MITEN MAALATA ILMAN VALUMIA?

  • 4 min lukuaika

Kuinka estän ja korjaan maalin valumisen?

Maalivalumat voivat muodostua lähes minkä tahansa maalausprojektin aikana, olipa kyse sitten seinistä tai huonekaluista.

Aivan liian usein huomaat ne vasta, kun ne ovat kuivuneet, mikä vaikeuttaa niiden poistamista - ja se lisää turhautumista.

Paras tapa toimia on estää ne kokonaan. Pieni vaivannäkö ja valppaus säästävät aikaa myöhemmin. Onneksi on olemassa useita vinkkejä ja niksejä, joiden avulla voit välttää maalivalumat.

Tässä blogissa saat ohjeet miten voit estää maalivalumat - ja miten korjata havaitsemasi valumat.


Miten estän maalivalumat?

Ensinnäkin on tärkeää ymmärtää, mistä valumat ylipäätään johtuvat.

Niitä syntyy esimerkiksi kun maali on:

    Liian ohutta ja juoksevaa
    Maalia levitetään liian paksusti
    Maalia levitetään epätasaisesti


Voit välttää nämä ongelmat kun

1. Aloita sekoittamalla maali hyvin

Niin perusasialta kuin se kuulostaakin, todella huolellinen maalin sekoittaminen tekee todella eron - ja maalipurkin ravistelu ei ole läheskään yhtä tehokasta.

Maalissa olevat pigmentit laskeutuvat ajan myötä maalipurkin pohjalle, jolloin maali ohenee purkin yläosassa. Tästä syystä sekoittaminen on tärkeää myös pidemmän maalausprojektin aikana muutaman kerran.

Leveällä työkalulla on parasta varmistaa, että kaikki ainesosat sekoittuvat purkin pohjaa myöten. Jos et halua sotkea parasta viivoitinta, puulusikkaa tai muuta tilapäistyökalua, kannattaa investoida tarkoitusta varten valmistettuun maalin sekoittajaan.


2. Käytä kuivia / nahkeita siveltimiä ja teloja

Kuivaamattomat välineet voivat sisältää yllättävän paljon vettä.

Jos käytät liian märkiä työkaluja, vesi aiheuttaa maalin ohenemista, mikä voi johtaa maalin valumiseen.

Varsinkin telat kannattaa puristella ja lingota todella huolellisesti kuivaksi/nahkeaksi ennen käyttöä - ja tarkista vielä ennen kuin aloitat.

Jätä siveltimet kuivumisen ajaksi vaakatasoon tai harjakset alaspäin roikkumaan, jotta vesi ei pääse jäämään metallinvarteen. Siveltimien ja telojen käyttönottoon ja hoitoon löydät ohjeet täältä.


3. Koolla on väliä

Liian suuren siveltimen tai telan käyttö voi johtaa siihen, että ylimääräinen maali kerääntyy reunoille tai reunojen ympärille ja syvennyksiin.

Tämä johtaa maalin tippumiseen, erityisesti sellaisissa kohteissa kuin listat, helmat, paneloinnit ja kohdat, joissa seinät kohtaavat puuosat. Rajaa aina sopivankokoisella siveltimellä maalattavien alueiden reunat ensimmäisenä.


4. Sopivasti maalia

Toinen huippuvinkki on välttää ylikuormittamasta sivellintä tai telaa maalilla. Tämä johtaa yleensä epätasaiseen peittävyyteen, mikä voi tarkoittaa, että seinille muodostuu raitoja ja yksityiskohtaisten alueiden ympärille kertyy valumia. 

Varsinkin telalla maalatessa maalia pitää olla kuitenkin riittävästi, jotta tela ei tee raitaa - kokeile välineitä ennen projektia, niin löydät oikean maalimäärän juuri sinun välineisiisi.

Aloita kulmista ja maalaa sieltä poispäin pitämällä paine kevyenä ja tasaisena pidemmillä vedoilla. Maalaa lopuksi aina pitkät tasausvedot.


5. Ole valppaana ja kurkista reunojen alle

Yritä ottaa tavaksi tarkistaa reunat ja reunalistat (ja kulmat) työn edetessä, sillä valumat on helpointa tasoittaa ennen kuin maali on alkanut kuivua.

Kuinka korjaan valumat

Jos huomaat, että valumia on ilmestynyt yrityksistäsi huolimatta, etkä voi tasoittaa niitä siveltimellä, koska ne ovat kuivuneet, kaikki ei ole vielä menetetty.

Voit käsitellä niitä onnistuneesti oikealla lähestymistavalla...

1. Älä koske tuoreisiin valumiin

Se, että yrität sivellä valumaa tai epätasaisuutta pois, kun maalipinta on juuri alkanut kuivua, ei onnistu ja voi tehdä pienestä ongelmasta paljon suuremman levittämällä osittain kuivunutta maalia.

Anna maalin kuivua kokonaan - ja muista, että tämä saattaa kestää tavallista kauemmin, koska maali on paksumpaa valuman kohdalta.

2. Arvioi ensin

Tarvitsemasi välineet riippuvat tipan koosta ja laajuudesta sekä käyttämästäsi maalilaadusta. Kestävämmät maalit ovat vaikeampaa työtä ilmeisistä syistä!

Käytitpä mitä tahansa lähestymistapaa, yritä välttää ympäröivän maalin vahingoittamista, sillä se johtaa siihen, että hoidettava alue on kaiken kaikkiaan suurempi.

3. Pienten tippojen hionta

Jos maalitippa on pieni, voit ehkä hioa sen pois. Kokeile hienosta keskivahvaan hiomapaperiin ja katso, miten pärjäät.

Pidä hiomissuunta pisaran pituussuunnassa eikä sen poikki, jotta vaikutus ympäröivään maaliin olisi mahdollisimman pieni. Valitse uudelleen käytettävä ja pestävä pehmeä tai kova hiontasieni käsinhiontaan.

4. Käytä kaavinta suurempiin valumiin

Suurempiin tai itsepäisempiin tippoihin pitäisi riittää puhdas kaapimen terä tai vastaava. Poista niin paljon tippaa kuin pystyt ja tasoita sitten jäänteet hiekkapaperilla - noudata jälleen vian pituutta kuten edellä.

Jos maali on vielä hieman tahmea, voit kokea sen helpommaksi, jos annat maalin kuivua pidempään ennen hiontaa. Valitse laadukas ja pitkäikäinen skrapa täältä.

5. Paikkamaalaa hiottu alue

Sinun täytyy maalata uudelleen hiottu alue. Yritä tehdä tämä samalla tavalla kuin se oli alun perin maalattu, jotta minimoitaisiin mahdollisuus, että pinnan rakenne näyttää erilaiselta (mikä herättää huomiota).

Yleensä paikkamaalauksen sijaan on parempi maalata koko ala uudelleen. Kun olet poistanut hiomapölyn puhtaalla, hieman kostealla liinalla, käytä sivellintä tai telaa tarpeen mukaan paikkamaalaukseen.

6. Käytä täyteainetta syvempiin naarmuihin

Jos huomaat, että kuivuneiden valumien poistaminen on johtanut naarmuihin, saatat joutua käyttämään täyteainetta / tasoitetta pinnan tasoittamiseksi. Valitse maalatulle pinnalle sopiva täyteaine (tai monikäyttöinen tuote).

Valmistele alue hiomalla tasaiseksi ennen sen levittämistä sen ohjeiden mukaisesti. Hio uudelleen kevyesti, kun täyteaine on kuivunut, ja maalaa uudelleen edellä kuvatulla tavalla.

Jotkin maalit toimivat parhaiten täyteaineen päällä, jos käytetään pohjamaalia. Valitsemalla itsestään pohjamaalaavan maalin sinun ei tarvitse huolehtia tartunnasta.

Jotkin täyteaineet voivat kuitenkin olla huokoisia ja imeä maalia, mikä voi johtaa epätasaiseen pintaan. Jos näin käy, saatat joutua hiontaan kevyesti uudelleen ennen toisen maalikerroksen levittämistä.

Aloita aina laadukkaalla maalilla

Yllä olevat vinkit auttavat sinua estämään maalivalumat ja korjaamaan mahdolliset muut lipsahdukset.

Näiden niksien ohella auttaa, että lähtökohtana on huippulaadukas maali.

Frenchic-sarjasta voit valita laajasta valikoimasta kauniita sävyjä  ja laatumaalia huonekaluihin, seiniin, ulkoprojekteihin ja paljon muuhun.

Frenchic maalien ominaisuuksien ansiosta valmistelutyö ja maalin valuminen on mahdollisimman vähäistä ja maalin korjaaminen valumien tms poistamisen jälkeen on helpompaa.

Tämän kruunaa valikoima upeita värejä, jotka varmistavat, että projektisi näyttää täydelliseltä! Tutustu Frenchic-sarjoihin tästä.

Hae tuotteita, blogikirjoituksia ym.