DECOUPAGE OHJEET JA VINKIT

  • 5 min lukuaika

Decoupage tekniikka on suosittua

Kerroksellisuus ja erilaisten maalaustekniikoiden yhdistäminen on se juttu, jonka vuoksi chalk paint'llä maalatut kalusteet ovat kuin taideteoksia - sellaisia on lähes mahdoton toteuttaa tavanomaisilla kalustemaaleilla.

Decoupage historia

Découpage on 1900-luvun sana, joka tulee ranskan sanasta découpeur, joka tarkoittaa leikkaamista. Paperileikkaukset kootaan ja suunnitellaan uudelleen ja kiinnitetään uudelleen maalattuun tai lakattuun pintaan, ja lopputulos näyttää maalaukselta tai upotukselta.

Koska decoupage-menetelmällä on niin pitkä ja monipuolinen historia, ei ole yllättävää, että se kehittyy edelleen uusien tyylien myötä. Värikkään alkuperänsä ja erilaisten tekniikoidensa ansiosta tämän kiehtovan taidemuodon mahdollisuudet ovat rajattomat, ja se tarjoaa loputtomasti tilaa luovuudelle.

Kiinassa jo 1200-luvulla leikattua paperia käytettiin lyhtyjen, ikkunoiden, laatikoiden ja muiden esineiden koristeluun.

Italia, erityisesti Venetsia, oli 1600-luvulla Kaukoidän kanssa käytävän kaupan eturintamassa, ja yleisesti ajatellaan, että juuri näiden kauppayhteyksien kautta leikatut paperikoristeet ja niillä koristellut kalusteet kulkeutuivat aikanaan Eurooppaan.

Tässä Frenchic Blogissa esitellään kalusteiden Decoupage-tekniikkaa ja lopussa näet vaihe vaiheelta yhden kaluste-esimerkin valmistumisen.

Ostoksille - upeita taidearkkeja decoupage tekniikkaan

Valitse upeat printit täältä. Mint By Michelle'n decoupage sarjan löydät täältä.

Voit viimeistellä pienet ja suuremmat kalusteet Decoupage-tekniikalla

 

Decoupage tekniikka Finishing Coat ja Frenchic Paint maalit.

 

Musta kalustemaali Loof sävy Frenchic Paint Finland ja decoupage tekniikka.


Decoupage tekniikka Finishing Coat ja Frenchic Paint maalit.


Decoupage-teknikkaa voit toteuttaa pienessä ja suuressa mittakaavassa.

Taidokkaimmissa on käytetty toistakymmentä sävyä, erilaisia vahoja ja krakelointiaineita sekä erilaisia välineitä kerrosten rakentamiseen.

Parhaimmillaan kerroksiin upotettu kuva näyttää käsinmaalatulta taideteokselta.

Katso blogin lopusta video, missä kaluste näytetään miten helposti kiinnität degoupage-arkin ja kuinka saat kuvan 'istumaan' kalusteeseen.

Decoupage tekniikassa arkki kiinnitetään alustaansa ja sen jälkeen päälle ja sivuille lisätään maalikerroksia, jotta arkki saadaan 'istutettua' alustaansa luonnollisen näköisesti.

Decoupage on suosittu tekniikka myös taitavien kalustemaalareiden keskuudessa, jotka maalaavat ammatikseen kalusteistaan uniikkeja taideteoksia

Suuria, kalustemaalaukseen tarkoitettuja A3 - A1 -kokoisia arkkeja on paras käyttää kalusteissa esimerkiksi kaappien sisäosissa, ovissa, laatikostojen sisäosissa tai etulevyissä tai sivuseinissä.

Maalikerroksia voi olla useita ja voit käyttää kerroksissa useita erilaisia tuotteita, kuten kalustevahoja tai krakelointiaineita.

Voit harjoitella pienemmällä kappaleella ensin tekniikoita, kunnes menetelmät tuntuvat tutuilta. Tässä kirjoituksessa käymme läpi kalusteeseen kiinnitettävää degoupage-tekniikkaa. Menetelmiä on useita, tässä esitellään niistä muutama.

 

Decupage arkit Pappilan Sunday Shopista.Decoupage arkit Pappilan Sunday Shopista 2.
Kuvan arkki: Ruskeat hevoset
 

Degoupage ohjeet ja vinkit Frenchic Blogeista.Degoupage ohjeet ja vinkit Frenchic Blogeista.

 

Decoupage tekniikka Finishing Coat ja Frenchic Paint maalit.

 

Decoupage tekniikka Finishing Coat ja Frenchic Paint maalit.

Valitse kaluste

Kalusteen koko vaikuttaa hieman arkin ja kuva-aiheen valintaan.

Korkeaan kaappiin sopii ehkä paremmin pystysuuntainen kuvio tai kuva-aihe.

Suunniteltu lopullinen sävy vaikuttaa myös kuvan valintaan.

Puhdista kalusteen pinta pesemällä se Sugar Soap-kalustepesuaineella ja pyyhi pesuaine pinnasta pois, kuivaa.

Decoupage Frenchic Paint.

Kuvan kulmakaappi on pesty ja etuoveen tulee pystysuuntainen degoupage-arkki. Lopputuloksesta halutaan tumma.

Värin valinta

Maalaatko kalusteen mustaksi vai valkoiseksi? Lopullisen värin valinta vaikuttaa kuva-aiheen ja arkinkin valintaan.

Jos lopputuloksesta halutaan tummakaluste, ei kannata valita kovin valkoista arkkia - sen upottaminen luonnollisesti tummaan pohjaan ei ehkä onnistu ja tuloksena voi olla vaalea 'reikä' tummassa pinnassa.

Kuva ja kuvan taustavärien halutaan yhdistyvän kalusteeseen liukuvärityyppisesti, luonnollisesti. Joten, jos lopputuloksena halutaan tumma kaluste, kuva-aiheen värit ja tausta kannattaa valita tummimasta päästä.

Tyttö decoupage Pappilan Sunday Shop.

Kaappiin valittiin tämä kuva-aihe A1-koossa.

Pohjaväri

Pohjaväri vaikuttaa siihen miten (selvästi) kuva-aihe erottuu. Vaaleasta pohjasta arkin sävyt ja kuvan yksityiskohdat toistuvat parhaiten.

Arkin kohta kalusteesta kannattaa siis maalata vaalealla sävyllä. Jos maalaat arkin kohdan esimerkiksi punaisella, sekin näkyy arkin läpi - joskus tätä voi käyttää hyvänä tehokeinona, riippuen halutusta lopputuloksesta.

Tummasta tai mustasta pohjasta ei kuvan yksityiskohdat välttämättä erotu parhaalla mahdollisella tavalla.

Valkoiseksi maalattu pohja on se tavallisin aloitus, jos haluat arkin värien toistuvan mahdollisimman oikein.

Voit käyttää esimerkiksi  Lazy Range: Whitey White tai Wedding Cake-sävyjä pohjalla. Kokeile eri vaihtoehtoja.

Decoupage kaappi.

Kuvassa kaappi on pohjamaalattu vaalella Stone in Love-sävyllä. Pohjavärin ei tarvitse olla peittävä ja tasainen, jos halutaan lopputuloksesta mahdollisimman elävä. 

Arkin asettelu

Mieti arkin ja kuva-aiheen asettelu, mutta älä anna kalusteen koristeiden, lukkojen, vetimien, ovien tai laatikoiden rajoittaa asettelua.

Arkki asetellaan ja kiinnitetään kokonaisena ja terävällä veitsellä avataan lopuksi kaikki tarvittavat saumat. Voit myös painaa tai repiä reunat auki, jolloin terävät reunat eivät näy lopputuloksesta niin helposti. Vetimet ja nupit kannattaa poistaa ennen arkin asettelua.

Revityt reunat

Huomaamattomat reunat saat repimällä paperiin liuskaisen reunuksen, joka on helppo häivyttää maalin alle. Jos taas jätät aluperäisen, terävän arkin reunan näkyviin, sitä on lähes mahdotonta häivyttää maalin alle.

Decoupage kaappi Frenchic Paint.

Kuvassa arkki asetettiin alareunaan ja kiinnitettiin Finishing Coat viimeistelypinnoitteella. Arkin ulkoreunat revittiin ennen kiinitystä ja oven saranakohta painettiin auki. Saranakohdan olisi voinut myös leikata siistiksi.

Kiinnitys

Arkin voi kiinnittää muutamalla eri tavalla.

Rypistetty arkki

Luonnollisin tai taiteellisin lopputulos tulee, kun rypistät arkin ennen kiinnitystä ja sivelet pintaa lastalla tai 'luottokortin' tyyppisellä pienellä muovikortilla - keskeltä ulospäin.

Sively aiheuttaa paperiin jonkin verran ryppyjä, jotka lopputuloksessa näyttävät kauniilta ja luonnolliselta.

Pinnasta tulee elävä ja kolmiulotteinen kuten vanhoista öljyvärimaalauksistakin.

Sileä arkki - Kelmu

Ryppyjä vähentämään voi käyttää muovikalvoa/kelmua paperin päällä. Tässä tekniikassa kalusteen pohjalle on sivelty ensin kerros Finishing Coat-viimeistelypinnoitetta. Arkki asetetaan märkään pintaan.

Arkkia voi kiinnittää myös kuten tapettia: sivele kaistale Finishing Coat kiinnitysainetta: yläreunaan kalusteen pintaan.

Asettele arkin yläreuna paikoilleen, kuten tapetoidessa.

Nosta arkkia ja sivele kiinnitysainetta uusi kaistale.

Sivele arkkia ylhäältä alaspäin, kiinnitysaineen päälle.

Toista kunnes koko arkki on kiinnitetty.

Tällä tekniikalla saat sileän pinnan, toimii parhaiten tasaiseen alustaan.

 

Vinkki!

Jos arkki on toimitettu taitettuna, saat taitokset häviämään höyryllä - käytä pientä käsikäyttöistä, vaatteille tarkoitettua höyryrautaa tai silitysraudan höyrytoimintoa.

Kiinnitys lämmöllä

Lämmöllä kiinnitys antaa sileän ja tasaisen, muttei niin elävää lopputulosta. Pohjalle sivellään vähintään kaksi kerrosta Finishing Coat'a ja annetaan kerrosten kuivua.

Kuva-arkki asetetaan paikalleen, kuivaan pintaan ja apuna voi käyttää teippiä.

Arkkia silitetään keskilämmöllä silitysraudalla, keskeltä ulospäin, leivinpaperin läpi. Tämä tekniikka voi olla haastava, jos kalusteen pinta ei ole täysin tasainen.

Maalaus

Degoupage arkkien kiinitys ja maalaus kalusteeseen.

Kuvassa maalaus on puolessa välissä. Kuva-arkki alkaa sulautua pohjaan.

Käytä pääsävyinä tummia sävyjä arkin ulkopuolella, jos halusit lopputuloksesta tumman.

Nappaa muitakin sävyjä kuva-aiheesta ja lisää sävyjä erilaisilla tekniikoilla pintaan.

Käytä sientä ja töpötttele sävyjä, häivytä rajoja ja vie maalia myös arkin päälle, muutenkin kuin reunoille. Tässä työssä käytettiin erilaisia siveltimiä ja välineitä.

Voit kokeilla 'jatkaa' kuvaa hieman, kuten tässä esimerkiksi hameen kohtaa. Lopputuloksesta halutaan uniikki ja persoonallinen, ei painetun näköinen.

Valmis decoupage maalaus, kaappi Frenchic Paint.

Kuvassa arkki alkaa 'istua' kalusteeseen. 

Viimeistelyssä on useita vaihtoehtoja

Voit hioa arkin ryppyjä auki kevyesti hiomapaperilla ja tai korostaa niitä tummilla vahoilla.

Voit lisätä kaiken suojaksi vielä kerroksen Finishing Coat'a, jolloin saat kauniin kiillon pintaan. Tai voit vahata kaiken.

Värillinen, esimerkiksi ruskea Frenchic vaha toisi pintaan patinaa ja istuttaisi kuvaa vielä paremmin pintaan.

Decoupage arkkien käyttäminen on helppoa ja mukavaa.

Tällä tekniikalla saat kalusteesi nostettua seuraavalle tasolle!

Decoupage ja krakelointi aine Frenchic Paint.

Kuvassa pikkukaapin decoupage muutos

Tässä pikkukaapissa on käytetty maalin kanssa krakelointiainetta, Easy Crackle, jonka ansiosta arkin pinta näyttää halkeilevalta.

Halkeamia on korostettu harmaalla Frenchic vahalla. Maalina on Sugar Puff-sävy Original Artisan sarjasta. Alkuperäinen pikkukaappi oli tummanruskea.

Tämänkaltaisen pienen kalusteen tekemiseen menee aikaa noin kahdesta kolmeen tuntiin - Easy Crackle kuivuu kauimmin, ja sen kuivumista voi nopeuttaa esimerkiksi lämpöpuhaltimella tai hiustenkuivaajalla.

Finishing Coat on erinomainen kiinnitys- ja pinnoitusaine Decoupage-tekniikassa

Se kuivuu nopeasti, noin 20:ssa minuutissa ja pinnasta tulee kirkas ja kiiltävä.

Lopputuloksena roiskevesiäkin kestävä pinta. Levitys isoille pinnoille käy helposti sienellä. Finishing Coat on myrkytön ja sertifioitu tuote. Finishing Coat'n pääset ostamaan tästä.

Katso hyödyllinen video miten vanhasta lipastosta saat uudelleen kauniin ja aivan uudenlaisen maalin, decoupage kuvan, vahan ja krakelointiaineen avulla!

Hae tuotteita, blogikirjoituksia ym.