseen: levitä maali telalla, ja sitten kun maali on vielä märkä, käy heti alue läpi kevyesti siveltimellä.

Jos et ole kokeillut Frenchic-sarjan ovaaleja siveltimiä - suosittelemme niitä lämpimästi - maalausprojektisi helpottuu niillä suuresti ja ihastut varmasti niiden käyttöön!

Laadukkaalla ja myrkyttömällä maalilla on ilo maalata, mutta silti tarvitaan mukaan aimo annos maalaisjärkeä = maalausjärkeä.

Uudenlaiset, palkitut Frenchic maalit ovat kehitetty helpottamaan ja nopeuttamaan maalausprojektejasi - ne tasoittuvat kauniisti ja kuivuvat nopeasti.

Seuraa ohjeitamme, niin onnistut varmasti!

Monipuolinen Frenchic sarja on hellpokäyttöinen maaliuutuus.

Sivustomme on täynnä hyödyllisiä ohjeita ja vinkkejä: 

Tästä pääset suoraan maalin valintaoppaaseen.

Tästä taas löydät listan muista ohjeista ja maalaustekniikoista.

Mukavaa maalauspäivää!

Liity mukaan FB-ryhmään ja jaa ryhmässä omia Frenchic-projektikuviasi. Tuo ryhmään mukaan maalaavat, tuunaavat, remontoivat taitavat ystäväsi!


We love diversity and creativity.
We admire the beauty of all the different colours and shades.  
We belive in happiness that comes with offering unique and creative products to our customers.


Hae tuotteita, blogikirjoituksia ym.